Monday, 25 February 2008

Jangan ghairah dengan pergolakan parti lawan


Walaupun menjelang pilihan raya umum ke-12, banyak krisis dalaman dan pergolakan hangat yang berlaku di dalam parti lawan khususnya Umno, rakyat khususnya penyokong Barisan Alternatif (BA) tidak terlalu ghairah dengan situasi tersebut.

Ketua Penerangan PAS Pusat Haji Mahfuz Omar berkata insiden-insiden seperti piket, perubatan kuasa serta keluar parti itu merupakan 'bonus' untuk BA khususnya PAS meraih kemenangan dalam pilihan raya namun itu bukanlah sebagai faktor utama.

"Saya sarankan semua pihak supaya tumpukan juga pada isu-isu penyelewengan dan salah guna kuasa kerajaan Barisan Nasional (BN) selama mereka memerintah rakyat selama 50 tahun bukan hanya syok tengok orang lain bergolak," katanya.

Beliau diminta mengulas pergolakan BN yang berlaku khususnya menjelang pilihan raya ini termasuk isu bekas Adun Derga yang isytihar keluar BN, bertanding atas tiket KeADILan di kawasan Parlimen Pokok Sena.

Kata Mahfuz situasi tersebut merupakan tamparan hebat kepada BN Kedah dan menjadi bukti untuk rakyat menolak parti pemerintah itu yang turut tidak diyakini oleh pemimpinnya sendiri.

Katanya PAS bertanding dan berjuang untuk membela rakyat tetapi Umno bertanding untuk mengaut keuntungan dan kekayaan yang melimpah-ruah. Oleh kerana itulah katanya mereka merebut kuasa dan tidak ikhlas memperjuangkan nasib rakyat.

Sebelum ini Mahfuz menyifatkan tindakan mencalonkan Khairy Jamaluddin di Dun Rembau dalam pilhan raya umum ke-12 ini akan menguatkan lagi tuduhan bahawa Abdullah menjadikan kerajaan yang diterajuinya sebagai kerajaan anak-beranaknya.

"Saya berharap Abdullah tidak memandang ringan ingatan Dr Mahathir. Jangan sampai seperti kata pepatah, datang bersalam, pulang berterajang," katanya

Dr Mahathir sebelum ini pernah berkata: "Mereka akan menanggung padah kerana mengubah kerajaan Malaysia menjadi sebuah kerajaan keluarga... Abdullah Ahmad Badawi"

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59