Wednesday, 16 January 2008

BILA MATERIALISTIK KUASAI MANUSIA PELACURAN PUN DI HALALKAN


MELAKA: Malang sungguh bagi rakyat negeri Melaka apabila kerajaan negeri yang berideologikan Islam Hadhari terus membiarkan hotel-hotel yang menjalakan perniagaan pelacuran terus dibenarkan beroperasi walaupun sudah berkali-kali diserbu. Beginilah keadaannya bila negeri diperintah oleh BN yang tidak mengendahkan HALAL atau HARAM. Sarang pelacuran tumbuh dengan banyaknya bagaikan cendawan lepas hujan.

Ketua Menteri Ali Rustam membisu seribu bahasa malah menggalakkan lebih banyak hotel beroperasi di Melaka tanpa rasa bimbang kalau-kalau hotel itu menjalankan kegiatan maksiat.

Komen Herman : Kerajaan BN langsung tak mahu menutup premis ini, mereka hanya menutup mata, mungkin kerana Ali Rustam menganggapnya sebagai sebahagian ‘produk pelancongan’ ke Negeri Bersejarah tu. Hakikatnya Ali Rustam hanya memalukan cucu Hang Tuah dinegeri itu sahaja. Baik jatuhkan semua pemimpin BN agar Melaka bebas dari SARANG PELACURAN

Cuba anda baca laporan media di bawah :-

Tanda tanya kehadiran sekumpulan warga asing beratur panjang dan berpanas di belakang sebuah hotel usang di bandar ini membongkar kegiatan pelacuran tempatan aktif pada hujung minggu walaupun sebelum ini, hotel sama diserbu Jabatan Agama Islam Melaka (Jaim) beberapa kali.

Mereka dikatakan beratur kerana menunggu giliran melempiaskan nafsu serakah tetapi sempat melarikan diri sebaik menyedari kehadiran anggota penguat kuasa Jaim bersama Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) dan polis di hotel di Jalan Munshi Abdullah, di sini, kelmarin.

Berdasarkan rekod Jaim, hotel berkenaan pernah diserbu dua kali akhir tahun lalu kerana kegiatan sama dan sebelum itu, Majlis Bandaraya Melaka Bersejarah (MBMB) membatalkan lesen perniagaannya setahun lalu.

Bagaimanapun, hotel itu terus menjalankan operasi menggunakan pintu belakang manakala pintu depan dikunci seolah-olah sudah menutup perniagaan.

Dalam operasi di hotel itu, JAIM menangkap enam wanita berusia 19 hingga 39 tahun yang dipercayai pelacur ditahan bersama dua lelaki warga asing berusia 40-an yang dipercayai pelanggan pelacur berkenaan.

Menurut Ketua Penguatkuasa JAIM, Rahimin Bani dalam satu lagi serbuan di sebuah hotel di Jalan Bunga Raya kerana menjalankan kegiatan sama, pihaknya menahan lima wanita juga dipercayai pelacur berusia 22 hingga 25 tahun.Dua lelaki warga asing berusia 20-an dipercayai pelanggan turut ditahan.

Menurutnya, daripada 10 wanita yang ditahan itu, dua beragama Islam. Semuanya mendakwa berasal dari Sabah dan hanya mempunyai sijil kelahiran.

Mereka ditahan untuk siasatan dan dua wanita beragama Islam itu akan didakwa mengikut Seksyen 75, Enakmen Kesalahan Syariah Negeri Melaka, 1991, kerana melacur, sabit kesalahan boleh didenda RM3,000 atau penjara selama 24 bulan atau kedua-duanya sekali.

Tiga lelaki beragama Islam itu akan didakwa mengikut Seksyen 54, enakmen sama kerana bersekediaman dengan bukan muhrim, sabit kesalahan boleh didenda dan dihukum penjara bagi nilai dan tempoh sama manakala seorang lagi lelaki dibebaskan kerana bukan beragama Islam.

Herman - Beginilah keadaannya bila negeri anda diperintah oleh BN. Sarang pelacuran tumbuh dengan banyaknya. Walaupun dah banyak kali diserbu, tapi tempat itu terus hidup dan aktif. Kerajaan BN langsung tak mahu menutup premis ini, mereka hanya menutup mata, mungkin kerana Ali Rustam menganggapnya sebagai sebahagian ‘produk pelancongan’ ke Negeri Bersejarah tu. Hakikatnya Ali Rustam hanya memalukan cucu Hang Tuah dinegeri itu sahaja. Baik jatuhkan semua pemimpin BN agar Melaka bebas dari SARANG PELACURAN


Suruhanjaya teliti surat-menyurat Dzaiddin dengan Dr M


Suruhanjaya diraja yang menyiasat klip video Lingam hari ini menumpukan kepada surat menyurat antara Ketua Hakim Negara, Tun Mohamed Dzaiddin Abdullah dengan bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad mengenai pelantikan hakim-hakim Mahkamah Tinggi pada tahun 2001.

Bekas Ketua Setiausaha Negara (KSN), Tan Sri Samsudin Osman hari ini diminta mengesahkan surat-surat Mohamed Dzaiddin dengan Dr Mahathir pada masa tersebut. Samsudin, selaku KSN, mempunyai pengetahuan mengenai surat-surat sulit.

