Thursday, 31 January 2008

MAHATHIR TERUS 'TEMBAK' IMAM HADHARIBekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad berkata beliau tidak pernah terniat untuk penggantinya, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi menjadi Perdana Menteri lebih dari sepenggal dan menyarankan beliau melepaskan jawatannya.

Abdullah akan bertanding untuk penggal keduanya dalam pilihanraya umum yang dijangka diadakan Mac ini.

Mahathir sebelum ini berkata, beliau telah membuat kesilapan apabila memilih Abdullah untuk menggantikannya sebagai perdana Menteri.

Sebaliknya, kata Dr Mahathir, beliau sepatutnya melantik Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak yang lebih berpengaruh, untuk menggantikannya.

Pada masa ini, katanya, beliau terfikir memandangkan Abdullah lebih tua dari Najib "maka beliau patut menjadi PM untuk satu penggal dan kemudian Najib mengambil alih."

Bercakap dalam sidang akhbar, Dr Mahathir berkata, beliau faham bahawa ianya mengambil masa untuk melaksanakan rancangan dan projek.

Tetapi, tambahnya, jika itu yang dijadikan alasan untuk kekal berkuasa selama 18 tahun, maka ia tidak dapat diterima.

Abdullah menang besar dalam pilihanraya umum 2004 apabila para pengundi menyokong ikrarnya untuk memerangi rasuah.

Bagaimanapun, sejak itu beliau dikritik hebat kerana didakwa gagal memenuhi janjinya itu.

Dalam bulan-bulan kebelakangan ini, beliau berdepan dengan perhimpunan rakyat yang menuntut pilihanraya yang bersih dan adil, membantah kenaikan harga minyak dan menuntut hak masyarakat India.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59