Thursday, 29 November 2007

KEMPEN BAHAYA BN DI MELAKA
TARIKH : 1 DIS 2007

i) MINUM PAGI & EDAR RISALAH
MASA : 8.00PM-12TG
TEMPAT : PASAR AWAM MELAKA SENTRAL & TESCO. EDAR RISALAH

ii) JAMUAN & DIALOG RAKYAT
MASA : 3.00-5.00PTG -
TEMPAT : RUMAH AZIZ MOHAMAD,
C-8769, Bt 4 3/4, Kg Kandang, Melaka (Sebelah kiri Traffic Light Kandang, Jalan Baru Melaka-Muar)

iii) CERAMAH PERDANA-DATO' TUAN IBRAHIM TUAN MAN & DR LO' LO'GHAZALI
MASA : 9-12 MLM, TEMPAT : MRKS PAS BKT KATIL


KERAJAAN KENA 'ORDER' LEBIH BANYAK BOM ASAP DAN AIR KIMIAAyer Molek : Dewan Pemuda PAS Kawasan Bukit Katil mencadangkan kerajaan Malaysia melalui Kementerian Keselamatan Dalam Negeri memasukkan lebih bajet untuk membeli bom asap dan air kimia guna untuk 'berperang' dengan rakyat dalam bulan Disember dan bulan-bulan mendatang.

Ini kerana beberapa pertubuhan NGO dan Majlis Peguam telah merancang untuk mengadakan beberapa siri perhimpunan aman tidak lama lagi.

"Kerajaan Malaysia yang terkenal dengan hobi barunya iaitu 'berperang' dengan rakyat diharapkan bersedia untuk membazirkan duit rakyat dengan membeli dan memesan lebih banyak bom asap dan air kimia. Malah kalau kenderaan yang membawa water canyon tak cukup kena 'order' lagi banyak" kata Timbalan Ketua Dewan Pemuda PAS Kawasan Bukit Katil, Ustaz Abu Bakar Ramlee di sini pagi ini.

Secara berseloroh, Ustaz Abu Bakar mencadangkan rakyat yang ingin menyertai himpunan-himpunan akan datang supaya menjalani latihan menghadapi bom asap dan air kimia.

"Kalau mereka ada duit lebih baik beli topeng keselematan dan baju kalis air kimia" kata Ustaz Abu Bakar.

Ustaz Abu Bakar diminta mengulas laporan media hari ini bahawa tiga lagi perhimpunan dijangka diadakan di Lembah Klang bulan depan.

Tiga perhimpunan yang dirancang itu akan diadakan walaupun kerajaan telah memberi amaran keras termasuk menggunakan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) ke atas mereka yang menyertainya.

Pada 9 Disember ini, Majlis Peguam akan mengadakan perarakan tahunan Hari Hak Asasi Manusia dan Gabungan Pilihanraya Bersih dan Adil (Bersih) telah menyatakan hasratnya untuk turut sama.

Dua hari kemudiannya, Bersih akan mengadakan demonstrasi di luar Bangunan Parlimen untuk membantah rancangan pindaan perlembagaan yang akan menaikkan had umur anggota Suruhanjaya Pilihanraya (SPR).

Perhimpunan ketiga akan dianjurkan oleh parti-parti pembangkang dan badan bukan kerajaan (NGO) untuk membantah kenaikan kadar tol lebuhraya di beberapa negeri mulai 1 Januari depan.

Rancangan perhimpunan anti-tol itu belum diumumkan secara rasmi dan tarikhnya juga belum dimuktamadkan.

Pada 10 November lalu, kira-kira 40,000 menghadiri perhimpunan anjuran Bersih di luar Istana Negara untuk menyerahkan memorandum kepada Yang di-Pertuan Agong menuntut supaya diadakan pilihanraya yang bersih dan adil.

Dan pada 25 November lalu, kira-kira 30,000 orang, sebahagian besarnya kaum India, menyertai perhimpunan anjuran Barisan Bertindak Hak Hindu (Hindraf) di ibunegara, untuk menyerahkan petisyen kepada Suruhanjaya Tinggi British.


