Wednesday, 16 July 2008

NAIKKAN ELAUN GURU JAIM - KINTAN


Saya ingin mencadangkan kepada kerajaan negeri supaya menaikkan elaun guru-guru yang berkhidmat di Sekolah Rendah Agama Jabatan Agama Islam Melaka (SRA Jaim) kerana tangga gaji sekarang sudah tidak sesuai dengan keadaan semasa.


Kerajaan negeri hendaklah lebih prihatin dan memberikan pembelaan yang sewajarnya ke atas nasib mereka berikutan peningkatan kos hidup yang semakin meningkat akibat kenaikan harga minyak dan barangan keperluan.Menurut laporan media baru-baru ini seramai 150 guru besar hanya menerima skim gaji S11 yang berjumlah di antara RM800 hingga RM1,500 bergantung kepada tempoh perkhidmatan dan mereka mencadangkan supaya dinaikkan ke skim S17 bagi menikmati kenaikan RM300.

Ada diantara mereka yang sudah mengajar sejak 10 tahun lalu dan skim gaji S11 yang mereka terima sekarang tidak pernah berubah sejak dari dahulu lagi. Ini merupakan suatu pengkhianatan kepada guru-guru terbabit sedangkan guru-guru yang mengajar di sekolah biasa di bawah Kementerian Pelajaran setiap tahun mendapat kenaikan gaji malah tahun lepas mereka menerima pelarasan gaji yang sangat besar sehingga ada yang menerima kenaikan 25 %.

Saya mengharapkan kerajaan bersedia membantu guru-guru agama ini kerana peranan mereka sangat besar dalam mendidik anak-anak kita dengan pelajaran agama yang sangat penting yang dapat menjadi benteng diri daripada maksiat. Sudah sampai masanya kerajaan menyamaratakan guru-guru agama ini dengan kakitangan kerajaan negeri yang lain yang sering menikmati kenaikan gaji dan insetif lain.

Saya juga menyokong saranan Ketua Pemuda PAS Negeri, Ustaz Kamaruddin Sidek baru-baru ini yang menggesa kerajaan negeri memulangkan kembali elaun KAFA sebanyak Rm280 yang ditarik dahulu bagi meringankan bebanan yang dihadapi oleh para guru. Malah bukan sahaja jumlah yang ditarik perlu dikembalikan bahkan jumlah itu mesti dinaikkan.

Hajjah Kintan Man
Setiausaha Dewan Muslimat PAS Negeri Melaka

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59