Friday, 15 February 2008

DAH JADI TPM OTAK MASIH BANGANG


Sekali lagi (Bekas) Timbalan Perdana Menteri membuka pekung di dada, betapa bangang pemimpin BN dan kerajaan dengan menyatakan negara akan bangkrap jika negara kebajikan yang ditawarkan dalam manifesto PAS di praktikkan.

Malah Najib cuba memutarbelitkan fakta apabila menyatakan konsep negara kebajikan PAS membawa pengetian bahawa rakyat yang tidak bekerja juga akan mendapat elaun.

Ini jelas merupakan pembohongan kerana di dalam manifesto tersebut tidak disebutkan demikian.

Apa yang dinyatakan dalam manifesto itu ialah PAS akan menurunkan harga minyak, menawarkan pendidikan percuma dan lain-lain bentuk kebajikan seperti takaful dan sebagainya.

Jelas pemimpin BN memang kaki pembelit dan pembohong. Mereka tidak segan silu menipu rakyat sepertimana yang dilakukan oleh Pak Lah apabila menyatakan tiada pembubaran parlimen tetapi tidak sampai 24 selepas itu beliau berbuat demikian.

Sebenarnya Pak Lah dan Najib amat gerun dengan tawaran PAS yang sebenarnya memang boleh dilaksanakan dengan keuntungan Petronas yang besar iaitu kira-kira RM76 bilion (2007); RM70 bilion (2006). PAS hanya menawarkan RM10bilion untuk subsidi minyak bagi menurunkan harga minyak dan RM10bilion lagi untuk pendidikan percuma. Bermakna wang keuntungan tersebut masih berbaki sebanyak RM56bilion.

Malah dengan penurunan harga minyak kerajaan yang memerintah boleh menstabilkan harga barang malah mungkin boleh meminta peniaga menurunkan harga barangan.

Itu belum dikira dari pungutan cukai dan pendapatan negara yang lain seperti ekspot minyak sawit, getah dan lain-lain.

Tawaran PAS untuk mengujudkan takaful ala Kifaalah, tabung bantuan dalam pelbagai perkara memang cukup 'menggiurkan' rakyat.

Rakyat mesti menilai tawaran ini dengan sewajarnya kerana ianya memang berasaskan bukan sebagaimana tuduhan pemimpin BN bahawa manifesto tidak berpijak di bumi nyata.

PAS baru-baru ini melancarkan manifesto bagi Pilihanraya umum 2008 dengan bertemakan Pemimpin beramanah, adil, bersih dan negara kebajikan.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59