Tuesday, 15 April 2008

PAKATAN RAKYAT MAKIN HAMPIR PERINTAH MALAYSIA


Pakatan Rakyat (PR) semakin yakin untuk merampas tampuk pemerintahan Malaysia dari BN (Bee End). Keyakinan ini sekali lagi ditegaskan oleh Ketua Umum Parti KeADILan Rakyat (PKR) Anwar Ibrahim pada majlis ceramah perdana sempenan program memperingati Black 14 di Kelab Sultan Sulaiman di Kampung Baru malam tadi.

Perhimpunan yang dihadiri oleh 20,000 orang pejuang reformasi dan rakyat itu mendapat sambutan diluar dugaan walaupun Polis memberi amaran bahawa ianya tiada permit.

Anwar menegaskan bahawa Tsunami kedua akan berlaku selepas Tsunami pertama pada 8 Mac lalu. Tsunami kedua ini ialah gelombang besar yang bakal menyaksikan penghijrahan beramai-ramai Ahli-ahli Parlimen BN menyertai PR.

Selepas itu kerajaan pusat akan bertukar tangan dari BN kepada PR.

PR pada pilihanraya umum lalu memenangi 82 kerusi Parlimen dan menafikan majoriti 2/3 BN serta menawan 4 buah negeri selain dari mempertahankan Kelantan. Kuala Lumpur juga berjaya di tawan apabila semua kerusi parlimen dimenangi PR kecuali Setiawangsa.

Dalam ceramahnya itu, Anwar meminta semua untuk menunggu dua minggu dari tarikh hari ini untuk mengetahui sama ada beliau akan bertanding dalam pilihan raya kecil atau tidak.

Pada pilihan raya umum yang lalu, Anwar tidak dapat bertanding akibat larangan berpolitik namun, beliau dapat berkempen untuk calon-calon yang bertanding.

Sementara itu, dalam sidang media selepas perhimpunan tersebut, Anwar tidak menjangkakan seramai itu yang hadir kerana pada jangkaan awal pihak penganjur hanya menjangkakan sekitar 10,000 sahaja.

Namun, kehadiran orang ramai sememangnya luar biasa apatah lagi diadakan di luar musim cuti serta di waktu malam pula.

Dalam perhimpunan tersebut, juga kelihatan pelbagai media yang terdiri di kalangan tempatan mahupun luar negeri.

Ketika Harakahdaily membuat tinjauan, seorang peserta yang hadir dalam perhimpunan malam tadi menjelaskan bahawa, inilah kali pertama beliau dapat mendengar ucapan Anwar secara dekat.

Sulaiman Murad, 43, yang bertugas di sebuah agensi kerajaan menjelaskan, ucapan yang didengarnya pada malam itu mengingatkannya pada zaman reformasi.

"Himpunan sebegini ramai, walaupun tidak setanding di zaman reformasi tetapi sekurangnya ia menimbulkan kesan dan memberikan ingatan pada kita tentang peristiwa ketika itu. Siapa kata 'faktor Anwar' tiada. Pilihan raya lalu sudah cukup untuk membuktikannya,"jelasnya sambil memberitahu bahawa beliau hadir bersama rakan-rakan sepejabatnya.

"Tapi saya agak kecewa dengan tindakan pihak berkuasa. Mengapa halang Anwar dari teruskan ucapan. Kami (rakyat) mahu mendengar apa yang ingin disampaikan. BUkankah ini adalah premis persendirian.

"Pihak polis tiada kuasa dan hak.Mana perginya profesionalisme pihak polis yang sering dilaungkan?"tegas Suraya Ahmad, 27, yang turut sama berada di lokasi perhimpunan.
Menurutnya, pihak polis sepatutnya profesional. Perlu memahami dan sedar situasi politik ketika ini tidak sama. Rakyat mula sedar dalam perkembangan yang berlaku terhadapat arus politik negara.

Tambahnya, apakah pihak berkuasa bersekongkol dengan pemerintah dan pemerintah pula masih tidak serik dengan penangan yang diterima mereka daripada rakyat dalam pilihan raya lalu?

Dalam pada itu, sebelum ini Ketua polis Kuala Lumpur Dato' Muhammad Sabtu Osman berkata pihak KeADILan tidak memohon permit untuk perhimpunan tersebut.

Menurutnya, walaupun perhimpunan itu dibuat di tempat persendirian, polis tetap akan mengambil langkah berjaga-jaga dengan mengadakan rondaan dan kawalan lalu lintas di sekitar kawasan itu.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59