Friday, 23 May 2008

PELACURAN DIGALAKKAN, PENGAJIAN AGAMA DIPANTAU


Pelacuran semakin berleluasa masjid semakin lengang. Itulah realiti yang dihadapi oleh umat Islam di Melaka.

Apa tidaknya semalam sebuah media mendedahkan bagaimana kegiatan pelacuran yang bermula sejak tahun 70-an masih gagal dibenteras oleh pihak berwajib di negeri Melaka ini. Malah dari sehari ke hari ianya bertambah.

Sekurang-kurangnya 8 hotel murah disekitar Jalan Bunga Raya, Jalan Jalan Kee Ann, Jalan Munshi Abdullah dan Kampung Jawa terus menjadi syurga pelaku-pelaku maksiat. Mengapa perkara ini dibiarkan oleh kerajaan negeri, Majlis Bandaraya Melaka Bersejarah (MBMB) dan JAIM dan lain-lain.

Pada masa yang sama kerajaan negeri dan JAIM begitu serius memantau masjid dan surau agar tidak menjalankan ceramah-ceramah agama yang dikatakan bersifat politik. Akibatnya masjid semakin sepi dan layu. Inilah sikap double standard kerajaan negeri dan JAIM.

Sementara itu Ketua Penerangan PAS Negeri Melaka, Sofi Wahab di dalam Blognya menggesa kerajaan negeri, JAIM, TNB dan PAM mengambil langkah-langkah drastik untuk mencegah penularan kegiatan maksiat ini.

KENYATAAN BELIAU DIPETIK DARI BLOGNYA mutaligat.blogspot.com :-

MBMB sebagai sebuah kerajaan tempatan semestinya berkuasa untuk menamatkan lesen sesebuah premis yang melanggar peraturan. Atau apakah MBMB memberi lesen untuk hotel menjalankan kegiatan pelacuran???

Begitu juga dengan Kerajaan Negeri, adakah Ketua Menteri dan Exco-exco takut untuk bertindak. Bukankah kerajaan negeri boleh meminta jasabaik TNB dan anak syarikatnya Perbadanan Air Melaka (PAM) memotong bekalan elektrik dan air ke premis-premis 'celaka' tersebut.

KERAJAAN NEGERI, MBMB, TNB DAN PAM MESTILAH MENGAMBIL TINDAKAN SERTA MERTA KE ATAS SEMUA HOTEL YANG MENJALANKAN KEGIATAN PELACURAN TERSEBUT. HANYA TINDAKAN DRASTIK SEPERTI MEMBATALKAN LESEN PREMIS PERNIAGAAN, MEMOTONG BEKALAN AIR DAN ELEKTRIK SERTA MENYAMAN PIHAK-PIHAK YANG MELANGGAR UNDANG-UNDANG MUNGKIN DAPAT MENYEDARKAN MEREKA.

JANGAN KITA MENGUNDANG BALA ALLAH DI ATAS MAKSIAT YANG DILAKUKAN DI DALAM NEGERI KITA.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59