Sunday, 6 January 2008

KERAJAAN BN TERUS ZALIMI RAKYAT, TANGKAP 7 PEMUDA DI KUALA TERENGANU
Kuala Terengganu, 6 Jan, 9.00 pagi – Bantahan terhadap ketidakadilan terhadap kes Azman dan Suwandi diteruskan, bahkan hari ini ia turut disertai oleh sekumpulan pemuda dari Jerantut Pahang.

Sementara itu, sekitar jam 8.30 pagi, seramai 7 orang pemuda telah ditahan di hadapankompleks mahkamah Kuala Trengganu ketika mengedarkan risalah ‘ Menyokong Himpunan Aman ‘ yang berkaitan dengan perbicaraan Azman dan Suwandi. Polis berpakaian awam yang dipercayai cawangan khas, telah menahan beberapa pemuda dari Gong Kapas, Kuala Terengganu.

Sekitar jam 8.45 pagi, sebuah trak polis yang membawa Azman dan Suwandi telah masuk ke perkarangan mahkamah melalui pintu utama. Isteri Suwandi, telah masuk keprkarangan mahkamah seawall jam 8.15 pagi, manakala ayah Azman tidak dibenarkan masuk kerana terlewat sampai dimahkamah.
Pada sekitar jam 9.15 pagi, Himpunan Aman Rakyat membantah ketidakadilan terhadap kes Azman dan Suwandi dimulakan. Beberapa pimpinan PAS Negeri turut hadir termasuk Setiausaha Perhubungan PAS Ngeri, Tuan Haji Yahaya Ali dan Timbalan Pesuruhjaya, Dato’ Ustaz Haji Abu Bakar Chik.

Solat Hajat Kali Kedua di depan Mahkamah

Kuala Terengganu, 6 Jan – 10.20 pagi – Para penyokong Azman dan Suwandi yang berhimpun secara aman pada pagi ini telah menunaikan solat hajat kali kedua sejak minggu lalu.

Tepat jam 10.00 pagi, setelah mendengar capan dari pemimpin pusat dan negeri, Ustaz Adam Said, Ketua Dewan Pemuda PAS Kawasan Besut telah mengimamkan solat hajat. Munajat kepada Allah SWT adalah jalan yang terakhir bagi para penyokong Azman dan Suwandi untuk mengadu tentang kezaliman, serta memohon supaya keadilan keadilan ditegakkan.

Hari ini adalah cubaan para peguam untuk membebaskan Azman dan Suwandi dari terus ditahan di penjara. Rayuan ikat jamin Azman dan Suwandi difailkan kemahkamah Tinggi Kuala Terengganu.

Orang ramai semakin membajiri hadapan mahkamah Kuala Terengganu selepas solat hajat dan hujan berhenti. Bantahan diteruskan lagi, sehingga keputusan ditetapkan oleh mahkamah Tinggi Kuala Terengganu yang dijangka tidak lewat dari jam 1.00 Tengahari.

Kepada semua penyokong dan pendokong keadilan, dimana jua berada, marilah kita semua bermunajat kepada Allah SWT. Sekiranya keadilan tidak tertegak lagi, biarlah Allah SWT menentukan arah cara perjuangan ini.
Sementara itu, 7 orang pemuda yang ditahan ketika mengedarkan rislah pada pagi tadi adalah seperti berikut:
1. Ustaz Tarmizi Jaafar
2. Aisamuddin Muhamed
3. Muhammad Ibnu Kasir Mohd Noor
4. Muhammad Zaki Said
5.Muhammad Hilmi Jusoh
6. Hamzah Mohammad

Mereka dipercayai berada di Ibu Pejabat Polis Daerah Kuala Terengganu.


TUBUHKAN KELAB PENYOKONG PAS MELAKA - USTAZ MUJAHID


Ketua Lajnah Perpaduan Nasional PAS Pusat, Dr Mujahid Yusof Rawa menyeru PAS Melaka segera menubuhkan Kelab Penyokong PAS Negeri Melaka seberapa segera bagi mendekati masyarakat bukan Melayu di negeri ini.

"Kelab ini sangat penting dalam usaha kita mendekati kaum bukan Melayu yang jumlahnya ramai di negeri Melaka'.

"Negeri lain semua dah tubuh malah kelab di peringkat kawasan pun dah tubuh, Melaka bila lagi?" tanya Dr Mujahid.

Beliau berkata demikian dalam majlis penerangan Lajnahnya di Pejabat PAS Negeri di Semabok pagi ini. Turut hadir Pesuruhjaya PAS negeri Ustaz Abdul Ghani Rahman, Pengerusi Kelab Penyokong PAS Pusat Hu Pang Chow, Timbalannya Dr Halimah, AJK Badan Perhubungan Negeri dan wakil-wakil PAS Kawasan, Majlis Tindakan DUN dan Dewan-dewan.


Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59