Friday, 23 November 2007

KERAJAAN BN SANGGUP BEBAN RAKYAT TIDAK MAHU BAYAR PAMPASANMemang sah kerajaan BN sememangnya kerajaan tidak langsung prihatin kepada rakyat. Kerajaan sanggup membebankan rakyat dengan membenarkan syarikat pengendali Tol menaikkan kadar tol disebabkan kerajaan tidak mahu membayar pampasan kepada syarikat terbabit.

Persoalan pertama mengapa kerajaan tidak sanggup membayar pampasan sebalik sanggup membebankan rakyat.?

Persoalan kedua mengapa kerajaan begitu bodoh menandatangani kontrak perjanjian dengan syarikat pengendali TOl di mana kontrak tersebut jelas membebankan rakyat dan kerajaan?

Nampak jelas di sini menteri dan kabinet Islam Hadhari yang ada memang bengong dan tidak cerdik.

Hari ini media melaporkan bahawa Menteri Kerja Raya, Samy Vellu berkata kerajaan perlu membayar pampasan berjumlah RM380 juta kepada syarikat konsesi sekiranya kadar tol tidak dinaikkan tahun depan.

Beliau berkata lapan syarikat konsesi lebuh raya mungkin menaikkan kadar tol masing-masing bermula 1 Januari tahun depan, manakala sebuah lagi syarikat pada 1 Oktober 2008.

Menurutnya, kementeriannya menganggarkan kerajaan perlu membayar pampasan RM380 juta kepada syarikat terbabit sekiranya tidak mahu menaikkan kadar tol tahun depan.

Samy berkata demikian ketika menggulung perbahasan Rang Undang-Undang Perbekalan 2008peringkat jawatankuasa di Dewan Rakyat, semalam.

Beliau berkata, anggaran pampasan sembilan lebuh raya berkenaan adalah seperti berikut:

* Lebuh Raya Seremban-Port Dickson (RM178 juta)

* Lebuh Raya Seremban-Port Dickson (RM178 juta)* Skim Penyuraian Trafik Kuala Lumpur Barat (RM34 juta)

* Skim Penyuraian Trafik Kuala Lumpur Barat (RM34 juta)* Lebuh Raya Bertingkat Ampang-Hulu Klang (RM28 juta)

* Lebuh Raya Bertingkat Ampang-Hulu Klang (RM28 juta)* Jambatan Pulau Pinang (RM22 juta)

* Jambatan Pulau Pinang (RM22 juta)* Lebuh Raya Utara Selatan (Tengah) (RM18 juta)

* Lebuh Raya Utara Selatan (Tengah) (RM18 juta)* Lebuh Raya Kulim-Butterwoth (RM10 juta)

* Lebuh Raya Kulim-Butterwoth (RM10 juta)* Lebuh Raya Laluan Kedua Malaysia-Singapura (RM6 juta)

* Lebuh Raya Laluan Kedua Malaysia-Singapura (RM6 juta)* Lebuh Raya Utara Selatan, Klang Utara Baru (RM9 juta)

* Lebuh Raya Utara Selatan, Klang Utara Baru (RM9 juta) Menurut Samy, kerajaan juga mencari alternatif terbaik bagi memastikan kadar tol yang dikenakan tidak membebankan rakyat.

Katanya, dalam menjalankan tanggungjawabnya syarikat konsesi lebuh raya seperti Projek Lebuh Raya Utara Selatan (Plus) melebarkan jalan daripada empat kepada enam lorong demi keselesaan pengguna membabitkan kos RM1 bilion.

"Ini semua bertujuan bagi keselesaan pengguna," katanya.

KALAU KERAJAAN BN TIDAK SANGGUP MEMBAYAR PAMPASAN KERANA KEBODOHAN SENDIRI SILA LETAK JAWATAN DAN BUBAR PARLIMEN SUPAYA KERAJAAN BARU DIPILIH DENGAN SECEPAT MUNGKIN.

