Thursday, 29 May 2008

EZAM KEMBALI KE DALAM TONG 'TAIK'


Ezam Mohd Nor bekas pengampu Anwar Ibrahim kembali ke dalam tong 'taik' Umno. Tong 'taik' inilah yang menjadi sasaran serangan pidato dan ceramah Ezam sejak lebih sepuluh tahun lalu. Pelbagai nama cembungan yang diberikan Ezam kepada Umno dek kerana kemarahan Ezam kepada Umno lantaran Umno dan kerajaan Barisan Najis (BN) sanggup menghukum dan menyumbat Bossnya Anwar ke 'Universiti' Sg Buloh.

Namun hari ini Ezam 'swing' dan kembali masuk ke dalam tong 'taik' yang pernah menajiskan Anwar dari awal 80-an hingga 1998. Anwar sendiri gagal menyucikan tong 'taik' tersebut lantaran hebatnya tekanan dan cabaran di dalam tong 'taik' yang sebenarnya mustahil untuk dibuang baunya. Kini Ezam cuba pula menggunakan auranya untuk menyucikan Tong 'taik'.

Ezam mungkin ego dan perasan yang dirinya hebat dan berupaya untuk menyucikan tong 'taik' itu atau mungkin Ezam sendiri sudah berfikiran sama dengan penghuni-penghuni di dalam Tong 'taik'.

Selamat membasuh Tong 'taik' wahai Ezam 'taik'man.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

3 Comments:

mat_terab said...

Akhirnya Ezam sah memasuki umno semula….begitu lah apa yang saya baca dalam
tajuk utama kebanyakan blog hari ini…berita ini begitu mengecewakan saya sebagai rakyat yang selama ini begitu mengagumi Ezam yang begitu komited dalam perjuangan beliau samada dalam PKR atau Gerak.
Seperti yang semua maklum Ezam lah salah seorang pemimpin yang mencetuskan gerakan Reformasi dalam negara ini bersama-sama dengan DS Anaur Ibrahim…itu semua tak dapat dipadamkan dalam minda saya dan rakyat Malaysia…
Tetapi apabila beliau masuk kembali Umno saya tertanya-tanya apa gerangan motif beliau berbuat demikian…apakah selama ini perjuangan yang dilaungkan oleh beliau adalah retorik semata-mata kita pun tidak tahu.
Kita tahu setelah Tun M berundur dari gelangang umno tampa berlengah Ezam terus masuk Umno. Apakah selama ini Ezam telah merancang untuk memesuki umno telah lama…? Namun hasrat itu terpaksa di lupakan dahulu kerana Tun M masih berada dalam umno kerana selama ini Ezam selalu menhentam Tun M macam-macam.
Kita begitu hampa kerana begitu mudah pemimpin macam Ezam ini sebelum ini Ruslan Kasim, Lokman dan ramai lagi yang begitu mudah menpermainkan perasaan rakyat.
Setelah rakyat benar-benar menaruh kepercayaan kepada mereka ini balasan mereka kepada kita.
Apakah mereka-mereka ini perjuangkan dengan memasuki semula kedalam umno..? menperjuangkan nasib melayu…setelah 50 tahun tred rekod umno melayu di takuk itu juga. Hendak menperjuangkan Rasuh…jangan haraplah kerana umno lah punca segala rasuah dan sukar hendak di hapuskan lagi kerana sudah menjadi darah daging mereka melainkan dengan menjatuh umno baru rasuah dapat dibendung.
Tapi yang nyata pemimpin macam ini hanya ingin perjuangkan poket mereka saja.
Kalau kita lihat pemimpin yang ulung seperti Ku Razali pun apabila masuk umno daripada semangat 46 tidak di hargai ini kan pulak Ezam.
Mungkin juga ezam ingat beliau adalah Superman dengan kemasukan beliau dapat menyelamatkan Umno yang hamper karam…kita pun tak tahu…
Kita harap pekara yang sama tidak akan jadi kepada Saudara Badrul Hisyam (cikgu Bard)
Mungkim beliau pun memasang angan-angan untuk masuk umno namum terpaksa di lupakan dahulu lantaran Khairy dan pak lah masih ada dalam umno mungkin apabila Pak Lah letak jawatan beliau akan masuk umno…tetapi kita harap tidak.
Jelaslah kepada kita tindakan Ezam ini umpama menjilat ludah sendiri….

MR. said...

sungguh indahnya bahasa ... tak sangka pula bahasa sebegini di gunakan dalam blog PAS!

bagi yg pernah mendengar ceramah Ezam tahun 2004 dahulu, kalau tidak silap saya di salah sebuah rumah di taman perumahan berdekatan MMU .... beliau pernah berkata, "Jika BPR dibebaskan dari Jabatan Perdana Menteri, sudah tidak apa yg ingin diperjuangkan lagi dalam Keadilan ..."

Maka, oleh kerana BPR pun akan menjadi suruhanjaya ... maak betullah pendirian Ezam itu ... tiada apa yg perlu diperjuangkan olehnya dalam Keadilan (PKR) ...

jadi saya tak nampak salahnya Ezam masuk UMNO semula ...

Anonymous said...

salam.
puji syukur bagi Allah, selawat salam ke atas Rasulullah.
Maaf saya,terpaksa leave a comment.Pendapat saya, bahasa yg digunakan agak kasar..Terkejut juga saya membacanyanya..sedangkan tag line di bottom page "Ke Arah Kepimpinan Berakhlak".Let's walk the talk,shall we?Semua org pemimpin dirinya sendiri,at least.
sy syg PAS..sbb tu sy comment.jgn sampai org tgk kte kurang adabnye.sy malu.maybe moderator boleh edit sket bahasanya?maaf.terima kasih.
wallahua'lam.

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59