Monday, 17 December 2007

JENTERA PAS LEBIH HEBAT DARI JENTERA KERAJAAN TANGANI BANJIRTemerloh : Ketika pihak media mendedahkan kononnya penglibatan pihak NGO dalam membantu mangsa-mangsa banjir di seluruh Negara pada tahun ini sangat berkurangan berbanding di Johor tahun lepas, PAS dan sukarelawannya dari Pasukan Unit Amal yang telah terkenal dengan jolokan Tentera Merah mendahului pihak-pihak lain menghulurkan bantuan kepada seluruh mangsa banjir tanpa mempedulikan latar belakang pegangan politik.

Di Temerloh, Pengarah Operasi Bantuan Banjir PAS Kawasan Temerloh , Saudara Syed Hamid mengakui pihaknya telah membelanjakan lebih RM 15 Ribu bagi membantu mangsa-mangsa banjir di kawasan tersebut.

Tambah Syed Hamid,lebih 700 keluarga yang terlibat dalam banjir terbesar sejak 30 tahun telah menerima sumbangan dari PAS Temerloh.

“Terdapat Pegawai dari Jabatan Kebajikan Masyarakat yang menghubungi saya mengakui PAS merupakan organisasi yang terkehadapan dalam membantu mangsa banjir", ujar beliau.

Sementara itu PAS Kawasan Maran telah mengeluarkan belanja mencecah RM 10 Ribu untuk membantu hamper 500 keluarga yang terlibat dengan banjir.

Ketua Lujnah Kebajikan PAS Kawasan Maran,Saudar Jaafar Mat Tam berkata, Chenor menjadi daerah teramai melibatkan perpindahan mangsa banjir.

PAS kawasan telah membuka bilik operasinya semenjak 10 Disember yang lalu.

Tambah Jaafar, selain menyalurkan bantuan beras, air bersih menjadi keperluan utama penduduk yang menjadi mangsa banjir.

Setakat ini Umno di kawasan tersebut belum menampakkan kesungguhan untuk membantu mangsa banjir.

Sementara itu Yang DiPertua PAS Kawasan Maran, Tuan Guru Hj Mohd Baki Othman berkata sepanjang hamper 40 tahun mendiami Kampung Lanting, Chenor dan beberapa kali menjadi mangsa banjir, ahli-ahli PAS seringkali dianaktirikan oleh pemimpin Umno dalam pengagihan bantuan banjir.

“Tidak pernah sekali Tok Empat datang bertanya saya, tidak pernah sebiji beras,sesudu gula mahupun seekor bilis saya terima dari mereka setiap kali berlaku banjir,mereka memang cukup diskriminasi”, ujar beliau.

Bagi kawasan Felda di Jengka, banjir yang melanda pada 10 Disember lalu adalah di luar jangkaan penduduk.

Seorang anak peneroka Felda Jengka 15,Engku Nurzaman Engku Muhammad 38 tahun mendedahkan, sepanjang menetap di Jengka semenjak lebih 30 tahun lalu,inilah kali pertama banjir melanda seluruh Jengka.

Katanya, pada tahun 1988 pernah berlaku sedikit banjir yang menenggelamkan jalan raya menghubungkan Jengka 15 dan 16,tetapi hanya sekitar satu kaki sahaja.

Tetapi kata beliau, banjir kali ini hamper menenggelamkan hingga paras leher beliau.

Sementara itu Pengarah Amal Kawasan Kuala Krau,Ustaz Aris Faizul Ismail berkata walaupun tanpa persedian menghadapi banjir , pihaknya bertindak pantas mengarahkan semua anggota amal menjalankan operasi bantuan sebaik saja banjir mulai melanda sekitar jam 9 malam.

Operasi Unit Amal yang pertama ialah memindahkan mereka yang terperangkap di dalam kenderaan di jalanraya Jengka 15&16 yang pertama ditenggelami air.


“Kmi juga turut membantu mengeluarkan kenderaan yang tenggelam di dalam banjir di Matau Bandar Pusat Jengka.” ujar beliau.

Pada malam tersebut juga Unit Amal telah mewujudkan Unit Kawalan yang meninjau kawasan-kawasan berpotensi dinaikki air.

Seawal5.30 pagi terdapat penyokong Umno yang menghubungi Unit Amal memohon bantuan memindahkan barang-barang kerana rumah dinaiki air.

Pada hari pertama banjir, Unit Amal bersama Pemuda PAS DUN Jengka telah menyediakan makanan untuk mereka yang terperangkap di dalam banjir. Bantuan makanan harian juga terus dilaksanakan hari ini.

Unit Amal juga sedang bertungkus lumus menjalankan operasi pembersihan di rumah-rumah mangsa banjir.

Bagi penduduk Matau Bandar Pusat Jengka, sumbangan yang disampaikan oleh PAS MTD Jengka adalah sumbangan pertama yang pernah mereka terima semenjak beberapa hari menjadi mangsa banjir.

Seorang lelaki yang bertanggungjawab terhadap kebajikan penduduk Matau,Encik Sabri berkata pihak kerajaan telah beberapa kali meminta senarai mangsa banjir daripada beliau tetapi hingga hari ini tiada sebarang sumbangan diterima.

Seorang pemimpin wanita Umno di Matau melahirkan rasa kecewanya kerana pemimpin yang mereka angkat selama ini tidak langsung menunjukkan kesungguhan untuk membantu mereka.

Beliau yang di kenali sebagai Mak Cik Odah mengakui selama ini di rumah beliaulah mesyuarat-mesyuarat Umno di adakan, tetapi ternyata sokongan nya kepada parti tersebut tidak mendatangkan hasil. (Kini baru kau sedar - Nasi belum menjadi bubur yang penting Pilihanraya Nanti jangan pangkah BN lagi)

Laporan : Fezul Jengka dlm Tranungkite


BEBASKAN MELAKA DARI CENGKAMAN UMNO


Pesuruhjaya PAS Melaka, Ustaz Abdul Ghani Abdul Rahman berkatara, Melaka mesti dibebaskan dari cengkaman Umno BN yang merosakkan rakyat dan negeri.

"Rakyat mesti tukar kerajaan yang ada pada hari ini dengan kerajaan bersih, adil dan telus serta kuat".

"Kita tidak mahu rakyat negeri ini terus diperintah di bawah kerajaan yang rasuah, zalim dan lemah" kata Ustaz Ghani

Beliau berkata demikian semasa menyampaikan ucapan pada program Himpunan Jentera Pilihanraya PAS "GEGAU" Melaka di sini semalam.

"Pemimpin Umno hari ini kaya raya, rakyat miskin dan menderita. Selain itu rakyat sering diugut dengan bermacam-macam ugutan jika tidak menyokong Umno".

Babi di Paya Mengkuang sudah 50 tahun dibiarkan, baru sekarang kerajaan terhegeh-hegeh mengambil tindakan, mengapa sebelum ini ianya dibiarkan"tanya Ustaz Ghani.

Ketika menyampaikan ucapannya, beliau membayangkan bahawa PAS Melaka akan membuat kejutan dengan memenangi beberapa kerusi pada Pilihanraya kali ini berdasarkan perkembangan semasa di mana kecenderungan pengundi Cina dan India untuk menyokong pembangkang.


Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59