Sunday, 18 November 2007

DPPK BUKIT KATIL AKAN TURUN HABIS-HABISAN - JASRY


BUKIT KATIL : Dewan Pemuda PAS Bukit Katil (DPPBK) akan turun habis-habisan bertemu rakyat bermula 24 November dalam usaha untuk mengubah minda mereka supaya menyokong PAS dan BA pada Pilihanraya Umum nanti.

Menurut Setiausaha DPPBK, Jasry Jabar, DPPBK akan turun setiap minggu ke DUN Ayer Molek dan Bukit Baru bagi menerangkan kepada rakyat tentang matlamat perjuangan PAS dan memberitahu rakyat mengapa BN mesti ditolak pada pilihanraya akan datang.

"Kita akan turun habis-habisan dalam masa yang berbaki 2 bulan ini, kerana kita menjangka pilihanraya akan diadakan antara Disember dan Febuari, jadi kita tiada masa lagi" kata Jasry ketika ditemui selepas mesyuarat bulanan DPPBK di sini Jumaat lalu.

DPPBK, kata beliau, akan mengerahkan seluruh jentera pemuda di Kawasan ini bagi merealisasikan cita-cita murni itu.

"Insya Allah DPPBK akan mendapat kerjasama yang baik dari PAS Kawasan, Majlis Tindakan DUN dan UPU serta PAS Cawangan" tambah Jasry.

Kami akan mempelbagaikan program namun beliau tidak mahu menjelas dengan lebih lanjut.

"Tunggulah bila sampai masa program nanti, kita semua boleh lihat apa program yang akan kami lakukan, Pemuda, orang tua, wanita dan sebagainya perlu kita programkan" kata beliau.


ISU VIDEO VK LINGAM :TUBUH SEGERA SURUHANJAYA DIRAJA JANGAN LENGAH LAGIParti pembangkang mahu penubuhan dan pelantikan anggota Suruhanjaya Diraja disegerakan bagi menyelesaikan isu rakaman klip video yang dikatakan mengandungi perbualan telefon antara seorang peguam terkemuka dan seorang hakim kanan bagi mengatur pelantikan hakim di negara ini.

Naib Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Azmin Ali berkata, penubuhan suruhanjaya itu tidak boleh dilengah-lengahkan dan senarai keanggotaannya perlu dikemukakan dengan segera kepada Yang di-Pertuan Agong untuk diperkenankan.

Dalam pada itu, beliau menegaskan, tugas-tugas Suruhanjaya Diraja mestilah yang bukan menjurus kepada kesahihan video klip sahaja tetapi merangkumi perkara-perkara pokok.

‘‘Perkara-perkara pokok itu melibatkan rasuah, salah guna kuasa dan integriti badan kehakiman hari ini,’’ katanya ketika dihubungi media di Kuala Lumpur semalam.

Beliau berkata demikian sebagai reaksi kepada keputusan kerajaan menubuhkan Suruhanjaya Diraja semalam.

Penubuhan suruhanjaya itu diputuskan setelah kerajaan di desak berbuat demikian oleh parti politik, Majlis Peguam dan NGO. Jika tidak sudah tentu kerajaan akan mendiamkan diri seperti juga kes-kes rasuah dan salah guna kuasa 'jerung-jerung' yang didiamkan sehingga ke hari ini.

Azmin berkata, keanggotaan suruhanjaya itu hendaklah terdiri daripada individu yang berkewibawaan dan berhemah tinggi, bertanggungjawab dan mempunyai rekod bersih serta daripada kalangan yang tidak boleh dipengaruhi golongan politik.

Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng pula berkata, walaupun penubuhan suruhanjaya itu agak lewat tetapi sekurang-kurangnya ia ditubuhkan.

Guan Eng berkata, sekiranya Suruhanjaya Diraja itu tidak bebas maka orang ramai tidak akan menerima sebarang keputusan yang dibuat oleh badan itu nanti.

Justeru, katanya, pelantikan anggota suruhanjaya itu amat penting agar dilihat oleh rakyat sebagai badan yang bebas dan berintegriti tinggi.

‘’Untuk tujuan itu, anggotanya mestilah mempunyai latar belakang perundangan yang kukuh, berkredibiliti tinggi, mempunyai rekod bersih dan tidak mempunyai sebarang hubungan dengan badan kehakiman negara,’’ jelasnya.


KEDAH MAJU 2010 TAPI MASIH ADA RAKYAT YANG PERNAH TAK MAKAN NASI


SUNGAI PETANI: Menteri Besar melaung-laungkan bahawa Kedah akan menjadi negeri maju 2010. Tetapi laungan dan congakan mereka untuk menjadi negeri maju hanyalah omongan kosong. Mana mungkin negeri maju tetapi masih ramai rakyat yang dhaif fakir miskin. Malah pernah tidak makan nasi kerana kehabisan beras.

Media hari ini melaporkan bahawa keluarga Wan Salman Wan Chik di Kampung Penghulu Him, Sungai Petani di sini, hidup dalam kedaifan dan tidak mendapat perhatian mana-mana pihak berwajib kecuali rakan dan jiran sejak enam bulan lalu.

Kerajaan 'maju' Kedah sendiri langsung tidak menjenguk keluarga ini. Apa sudah jadi?

Wan Salman, 35, menderita penyakit yang menjadikannya pelupa dan tidak mampu bangun dari tempat tidur serta mengalami muntah darah.

Ketika ditemui Bernama, isterinya Hafishah Hanafiah, 36, berkata, mereka sekeluarga hanya bergantung hidup dengan bantuan rakan-rakan suaminya.

Empat anak Wan Salman masih bersekolah, dua di sekolah menengah dan dua lagi di sekolah rendah manakala anak sulungnya Wan Mohd Syamir, 15, terpaksa tinggal bersama neneknya di Kulim.

Hafishah berkata mereka tidak pernah mendapat bantuan dari mana-mana pihak termasuk dari Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) kerana tidak tahu bagaimana hendak membuat rayuan.

Katanya keadaan suaminya semakin teruk sejak enam bulan lepas dan beliau tidak dapat menghantar suaminya berubat kerana tidak mempunyai wang.

"Malah kami pernah tidak makan kerana kehabisan beras," katanya.

Wan Salman sebelum ini bekerja sebagai buruh kasar dan melakukan kerja sampingan untuk menambah pendapatan termasuk mampu membuat hiasan dari barang terbuang.

Ketika diserang penyakit ganjil itu sejak empat tahun lepas, dia masih mampu bekerja tetapi penyakitnya bertambah serius sejak enam bulan lepas yang menyebabkan dia hanya mampu berbaring.

"Saya pernah dihalau dari rumah sewa kerana gagal menjelaskan sewa rumah selama enam bulan," kata Hafishah.

Keluarga ini juga kini menanggung beban kerana tidak menjelaskan bil elektrik dan bil air hampir setahun di rumah yang mereka duduki sekarang.

"Kami tidak mampu membeli lilin, dan jika bekalan air dipotong, kami tidak tahu di mana hendak mendapatkan bekalan air untuk kegunaan harian," kata Hafishah.

Mereka yang bersimpati dengan nasib keluarga itu boleh menghulurkan bantuan menerusi akaun Bank Simpanan Nasional 023 00 29 0000 93 846.


Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59