Tuesday, 13 May 2008

TAJOL ROSLI KURANG CERDIK


Sabtu lepas Ketua Pembangkang DUN Perak, Tajol Rosli Ghazali yang juga merupakan Menteri Besar yang ‘diterajang’ oleh rakyat Perak membuat pengumuman bahawa beliau tidak takut meletak jawatan sebagai Anggota Dewan Undangan Negeri Pengkalan Hulu kerana beliau yakin boleh menang semula kerusi itu untuk membuktikan bahawa Barisan Nasional masih berkuasa di Perak.

Mungkin kerana marah atau ingin menunjukkan kejantanannya Tajol terlupa bahawa jika beliau meletakkan jawatan ADUN maka beliau tidak boleh bertanding Pilihanraya selama 6 tahun.

Sedarkah beliau akan undang-undang ini.? Beranikah beliau melepaskan jawatannya yang amat disayanginya itu. Sedangkan beliau sendiri sebelum ini tidak dapat menerima kekalahan dalam PRU 12 sehingga beliau cuba memujuk PAS untuk bergabung membentuk kerajaan negeri.

Jelas sekali Tajol kurang cerdik, patutlah Umno BN Perak pimpinannya 'diterajang' oleh orang Perak.

Selepas PRU lepas jelas sekali Tajol 'gila talak' untuk berkuasa semula. Pelbagai cara dan orang perantaraan digunakan untuk memujuk PAS menerima pelawaan membentuk kerajaan campuran.

Jelas sekali bahawa pemimpin Umno sehingga sekarang masih bermimpi dan mengingau dengan kekalahan ngeri mereka tempohari sehingga kata-kata dan kenyataan mereka sering tersasar dan mengelirukan.

Mungkin mereka masih terasa bahawa mereka masih memerintah di negeri-negeri yang ditawan oleh Pakatan Rakyat.

Kepada Tajol Rosli kita harapkan beliau mengotakan janjinya untuk meletakkan jawatan. Ini kerana perletakkan jawatannya itu memang sesuai pada masanya agar beliau bertanggungjawab terhadap kekalahan teruk BN di Perak. Jangan beliau meneladani sikap Imam Hadhari yang masih sayang kepada kuasanya sehingga mukanya menjadi ’muka tembok’ terus memegang jawatan Perdana Menteri sedangkan kekalahan BN di lima negeri dan Kuala Lumpur adalah disebabkan kelemahan dan kedunguan beliau yang gagal memerintah negara.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59