Pemimpin Hindar Ganapathi ditangkap


Seorang pemimpin utama Barisan Bertindak Hak Hindu (Hindraf) ditangkap pagi ini, dan sekaligus mencetuskan kebimbangan bahawa pihak polis sedang memburu pemimpin pertubuhan tersebut.

Peguam VS Ganapathi Rao ditangkap di rumahnya di Shah Alam, Selangor, kira-kira jam 7.15 pagi oleh sepasukan polis dari Seremban.

Seorang pemimin Hindraf, M Manoharan memberitahu Malaysiakini bahawa Ganapathi terus dibawa ke Seremban dan dijangka didakwa atas tuduhan menghasut.

“Saya percaya beliau ditangkap berhubung satu forum yang diadakan oleh Hindraf di Seremban dua minggu lalu. Lima orang, termasuk saya sendiri, berucap mengenai nasib masyarakat India," tambahnya.

Manoharan percaya, beliau dan tiga lagi pemimpin Hindraf - termasuk Pengerusinya, He P Waythmoorthy dan Penasihat Undang-undangnya, P Uthayakumar - juga akan turut ditangkap oleh polis Seremban.

Ketika dihubungi, Uthayakumar juga berkata, beliau menjangka akan ditahan.

“Saya sedang menunggu ketibaan polis di rumah saya di Bangsar. Saya pasti polis akan datang menahan kita," tambahnya.

Uthayakumar juga berkata, beliau tidak terperanjat jika beliau ditahan di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA).

Kes di Klang

Jumaat lalu, polis Selangor menangkap Waythamoorthy, Uthayakumar and Ganapathi atas dakwaan menghasut.

Pada hari yang sama mereka didakwa di Mahkamah Sesyen Klang kerana membuat ucapan yang berunsur hasutan dalam Tamil di sebuah forum di Restoran Yuen He di Sungai Rambai, Jalan Batang Berjuntai, Kuala Selangor, di antara jam 8.30 malam dan 11.15 malam 16 November lalu.

Bagaimanapun, Isnin lalu, Hakim Mahkamah Sesyen Klang, Zunaidah Mohd Idris melepaskan mereka tanpa dibebaskan selepas mendapati tuduhan terhadap mereka tidak jelas kerana pihak pendakwa tidak menyertakan transkrip mengenai dakwaan kenyataan berunusr hasutan itu.

Ahad lalu, kira-kira 30,000 orang - sebahagian besarnya kaum India - berhimpun di Jalan Ampang di Kuala Lumpur menyertai perhimpunan anjuran Hindraf untuk menyerahkan memorandum kepada Suruhanjaya Tinggi British.

The authorities had denied a permit for the rally and obtained a rare court order restraining the public from taking part. The police used tear gas and water cannon to disperse the crowd.


KEJAMNYA MANUSIAINILAH GAMBAR TULANG ALTANTUYA YANG DIBUNUH DENGAN KEJAM OLEH MANUSIA YANG BERSIFAT BINATANG. KALAU SI PEMBUNUH ITU MANUSIA SUDAH TENTU DIA TIDAK SANGGUP MELAKUKAN SEDEMIKIAN.

Namun sehingga ke hari ini perbicaraan sedikit pun tidak membincangkan bagaimana bom C4 di bawa keluar dan siapa yang meluluskan C4 di bawa keluar?

Menurut laporan media hari ini mahkamah diberitahu bahawa Tulang belakang, tengkorak, gigi dan gumpalan rambut mempunyai kesan bahan letupan antara bahan bukti ditemui di kawasan pinggir hutan yang dikatakan tempat wanita Mongolia, Altantuya Shaariibuu, diletupkan.


KUASA RAKYAT MENAMPAKKAN HASIL - TOL TIDAK DINAIKKAN DI LEBUH RAYA UTAMA, HELAH PILIHANRAYAKUALA LUMPUR : Kerajaan tidak berani menaikkan kadar tol di beberapa lebuh raya kerana bimbang ianya menaikkan kebencian rakyat kepada kerajaan. Perkara ini terpaksa dilakukan lebih-lebih lagi kerajaan terpaksa mengadakan Pilihanraya Umum dalam jangkamasa terdekat.