Dalam sepucuk surat bertarikh 2 Oktober 2001, Mohamed Dzaiddin mencadangkan lima nama kepada Dr Mahathir untuk pelantikan tersebut. Mereka adalah Peguamcara Negara ketika itu, Datuk Heliliah Yusof; Pesuruhjaya Kehakiman, Datuk Ramly Ali dan Datuk Ahmad Maarop, dan peguam Andrew Chew dan Zainudin Ismail.

Bagaimanapun, sepucuk lagi surat dihantar oleh Samsudin kepada Dr Mahathir yang mengandungi senarai nama lima orang yang harus dipertimbangkan dilantik sebagai Hakim Mahkamah Tinggi.

Suruhanjaya diraja itu diberitahu, apabila Dr Mahathir menjawab surat Mohamed Dzaiddin mengenai calon-calon yang dipilih, nama Chew dan Zainudin telah digugurkan dan digantikan dengan Datuk Sulaiman Daud dan Datuk VT Singham, kedua-duanya dari senarai yang dikemukakan oleh Samsudin.

Samsudin memberitahu suruhanjaya tersebut bahawa beliau tidak pasti mengapa Chew dan Zainuddin tidak dipilih.

“Saya tidak tahu, Itu adalah keputusan perdana menteri," katanya.

Samsudin juga berkata, beliau tidak kenal peguam Datuk VK Lingam tetapi mengenali ahli perniagaan Tan Sri Vincent Tan yang ditemui dalam urusan tugasnya.

Mengganti orang Dzaiddin

Senarai nama calon yang dikemukakan oleh Mohamed Dzaiddin adalah penting kerana Lingam telah dirakamkan bercakap mengenainya dengan bekas Ketua Hakim Negara, Tun Ahmad Fairuz Sheikh Abdul Halim dalam perbualan telefon. Mohamed Dzaiddin bersara pada 2003 dan digantikan oleh Ahmad Fairuz, yang bersara Disember lalu.

Dalam video tersebut, Lingam memberitahu Ahmad Fairuz bahawa nama Zainudin telah digugurkan kerana beliau "mengkritik" kenaikan pangkat Ahmad Fairuz’ sebagai Hakim Besar Malaya dan pelantikan bekas Peguam Negara, Tan Sri Mohtar Abdullah sebagai Hakim Mahkamah Persekutuan.

Tiga lagi nama dalam senarai yang dikemukakan Mohamed Dzaiddin semuanya kini menjadi Hakim Mahkamah Rayuan.

Video itu juga menunjukkan Lingam menyuarakan kebimbangannya bahawa Ketua Hakim Negara Mohamed Dzaiddin telah meletakkan 'orang-orangnya' untuk mengisi jawatan-jawatan tinggi dalam badan kehakiman.

Perbualan tersebut adalah mengenai mustahaknya Ahmad Fairuz - Hakim Besar Malaya ketika itu dan memegang jawatan No. 3 dalam badan kehakiman - dilantik sebagai Presiden Mahkamah Rayuan (No 2) dan kemudiannya sebagai Ketua Hakim Negara (No 1).

Perbualan Lingam itu juga termasuk rujukan kepada Vincent Tan, rakan rapat perdana menteri ketika itu (Dr Mahathir) dan Tengku Adnan Tengku Mansor, yang ketika itu Menteri di Jabatan Perdana Menteri (JPM).

Mereka sepatutnya berbincang dengan Dr Mahathir mengenai pelantikan hakim-hakim.

Samsudin memberitahu hari ini bahawa beliau tidak pasti bagaimanakah Lingam mendapat tahu mengenai surat-menyurat Mohamed Dzaiddin dengan Dr Mahathir.

Siasatan suruhanjaya itu bersambung selepas waktu makan tengahari.

Malaysiakini


NOMBOR TELEFON PUN BOLEH TERLUPA. APA YANG VK LINGAM INGAT?


Pegawai Badan Pencegah Rasuah (BPR), Chuah Lay Choo memberitahu suruhanjaya diraja yang menyiasat klip video Datuk VK Lingam bahawa beliau tidak dapat memperolehi nombor-nombor telefon peguam tersebut kerana Lingam tidak dapat mengingatinya.

Chua berkata, menurut Lingam semua telefonnya menggunakan kad pra-bayar dan oleh itu tidak menggunakan nombor telefon yang khusus.

Bagaimanapun, Chua berkata, bekas Ketua Hakim Negara, Tun Ahmad Fairuz Sheikh Abdul Halim selama ini menggunakan nombor telefon bimbit yang sama.

“Ya, kita menyiasat Ahmad Fairuz. Kita dapati beliau menggunakan O13 (Celcom) sejak 2000 dan kita telah meminta butir-butir penuh (rekod penggunaan telefonnya), tetapi kami tidak mempunyai nombor telefon VK Lingam untuk membuat perbandingan," katanya.

Chua memberitahu suruhanjaya diraja bahawa beliau masih menunggu untuk mendapatkan rekod penuh panggilan telefon Ahmad Fairuz dari Celcom.

