Thursday, 10 January 2008

KENAIKAN HARGA BARANG : KERAJAAN CHINA KASIHANKAN RAKYAT KERAJAAN MALAYSIA BUAT DEEK JE


BEIJING : Kenaikan harga barang di Malaysia nampaknya berada diperingkat yang sangat membebankan rakyat. namun satu langkah yang konkrit masih tidak dilakukan dengan serius oleh pihak berwajib.

Yang berlaku hanya tuduh menuduh pelbagai pihak yang tiada kesudahannya. Antaranya pemimpin negara mempersalahkan pengguna dan peniaga kecil . Keadaan ini berbeza dengan negara China di mana suatu sidang khas parlimen (Dewan Negara) diadakan bagi menyelesaikan masaalah rakyat tersebut.

Kelmarin Perdana Menteri China Wen Jiabao memanggil suatu sidang eksekutif Dewan Negara untuk mengkaji langkah-langkah untuk menstabilkan harga barangan bertempat di Beijing. Langkah ini menampakkan betapa sebuah kerajaan yang bertanggungjawab kepada permasalahan rakyat.

Dalam sidang tersebut ditegaskan bahawa badan berkenaan harus mencegah pertumbuhan ekonomi daripada cepat menjadi terlampau panas, mencegah inflasi, mengawal harga barangan yang normal serta menjaga kepentingan pengguna China.

Berdasarkan tuntutan sidang tersebut, harga produk minyak, gas asli, elektrik, pengangkutan awam, bekalan kuasa pemanas, bekalan air dan lain-lain tidak boleh dinaikkan dalam masa terdekat ini. Kerajaan tempatan di seluruh China pelbagai tempat mestilah meningkatkan pengawalan terhadap harga barangan keperluan seharian serta membanteras kegiatan yang memanipulasikan dan menaikkan harga barangan di pasaran.


2 PROGRAM BESAR DALAM 2 SEMINGGU DI BUKIT KATIL


PAS Kawasan Bukit Katil akan menganjurkan dua program besar dalam masa seminggu iaitu pada 27 Januari dan 2 Februari 2008.

Program pertama pada 27 Januari ialah ceramah perdana Naib Presiden PAS Tuan Haji Mohamad Sabu di perkarangan rumah Tuan Haji Mohd Yassin Abd Ghani di sebelah Stesyen minyak BP Bukit Katil. Ceramah bermula pada jam 9.00 malam.

Program kedua ialah Kempen Jelajah Presiden ke seluruh negara bertemakan Gelombang Kuning Semarak Hijau di mana rakyat negeri Melaka dijemput untuk sama-sama berhimpun di perkarangan Pejabat PAS Kawasan Bukit Katil bagi mendengar amanat Presiden PAS Dato' Seri Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang. Program bermula pada jam 2.30 petang dan berakhir pada 5.00 petang.

Ketua Penerangan PAS Kawasan, Ustaz Khairul Che Salleh dalam kenyataannya pagi tadi melahirkan rasa terharu kerana PAS Negeri memberikan kepercayaan kepada PAS Kawasan Bukit Katil untuk menjadi tuan rumah kepada dua program besar ini.

"Insya Allah PAS Bukit Katil akan memastikan program ini berjalan lancar sebagaimana yang dirancang".

"Kita harap seluruh rakyat Melaka termasuk penyokong kerajaan dan bukan Melayu datang beramai-ramai untuk mendapatkan maklumat terkini tentang isu semasa yang rancak sekarang" kata Ustaz Khairul yang juga merupakan Setiausaha Lajnah Penerangan PAS Negeri Melaka.

Menurut Ustaz Khairul, DUN Bukit Baru dipilih sebagai tuan rumah untuk kedua-dua program ini kerana PAS Kawasan ingin meng'GEGAU' Ali Rustam yang merupakan ADUN Bukit Baru.


KERAJAAN GAGAL KAWAL HARGA TAMBANG BAS. APA YANG KONG CHOY BUAT?


KUALA LUMPUR: Persekutuan Pengusaha Bas Sekolah Semenanjung Malaysia tetap akan menaikkan tambang sebanyak 50 peratus selepas perayaan Tahun Baru Cina bulan depan walaupun belum mendapat kelulusan Lembaga Pelesenan Kenderaan Perdagangan (LPKP).

Presidennya, Chee Ah Tey, berkata lebih 8,000 ahli persatuan itu terpaksa menaikkan tambang berkenaan bagi menampung kos operasi yang semakin meningkat.

Katanya, sebahagian besar pengusaha bas sekolah pula kehilangan sumber pendapatan sampingan selepas LPKP menguatkuasa peraturan melarang bas sekolah berusia lebih 15 tahun mengadakan perkhidmatan sewa khas pada musim perayaan dan cuti sekolah.