Media melaporkan bahawa kabinet semalam bersetuju untuk tidak menaikkan kadar tol bagi empat buah lebuh raya termasuk Lebuhraya Utara Selatan (PLUS) dan Jambatan Pulau Pinang.

Menteri Kerja Raya, Datuk Seri S. Samy Vellu berkata, pengumuman tersebut dibuat setelah Kabinet bermesyuarat hari ini dan ia hanyalah untuk tempoh setahun iaitu pada tahun 2008 sahaja.

``Lebuh raya lain yang terlibat adalah Lebuh Raya Bertingkat Ampang-Ulu Klang (PROLINTAS), Sistem Penyuraian Trafik KL Barat (SPRINT) Kerinchi dan Damansara Link,’’ katanya pada sidang akhbar di pejabatnya di sini, semalam.

Ekoran langkah tidak menaikkan tol itu, kata Samy Vellu, kerajaan terpaksa membayar pampasan kepada PLUS sebanyak RM145 juta, Jambatan Pulau Pinang sebanyak RM39 juta, SPRINT RM32 juta dan PROLINTAS sebanyak RM26 juta.

Kerajaan juga katanya, perlu membayar pampasan sebanyak RM75 juta bagi tahun 2008 kepada Syarikat Konsesi Lebuhraya Damansara-Puchong kerana mengurangkan kadar tol daripada RM2.10 kepada RM1.60.

Selain itu, jelas beliau, kerajaan juga perlu membayar sebanyak RM27 juta kepada Lebuhraya Pintas Selat Klang Utara Baru (NNKSB) bagi tempoh 2005 hingga 2007.

``Keseluruhan pampasan yang perlu dibayar kerajaan kepada syarikat-syarikat konsesi lebuh raya adalah sebanyak RM344 juta,’’ katanya.

Jelas beliau, jumlah pampasan tersebut merupakan anggaran sahaja dan tertakluk kepada jumlah trafik sebenar.

Samy Vellu berkata, keputusan untuk tidak menaikkan kadar tol tersebut ialah kerana kerajaan tidak mahu membebankan pengguna yang banyak menggunakan lebuh raya tersebut.

Bagaimanapun beliau menafikan pengekalan kadar tol tersebut adalah sebagai helah pilihan raya umum. (TAKKAN NAK MENGAKU)

Sementara itu, Samy Vellu berkata, kadar tol di enam lebuh raya lain akan dinaikkan mengikut perjanjian konsesi.

Lebuh raya itu adalah Lebuh Raya Seremban-Port Dickson, Lebuh Raya Utara Selatan Hubungan Tengah; Lebuh Raya Kulim Butterworth, Lebuh Raya Laluan Kedua Malaysia-Singapura, Lebuh Raya Pintas Selat Klang Utara Baru serta Tambak Johor dan Plaza Bukit Kayu Hitam.

``Kadar minimum bagi kenaikan tersebut adalah tujuh peratus dan maksimum sehingga 50 peratus,’’ ujar beliau.

Katanya, kenaikan itu dibuat kerana tidak ramai pengguna jalan raya yang menggunakan lebuh raya tersebut.(HABIS TU YANG GUNA LEBUH RAYA ITU JADI MANGSA LAH)
Jelas beliau, sebagai contoh, hanya terdapat 16,000 pengguna yang menggunakan Lebuh Raya Laluan Kedua Malaysia-Singapura setiap hari.

Laporan Malaysiakini

Kadar tol di enam lebuhraya naik antara 30 sen dan RM10.70 sen mulai 1 Januari ini.

Enam lebuh raya itu ialah Lebuhraya Seremban-Port Dickson (SPDH); Lebuhraya Utara-Selatan Hubungan Tengah (Elite); Lebuhraya Kulim-Butterworth (BKE); Lebuhraya Laluan Kedua Malaysia-Singapura (Linkedua); Lebuhraya Pintas Selat Klang Utara Baru (NNKSB); serta Tambak Johor dan Plaza Bukit Kayu Hitam.

