Tuesday, 1 July 2008

ANWAR 'GENTLEMAN' KELUAR DARI KEDUTAAN TURKI


Keputusan Anwar untuk keluar dari Kedutaan Turki petang semalam merupakan suatu tindakan yang 'gentleman' yang disifatkan oleh ramai pihak sebagai betul dan tepat bagi menunjukkan bahawa beliau tidak bersalah dan bersedia untuk mempertahankan maruahnya di Mahkamah dan siasatan Polis.


Namun bagi Anwar paling penting ialah keselamatannya beliau dan keluarganya terjamin dan bebas dari sebarang konspirasi jahat puak-puak tertentu. Oleh kerana ada jaminan dari 3 orang Menteri iaitu Hamid Albar, Rais Yatim dan Najib Razak beliau sanggup keluar dari Kedutaan Turki tersebut.

Anwar dilaporkan keluar pada jam 6.45 petang semalam dan membuat sidang media ringkas di depan kedutaan tersebut sebelum beredar dari situ.

Tindakan beliau ini dilihat mencerminkan kata-katanya bahawa sebagai pemimpin kita mesti berani menghadapi risiko. "Jangan jadi pemimpin kalau takut kepada risiko", "Kalau takut risiko jangan bicara soal perjuangan", itu lebih kurang kata-kita Anwar dalam membicarakan soal perjuangan.

Beliau mengotakan kata-katanya apabila terus berani membongkarkan kebejatan, kezaliman dan penyelewengan puak-puak terkutuk yang bergentayangan di dalam negara kita sekarang.

Mengikut kenyataan Anwar beberapa hari lalu, beliau mempunyai bukti kukuh bahawa Ketua Polis Negara, Musa Hassan dan Peguam Negara, Gani Patail terlibat mereka-reka bukti terhadap tuduhan LI*AT Anwar dalam kes tahun 1998 dahulu.

Ada pihak membuat andaian bahawa kes LI*AT terbaru melibatkan Anwar ini ada kaitan dengan orang-orang tertentu yang takut rahsia mereka dibongkar oleh Anwar. Ada juga yang membuat telahan bahawa kes ini ditonjolkan untuk memburukkan imej Pakatan Rakyat di mata Ahli Politik dan rakyat supaya mereka tidak menyokong hasrat Pakatan Rakyat untuk membentuk kerajaan Pusat September ini seperti yang diwar-warkan oleh Anwar.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59