Monday, 28 April 2008

PERLANTIKAN SPEAKER DAN TIMBALAN SPEAKER DARI M'SIA TIMUR BUKTI PAK LAH TERTEKAN



Nampak jelas bahawa Pak Lah dan BN/Umno tertekan dengan serangan Anwar Ibrahim tentang isu penyeberangan Ahli Parlimen dari Sabah dan Sarawak ke dalam kem Pakatan Rakyat.

Ini terbukti apabila Pak Lah cuba memujuk Ahli-ahli parlimen Sabah dan Sarawak dengan Speaker dan timbalan-timbalan Speaker dari Sabah dan Sarawak.

Pandikar Amin Mulia dilantik sebagai Speaker manakan Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar dan Ronald Kiandee dilantik sebagai Speaker.

Pandikar Amin bekas Menteri Kabinet dari Sabah, manakala Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar, Ahli Parlimen Santubong, Sarawak manakala Ronald Kiandee merupakan Ahli Parlimen Beluran, Sabah.

Perlantikan merupakan suatu 'hadiah' dari Pak Lah kepada rakyat Sabah dan Sarawak kerana merekalah sebenarnya yang memberikan kemenangan untuk BN memenangi majoriti mudah untuk membentuk kerajaan pusat.

Tanpa sumbangan dari Parlimen Sabah dan Sarawak, sudah tentu Pak Lah akan duduk di barisan pembangkang sebagai Ketua Pembangkang BN.

Namun para pemerhati politik berpendapat perlantikan ketiga-tiga orang kuat parlimen dari Malaysia Timur ini belum dapat memastikan tiada wakil rakyat yang melompat ke kem Pakatan Rakyat kerana mereka berpendapat tawaran Anwar untuk rakyat Sabah dan Sarawak amat menarik dan ianya jauh lebih hebat dari jawatan-jawatan parlimen tersebut.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59