Menurut beliau lagi, hanya baru semalam beliau mengetahui tarikh sebenar perbualan tersebut dirakam.

Ahli perniagaan, Loh Mui memberitahu suruhanjaya itu semalam bahawa perbualan telefon yang didakwa antara Lingam dengan Ahmad Fairuz mengenai pelantikan hakim-hakim, dirakam pada 20 Disember 2001 ketika beliau pergi ke rumah peguam tersebut untuk makan malam.

Sementara itu, bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad dijangka memberi keterangan kepada suruhanjaya siasatan diraja itu pada jam 2.30 petang ini.

Bagaimanapun, bekas Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim yang mendedahkan klip video tersebut, dijangka tidak memberi keterangan hari ini.


MANA SHAEFI APDAL????? HARGA BARANG MAKIN MELAMBUNG NAIK??? KALAU TAK MAMPU KAWAL LETAK JAWATAN SAJA???Harga barangan semakin melambung harganya. Menteri yang menjaga hal ehwal harga barang dok sibuk ke sana ke mari 'kelentong' rakyat bahawa kerajaan berupaya mengawal harga barang.

Lepas itu bila diasak oleh rakyat, menteri dari Sabah ini memberikan alasan bahawa kenaikan harga barangan tidak dapat dikawal sebab harga bahan mentah meningkat dan kos pengeluaran juga meningkat akibat kenaikan harga bahan api.

Kata contohnya sebagai contoh harga tepung tidak dapat dikawal sebab permintaan tinggi disebabkan beberapa masalah.

Mana satu yang betul ni Pie (Shafei), hang jangan dok buat lawak, hang bukannya pelawak macam Mydin dan Pie, hang tu seorang menteri. Cakap biar lah konsisten dan munasabah jangan dok mengarut macam hang dok tipu orang Sabah.

Kalau tak berupaya letak jawatan sahaja.


DUA LAGI KUBU KUAT ALI RUSTAM DITEMBUSI


Majlis Tindakan DUN Bukit Baru sekali membuat kejutan apabila berjaya membuka dua buah lagi Pusat Perkhidmatan dan Pejabat Unit Peti Undi (UPU)iaitu di Peti Undi Kampung Ku Sayang dan Padang Jambu. Kedua-dua Peti Undi ini terutama Kampung Ku Sayang sememangnya kubu kuat ALi Rustam yang merupakan Ahli Dewan Undangan Negeri(ADUN) Bukit Baru.

Sebelum ini petugas PAS begitu sukar untuk menembusi Kampung Ku Sayang sehingga poster PAS juga tidak dibenarkan untuk digantung di kawasan tersebut. Sebelum ini Kampung Ku Sayang diletakkan di bawah Peti Undi Bukit Baru tetapi mengikut pekeliling SPR yang baru Peti Undi Bukit Baru dipecahkan menjadi dua kepada Peti Undi Kampung Ku Sayang dan Bukit Pulau.

Kejayaan membuka kedua-dua Pejabat peti undi di kawasan tersebut merupakan suatu kejayaan gemilang PAS Kawasan Bukit Katil dan Majlis Tindakan DUN (MTD) Bukit Baru kerana sebelum ini penduduk setempat cukup liat untuk membantu PAS pada setiap kali pilihanraya umum.

Menurut Pengarah MTD Bukit Baru, Ramli Halib kesediaan penduduk setempat mewakafkan rumah mereka untuk dijadikan pejabat dan pusat khidmat masyarakat merupakan petunjuk bahawa rakyat semakin berani untuk bangkit menolak BN pada pilihanraya akan datang.

"Walaupun mereka diugut dan ditekan oleh penduduk setempat mereka tetap teguh pendirian dan sentiasa bersemangat untuk membantu PAS".

"Insya Allah kita akan buat kejutan dengan memberikan saingan yang cukup sengit kali ini ditambah lagi dengan sokongan terbuka masyarakat bukan Melayu kepada pembangkang membuatkan kita sangat yakin PAS mampun menumbangkan BN di sini" kata Rami dengan penuh semangat.

Sementara itu, Ketua Penerangan Dewan Pemuda PAS Kawasan Bukit Katil, Nazri Ariffin menyatakan bahawa Pemuda Kawasan bertekad untuk menggerakkan pejabat baru ini dengan semaksimum mungkin bagi memastikan pengundi di kawasan itu beralih arah kali.

"Kita telah pun membentuk jentera pemuda di semua peringkat termasuk UPU dan UPU Kampung Ku Sayang merupakan antara UPu yang kita akan beri tumpuan khusus" katanya ketika dihubungi pagi ini.

Sebelum ini MTD Bukit Baru berjaya menembusi kubu BN di Tamam Tun Rahah (Peti Undi Baru) walaupun sebelum ini PAS tidak pernah mempunyai cawangan maupun markas semasa kempen pilihanraya di sana. Pusat Khidmat dan Pejabat UPU telah dirasmikan oleh Timbalan Pesuruhjaya PAS 3 Melaka, Hj Bakrin Sidek tiga minggu lalu.


Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59