KALAU TIDAK MAHU BUBARKAN PARLIMEN SEKURANG-KURANGNYA PAK LAH KENA PECAT SI SAMY VELLU YANG TIDAK ADA 'VALUE' ITU.

RAKYAT PULA MESTI CERDIK DAN JANGAN PILIH LAGI WAKIL-WAKIL RAKYAT DARI BN DAN BEKAS-BEKAS MENTERI BN YANG KURANG CERDIK INI.


JOM KITA KE KANDANG BESOK


Dewan Pemuda PAS Kawasan Bukit Katil mempelawa semua pemuda di Kawasan Bukit Katil untuk turun beramai-ramai pada Program Jom Turun Padang di Kandang besok 24/11/2007. Program yang bermula dengan pendaftaran peserta pada jam 8.30 pagi di perkarangan rumah Aziz Mohamad di alamat C-8769, Bt 4 3/4, Kg Kandang.

Untuk ke lokasi rumah tersebut Tuan-tuan dikehendaki mengikut jalan baru ke Muar. Dari Pejabat PAS Semabok Tuan/Puan akan menemui 2 traffic light. Rumah saudara Aziz terletak berhampiran Traffic Light kedua iaitu di sebelah kiri dari Semabok menghala ke Muar.

Sila hubungi talian 019-682 1318 untuk maklumat lanjut.

DI HARAP DAPAT TURUN BERAMAI-RAMAI.


Penyokong Hindraf berhimpun di ibupejabat polis S'gor


Kira-kira 100 penyokong Barisan Bertindak Hak Hindu (HIndraf) berhimpun di luar ibupejabat polis Selangor di Shah Alam di mana tiga pemimpin utama Hindraf sedang ditahan.

Kira-kira 20 anggota polis yang bersenjatakan rifel dan perisai membentuk benteng bagi mengelak berlaku sebarang kejadian yang tidak diingini.

Para penyokong Hindraf telah diarah supaya bersurai. Pada awalnya sesetengah daripada mereka duduk di tengah-tengah jalan, hingga mengganggu perjalanan lalulintas di kawasan tersebut.

Polis telah menangkap Pengerusi Hindraf P Waythamoorthy, abangnya yang juga penasihat undang-undang Hindraf, P Uthayakumar. Seorang lagi adalah ahli Hindraf, peguam Ganapathy Rao.

Ketiga-tiga mereka yang dijangka didakwa atas tuduhan menghasut, ditangkap dua hari sebelum berlangsungnya perhimpunan anjuran Hindraf di luar bangunan Pesuruhjaya Tinggi British di Kuala Lumpur.


Pengerusi Hindraf turut ditangkap


Polis telah menahan dua orang lagi termasuk Pengerusi Barisan Bertindak Hak Hindu (Hindraf), P Waythamoorthy.

Seorang lagi adalah peguam V Ganapathy Rao.

Waythamoorthy memaklumkan kepada Malaysiakini melalui SMS, mengenai penangkapannya itu.

Menurut Waythamoorthy , yang juga seorang peguam, beliau ditahan di plaza tol Shah Alam pada kira-kira jam 3 petang dan telah dibawa ke ibupejabat polis Selangor di Shah Alam.

Ganapathy pula ditangkap pada lebih kurang masa yang sama di ibupejabat polis berkenaan ketika beliau pergi untuk menemui penasihat undang-undang Hindraf, peguam P Uthayakumar yang sedang ditahan di situ. Uthayakumar adalah abang kepada Waythamoorthy.

Uthayakumar ditangkap pagi tadi di pejabat guamannya di Kuala Lumpur di bawah Akta Hasutan.

Ketiga-tiga mereka dijangka dihadapkan di Mahkamah Sesyen Klang di mana mereka akan didakwa atas tuduhan hasutan.

Penangkapan mereka dibuat dua hari sebelum perhimpunan anjuran Hindraf di luar pejabat Pesuruhjaya Tinggi British di Kuala Lumpur Ahad ini.