Menteri Kerja Raya, Datuk Seri S.Samy Vellu ketika mengumumkan perkara itu berkata keputusan Jemaah Menteri itu yang diluluskan hari ini berkata enam lebuhraya itu tidak mempunyai kadar trafik yang tinggi dan tidak melibatkan pengguna yang ramai.

"Secara keseluruhan tidak banyak trafik seperti di Lebuhraya Seremban-Port Dickson dan Elite paling kurang trafik, LinkKedua pula hanya dilalui 16,000 kenderaan sahaja manakala di Tambak Johor kebanyakkannya yang melalui laluan tersebut adalah dari Singapura," katanya.

Kadar baru bagi SPDH melibatkan Plaza Tol Mambau ialah RM3.20 (naik 30 sen) manakala bagi Plaza Tol Lukut ialah 80 sen (naik 10 sen); Lebuhraya Elite RM14.96 sen (naik RM1.36 sen); Lebuhraya BKE RM1.60 (naik 30 sen), Lebuhraya LinkKedua bagi Plaza Tol Tanjung Kupang, Johor RM1.60 sen (naik 30 sen) manakala Plaza Tol Lima Kedai pula RM3.90 (naik 80 sen) dan Plaza Tol Perling RM2.30 (naik 50 sen).

Lebuhraya NNKSB melibatkan Plaza Tol Bukit Raja ialah 60 sen (naik 20 sen) manakala Plaza Tol Kapar-Bukit Raja RM1.40 (naik 40 sen); Plaza Tol Bukit Kayu Hitam RM3.60 (naik 30 sen) dan Plaza Tol Tambak Johor RM2.90 (naik 30 sen).

Kadar ini adalah untuk kereta yang diklasifikasikan sebagai Kelas 1, demikian menurut laporan Bernama.

Kali terakhir kerajaan menaikkan tol ialah pada 1 Januari lalu melibatkan lima lebuhraya sekitar Lembah Klang, melibatkan kenaikan antara 30 sen dan RM1.

Lima lebuhraya ialah Lebuhraya Damansara-Puchong(LDP), Lebuhraya Shah Alam, Lebuhraya Cheras-Kajang, Lebuhraya KL-Karak dan lebuhraya Koridor Guthrie.

Berikut adalah kadar kenaikan tol bagi semua kelas kenderaan di enam lebuhraya itu.

1. Lebuhraya Seremban-Port Dickson, Negeri Sembilan


Plaza Tol Mambau:
.
Kelas Tol Semasa Tol Baru Jumlah kenaikan Peratus Kenaikan
1 RM2.90 RM3.20 RM0.30 10.34 peratus
2 RM5.70 RM6.30 RM0.60 10.53
3 RM8.60 RM9.50 RM0.90 10.47
4 RM2.90 RM3.20 RM0.30 10.34
5 RM5.70 RM6.30 RM0.60 10.53

Plaza Tol Lukut:
.
Kelas Tol Semasa Tol Baru Jumlah Kenaikan Peratus Kenaikan
1 RM0.70 RM0.80 RM0.10 14.29
2 RM1.30 RM1.40 RM0.10 7.69
3 RM2.00 RM2.20 RM0.20 10.00
4 RM0.70 RM0.80 RM0.10 14.29
5 RM1.30 RM1.40 RM0.10 7.69

2. Lebuhraya Utara Selatan Hubungan Tengah (Elite)

Lebuhraya Elite:
.
Kelas Tol Semasa Tol Baru Jumlah Kenaikan Peratus Kenaikan
1 RM13.60 RM14.96 RM1.36 10
2 RM20.39 RM22.43 RM2.04 10
3 RM27.19 RM29.91 RM2.72 10
4 RM 6.80 RM7.48 RM0.68 10
5 RM10.20 RM11.22 RM1.02 10

3. Lebuhraya Kulim-Butterworth

Plaza Tol Kubang Semang, Pulau Pinang dan Lunas, Kedah:
.
Kelas Tol Semasa Tol Baru Jumlah Kenaikan Peratus Kenaikan
1 RM1.30 RM1.60 RM0.30 23.10
2 RM2.60 RM3.20 RM0.60 23.10
3 RM3.90 RM4.80 RM0.90 23.10
4 RM0.65 RM0.80 RM0.15 23.10
5 RM1.30 RM1.60 RM0.30 23.10

