Wednesday, 12 March 2008

KIT SIANG BANTAH PERLANTIKAN NIZAR SEBAGAI MB PERAK, RAKYAT MARAH


Pemimpin veteran DAP Lim Kit Siang membantah perlantikanSetiausaha PAS Perak Muhammad IR Nizar Jamaluddin sebagai MB Perak. KitSiang di dalam blognya membantah calon MB yang diperkenan oleh Sultan Perak atasalasan PAS mempunyai kerusi yang sedikit jika dibandingkan dengan DAP dan PKR.


Dalam kenyataannya Kit Siang berkata bahawa, beliau bersetuju jikaBendahari PKR Perak, Jamaluddin Mohd Radzi dilantik ke jawatan tersebut.


Kit Siang meminta semua ADUN DAP memulaukan upacara angkat sumpah MBPerak yang dijadualkan berlangsung esok.


Namun begitu majoriti komenyang dihantar kepada blognya mengharapkan Kit Siang bersetuju dengan perlantikanNizar.


Ada di kalangan pengunjung memberikan komen supaya Kit Siang danpartinya merujuk kembali janji-janji mereka sebelum ini di mana yangpentingnyaBN mesti ditumbangkan atau dinafikan majoriti 2/3. Malangnyaselepas pembangkangmempunyai kerusi majoriti di DUN Perak Kit Siang 'buatperangai' pula.


Keputusan PRU 12 Sabtu lalu menyaksikan DAP memenangi18, PKR 7 dan PAS 6 kerusi. BN memperolehi 28 kerusi.

Jika bantahan DAP iniberlarutanmaka krisis siapa menjadi MB Perak semakin hangat. Salah seorangADUN BN yangmempunyai kerusi majoriti di DUN Perak mungkin dipilih sebagaiMB.
Kitamengharapkan DAP dapat mencari jalan penyelesaian.

Merekamesti kembali kepadaprinsip mereka iaitu BN adalah musuh bukan partipembangkang lain iaitu PAS atauPKR. Difahamkan Jawatankuasa Tertinggi DAPsedang bermesyuarat untuk memutuskantindakan DAP selanjutnya berhubung isuini.


Kita tunggu dan lihat.


Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59