"Sebelum ini pengusaha berkenaan dapat menampung kenaikan kos operasi dengan mengadakan perkhidmatan sewa khas. Sekarang, peluang mereka mencari pendapatan sampingan sudah disekat.

"Jadi, bagaimana mereka hendak menampung kos operasi yang semakin meningkat berikutan kenaikan harga minyak, manakala subsidi diesel yang diterima sangat rendah," katanya kepada Berita Harian.

Sepatutnya kerajaan mencari jalan penyelesaian bagi membantu pelanggan dan pengusaha bas supaya masing-masing mendapat manfaat tanpa menyusahkan satu-satu pihak. Malangnya kerajaan seolah-olah lepas tangan tidak mahu bertanggungjawab.


RAKYAT DIPERBODOHKAN OLEH KERAJAAN. BERTINDAKLAH SEKARANG


Oleh : Dollah Rimau

Bermula dengan HINDRAF, ada beberapa kelonggaran dalam isu ini tetapi banyak perbezaan pelaksaan hukuman berbanding dengan isu penganiayaan terhadap peristiwa Batu Burok. SMS perkauman tersebar luas. Bahan-bahan internet yang berunsurkan pergaduhan kaum, orang Melayu dipukul, India diganyang tersebar luas.

Api-api perkauman telah disebar luas dan rakyat berada dalam keadaan gelisah. perniaga Cina diugut dengan ekonomi dan darurat semuanya adalah PELAN "ISU PERKAUMAN" yang dipersetujui oleh semua komponen Barisan Nasional.Anda diperbodohkan.Kalau bukan anda bapa atau ibu anda diperbodohkan.
Setidak-tadaknya keluarga anda diperbodohkan oleh UMNO dan BN.


Harta negara dikaut untuk kerabat mereka, anda digula-gulakan. Itulah realiti pemerintahan UMNO/BN sekarang.

Pak Lah diwar-warkan sebagai "Mr Clean", warak dan sentiasa bercakap lembut tetapi sebenar dialah dalang dan perancang semuanya.

Menteri dalam negeri, yang menjadikan AG budak surahan, SPR dengan pindaan perlembangaan sebagai anjing upahan.

Dia memang hipokrit.

YB Salahudin Ayub telah menerima pendedahan ini dan telah membuat laporan polis. Maklumat yang disertakan ini perlu disebarkan dengan apa cara sekalipun. Mana-mana yang mahir mesti mengubahsuai dan menjadikan ianya menarik untuk dipaparkan kepada umum.

Dua surat sulit ini perlu disebarkan, Klik untuk besarkan dan simpan yang besar (bukan yang dipapar ini)
Setelah ibu bapa, keluarga anda diperbodohkan. Jangan sampai anak-anak anda generasi akan datang pula dicucuk hidung!!

ANDA MESTI BERTINDAK SEKARANG!!!


Kelantan kesal kedatangan Maya Karin ‘dipolitik’


KOTA BAHARU - Kerajaan Pas Kelantan kesal dengan beberapa pihak yang mempolitikkan kedatangan pelakon Maya Karin ke negeri ini bulan lepas.

Pengerusi Jawatankuasa Penerangan, Pendidikan, Sains dan Teknologi, Nik Mohd. Amar Nik Abdullah berkata, kedatangan Maya Karin hanyalah untuk menjadi ahli panel forum bagi membicarakan filem karyawan Iran terkenal, Majid Majidi sempena MiniFest Kelantan 2007.

“Kerajaan Kelantan menjemput aktres itu atas dasar program seni, tiada kaitan dengan politik dan tindakan pihak tertentu mensensasikan kedatangannya amat tidak wajar,” katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Beberapa hari lepas, selebriti itu melahirkan rasa sedihnya apabila kedatangannya ke Kelantan telah dipolitikkan.

Forum yang dihadiri Maya Karin itu turut disertai ahli akademik Prof. Dr. Hatta Azad Khan serta pengarah filem Mamat Khalid dan Hassan Mutalib.

Nik Mohd. Amar berkata, pihaknya bercadang untuk menganjurkan MiniFest Kelantan tahun ini dalam skop yang lebih luas.

“Kita rancang untuk anjurkan sekali lagi program berkenaan pada pertengahan tahun ini dengan meluaskan lagi skop program tanpa terhad kepada forum dan penayangan filem dari negara Islam sahaja,” katanya.

Beliau berkata, pihaknya akan menayangkan filem dari pelbagai negara asalkan ia memberi mesej yang baik dan bertepatan dengan kehendak agama. Bernama


Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59