4. Lebuhraya Laluan Kedua Malaysia-Singapura (Linkedua)

Plaza Tol Tanjung Kupang, Johor:
.
Kelas Tol Semasa Tol Baru Jumlah Kenaikan Peratus Kenaikan
0 RM1.30 RM1.60 RM0.30 23.10
1 RM8.40 RM10.80 RM2.40 28.57
2 RM19.10 RM24.40 RM5.30 27.75
3 RM38.20 RM48.90 RM10.70 28.01
4 RM6.30 RM8.10 RM1.80 28.57
5 RM10.20 RM13.00 RM2.80 27.45

Plaza Tol Lima Kedai, Johor:
.
Kelas Tol Semasa Tol Baru Jumlah Kenaikan Peratus Kenaikan
1 RM3.10 RM3.90 RM0.80 25.81
2 RM6.10 RM7.80 RM1.70 27.87
3 RM7.70 RM9.80 RM2.10 27.27
4 RM1.50 RM2.00 RM0.50 33.33
5 RM3.10 RM3.90 RM0.80 25.81

Plaza Tol Perling, Johor:
.
Kelas Tol Semasa Tol Baru Jumlah kenaikan Peratus Kenaikan
1 RM1.80 RM2.30 RM0.50 27.78
2 RM3.60 RM4.60 RM1.00 27.78
3 RM4.50 RM5.70 RM1.20 26.67
4 RM0.90 RM1.10 RM0.20 22.22
5 RM1.80 RM2.30 RM0.50 27.78

5. Lebuhraya Pintas Selat Klang Utara Baru (NNKSB), Selangor

Plaza Tol Bukit Raja:
.
Kelas Tol Semasa Tol Baru Jumlah kenaikan Peratus Kenaikan
1 RM0.40 RM0.60 RM0.20 50
2 RM0.80 RM1.10 RM0.30 37
3 RM1.20 RM1.60 RM0.40 33
4 RM0.20 RM0.30 RM0.10 50
5 RM0.40 RM0.60 RM0.20 50

Plaza Tol Kapar:
.
Kelas Tol Semasa Tol Baru Jumlah kenaikan Peratus Kenaikan
1 RM2.10 RM2.70 RM0.60 28
2 RM3.70 RM4.80 RM1.10 29
3 RM5.20 RM6.80 RM1.60 30
4 RM1.10 RM1.40 RM0.30 27
5 RM1.90 RM2.40 RM0.30 26

Plaza Tol Kapar - Bukit Raja:
.
Kelas Tol Semasa Tol Baru Jumlah kenaikan Peratus Kenaikan
1 RM1.00 RM1.40 RM0.40 40
2 RM1.80 RM2.50 RM0.70 38
3 RM2.50 RM3.50 RM1.00 40
4 RM0.50 RMO.70 RM0.20 40
5 RM0.90 RM1.30 RM0.40 44

6. Sebahagian Lebuhraya Utara - Selatan (Plus)

Plaza Tol Bukit Kayu Hitam, Kedah:
.
Kelas Tol Semasa Tol Baru Jumlah kenaikan Peratus Kenaikan
1 RM3.30 RM3.60 RM0.30 10
2 RM4.80 RM5.30 RM0.50 10
3 RM6.50 RM7.20 RM0.70 10
4 RM1.50 RM1.70 RM0.20 10
5 RM2.40 RM2.60 RM0.20 10

Plaza Tol Tambak Johor, Johor:
.
Kelas Tol Semasa Tol Baru Jumlah kenaikan Peratus Kenaikan
1 RM2.60 RM2.90 RM0.30 10
2 RM4.10 RM4.50 RM0.40 10
3 RM5.50 RM6.10 RM0.60 10
4 RM1.30 RM1.40 RM0.10 10
5 RM2.10 RM2.30 RM0.20 10

Kelas 1 adalah untuk kereta, kelas 2 bagi lori kurang daripada satu tan, kelas 3 lori besar dan trailer; kelas 4 teksi dan kelas 5 bas.


Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59