Malaysiakini


26 PERATUS RAKYAT SAKIT MENTAL , BUKTI KEGAGALAN KERAJAAN MENYEDIAKAN SUASANA KEHIDUPAN SELESASUNGAI PETANI - Sebanyak 16 peratus atau tiga juta daripada 26 juta penduduk di negara ini disahkan mengalami sakit mental dan jumlah ini adalah sesuatu yang membimbangkan, kata Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr Chua Soi Lek.

Katanya, penemuan data terbaru Kajian Kesihatan dan Morbiditi Kebangsaan bagi tahun 2006 mendapati kes gangguan mental di kalangan rakyat Malaysia meningkat sebanyak hampir 6 peratus berbanding kajian yang dijalankan 10 tahun lepas.

Beliau berkata, daripada jumlah itu, sebanyak 20.3 peratus adalah di kalangan kanak-kanak dan remaja berusia bawah 16 tahun.

“Antara faktor tekanan jiwa di kalangan remaja adalah kerana gagal mendapat keputusan yang baik dalam peperiksaan, tekanan daripada keluarga dan sekolah, serta tiada sokongan masyarakat,” kata beliau kepada pemberita selepas merasmikan Hari Kesihatan Mental Sedunia peringkat kebangsaan di sini semalam.

Jumlah pesakit mental yang sangat ramai menggambarkan bahawa kerajaan gagal menyediakan suasana kehidupan yang selesa dari segi mental dan fizikal.

Jumlah 3 juta ini bukan suatu angka yang kecil dan ianya pula bertambah dari masa ke semasa. Mengapa ini berlaku? Kerajaan mesti menjalankan kajian yang menyeluruh dan berusaha sedaya upaya untuk mengatasi masalah ini.

Gejala ini juga mungkin ada hubungkait yang rapat dengan peningkatan indeks jenayah seperti rogol, bunuh dan rompak dan sebagainya. Tahun lalu sahaja purata kes rogol hampir mencecah puratanya 7 kes rogol sehari manakala kes bunuh menunjukkan bahawa purata 1.6 orang di bunuh sehari. Bukankah suatu angka yang amat menggerunkan.


BONUS KEPADA PENEROKA FELDA : SATU LAGI UMPAN UTK PILIHANRAYA


Peneroka Felda yang berjumlah 90,322 orang di seluruh negara akan mendapat bonus hujung Disember ini. Pengumuman ini dibuat oleh Timbalan Perdana Menteri Najib Razak semalam.


Jumlah bonus akan diberi ialah sebanyak RM146,388,200 berbanding dengan RM117,895,800 pada tahun lalu.

Tidak syak lagi bahawa pemberian bonus kepada peneroka felda ini merupakan salah satu cara untuk 'memancing' mereka supaya terus menyokong BN pada pilihanraya umum nanti. Memang diketahui peneroka Felda merupakan antara penyokong setia BN disebabkan pelbagai gula-gula dan ugutan yang dikenakan kepada peneroka terbabit.

Dewan Pemuda PAS Kawasan Bukit Katil mengingatkan peneroka Felda supaya tidak terpedaya dengan gula-gula BN ini kerana duit bonus yang diberikan kepada peneroka tersebut adalah duit hasil dari titik peluh mereka sendiri. Ianya memang menjadi hak milik peneroka.

Peneroka jangan lupa dengan masalah yang begitu kronik yang berlaku di dalam rancangan felda yang gagal diselesaikan oleh kerajaan BN. Antara masalah yang sudah lama membarah di rancangan Felda adalah gejala dadah di mana bilangan penagih dadah di kalangan anak peneroka meningkat dari masa ke semasa dan gagal diselesaikan sejak sekian lama.

Selain itu masalah penempatan generasi kedua felda masih gagal ditangani oleh kerajaan.

Masalah-masalah yang gagal diselesaikan oleh kerajaan ini membuktikan kelemahan kerajaan dan pemimpinnya dan ia wajar digantikan kerajaan dan kepimpinan baru.


Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59