Tuesday, 29 April 2008

SIDANG PARLIMEN : BARU 2 HARI BERMULA DAH JELAS PILIH KASIH


Sidang Parlimen baru bermula tetapi tindakan tidak demokratik terus di amalkan oleh 'taukeh-taukeh' kerajaan dan speaker parlimen. Kalau semalam speaker gagal bertindak tegas terhadap Ahli Parlimen BN, Latif Ahmad yang tida mengangkat tangan sewaktu mengangkat sumpah.

Namun Speaker, Pandikar Amin Mulia tetap meneruskan majlis itu kerana yang melakukannya adalah Timbalan Menteri BN.

PKR tidak berpuas hati sesi soalan Dewan Rakyat yang membelakangkan ahli-ahli parlimen pembangkang, kata naib presidennya Mohd Azmin Ali. "Saya sangat sedih apabila saya melihat senarai soalan yang ditetapkan oleh parlimen.

Sangat sedikit soalan yang dihantar oleh (wakil-wakil) Pakatan Rakyat diberi keutamaan dalam urutan soalan," katanya dalam wawancara dengan Malaysiakini.

"Jika anda melihat pada jumlah (perwakilan), kita (Pakatan) ada 82 ahli parlimen berbanding BN hanya ada 77 (ahli parlimen penyokong kerajaan).

"Melihatkan kepada nisbah ini, kita patut ada 52 peratus. Dan BN hanya 48 peratus. Jadi kalau mereka boleh uruskan sepuluh soalan, maksudnya kita patut dapat sekurang-kurangnya enam (soalan), berbanding mereka empat.

"Mohd Azmin, yang juga ahli parlimen Gombak, berkata wakil-wakil rakyat Pakatan diberikan sedikit sahaja peluang bertanyakan soalan."Sekarang saya melihat, daripada 10 soalan, kami hanya diberi dua. Ini tidak adil," katanya Jumaat lalu. "Kedua, mereka patut beri keutamaan pada ketua pembangkang. Soalan pertama pada hari itu patut diberikan kepada ketua pembangkang dan ini tidak dilakukan. Saya rasa pada, soalan daripada Dr Wan Azizah (Wan Azizah) (berada di) nombor ketiga. Jadi ini tidak adil."

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59