Tuesday, 5 August 2008

ISU MUZAKARAH : UMNO TERSILAP LANGKAH ~ Ref Malaysiakini


Umno ternyata tersilap langkah apabila cuba menggunakan isu muzakarah PAS-Umno untuk menonjolkan dirinya sebagai juara Melayu-Islam. Namun taktik Umno pantas dihidu dan dicium oleh pemimpin PAS apabila membuat kenyataan tegas bahawa PAS sekali-kali tidak akan bergabung dengan Umno yang jijik, zalim, busuk dan korup.
Tindakan pemimpin PAS ini yang sepatutnya dibuat lebih awal akhirnya mematikan harapan Umno untuk meraih simpati dan sokongan orang Melayu.
Malah langkah Umno untuk bermuzakarah dengan PAS telah mendapat tentangan hebat dari rakan-rakan sebantalnya iaitu Gerakan, MCA dan MIC. Gerakan mula mempersoalkan kenapa Umno hanya ingin berbincang dalam soal Melayu dan Islam sahaja. Sedangkan masalah sebenar yang dihadapi sekarang ialah masalah negara, rakyat dan ekonomi yang menghantui semua lapisan masyarakat tanpa mengira agama, kaum dan ideologi politik.

Semalam, Naib Presiden Gerakan, Dr Teng Hock Nan mempersoalkan kenapa Umno berminat mengadakan dialog dengan PAS dan PKR berhubung isu Melayu dan Islam, sedangkan lebih penting parti utama dalam BN itu wajar berterus-terang dengan komponen BN dahulu.
Mengulas cadangan Datuk Seri Nazri Aziz untuk mengundang PKR dalam rundingan Umno-PAS, Dr Teng Hock Nan berkata menteri di Jabatan Perdana Menteri itu "tidak harus berpandangan singkat dengan hanya menumpukan agenda Melayu-Islam."
"Sebaliknya Umno, sebagai satu komponen utama BN, harus memberi masa, tenaga dan perhatiannya ke arah bekerja bersama-sama dengan komponen-komponen lain untuk mengukuhkan struktur dan peranan BN," kata Dr Teng dalam satu kenyataan dipetik dari Malaysiakini.
Jelas sekali Umno sudah tersilap langkah. Bukan sahaja Umno gagal memerangkap PAS untuk meraih sokongan Orang Melayu malah sekarang Umno kehilangan sokongan parti-parti komponen BN dan rakyat Bukan Melayu.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59