Thursday, 15 November 2007

BERSEDIALAH, SATU LAGI PETUNJUK JELAS PILIHANRAYA SEMAKIN HAMPIRMELAKA: Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Tan Sri Abdul Rashid Abdul Rahman berkata beliau tahu bila pilihan raya ke-12 akan diadakan tetapi tidak dapat memberitahunya.

"Saya tidak boleh berbohong yang saya tidak tahu bila pilihan raya akan datang, saya tidak dapat beritahu bila masanya, tetapi saya telah beri cukup peringatan untuk semua membuat persediaan," katanya.

Sambil menjelaskan bahawa bahangnya semakin hampir, beliau mengingatkan semua pihak supaya membuat persiapan kerana SPR tidak mahu sesiapapun yang ketinggalan dalam membuat persiapan bagi menghadapi pilihan raya umum itu nanti.

"Jika SPR giat membuat persiapan, maka pihak lain termasuk parti politik, juga perlu membuat persiapan," katanya kepada pemberita pada majlis taklimat kepada pegawai pengurus, penolong pegawai pengurus pilihan raya dan pasukan penguatkuasa kempen pilihan raya umum ke-12 negeri Melaka di sini hari ini.

Taklimat itu antaranya berkaitan peranan dan tanggungjawab pegawai pengurus dan penolong pegawai pengurus pilihan raya bagi menghadapi pilihan raya itu nanti.

Bermula di Melaka hari ini, SPR akan menjelajah ke seluruh negara untuk memberi taklimat serupa di setiap negeri.

Abdul Rashid berharap bahawa selepas selesai SPR semua taklimat itu yang dijangka mengambil masa sebulan setengah, pilihan raya mungkin dapat diadakan.

Abdul Rashid, yang pernah menjadi Setiausaha SPR dan telah menguruskan enam pilihan raya umum, berkata pilihan raya di negara ini sentiasa dijalankan secara adil, bebas dan telus mengikut undang-undang sedia ada.

"Undang-undang yang sama masih terpakai sekarang dan jika ada pihak yang tidak berpuas hati dengan undang-undang itu, saya rasa patut mereka jangan salahkan SPR.

"Dia kena cari saluran untuk menentukan supaya pihak berwajib diyakinkan bahawa undang-undang itu patut dikaji," katanya.

Beliau berkata SPR sedia untuk berdialog dengan mereka yang menuduh kononnya SPR tidak adil, tidak bebas dan tidak telus.


KHIR TOYO JUGA PATUT TERIMA PENYAPUBukan sahaja pekerja Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) yang sepatutnya diberikan penyapu tetapi Khir Toyo sendiri selayaknya diberikan dengan penyapu yang lebih besar.

Ini kerana di Selangor makhluk yang sepatutnya disapu dari jawatannya ialah Khir Toyo sendiri kerana beliau telah didakwa dengan pelbagai dakwaan rasuah, salah guna kuasa dan sebagainya.

Dakwaan demi dakwaan dibuat oleh individu, NGO dan parti politik tetapi Khir Toyo tetap tidak di dakwa. Malah Khir Toyo sendiri tidak menunjukkan rasa malu dan segan terus duduk di kerusi empuk Menteri Besar Selangor.

Khir Toyo memang seorang pemimpin yang tidak bermaruah sehingga sanggup memekakkan telingan dan membutakan hati dengan tidak menghiraukan aduan dan laporan Polis dan laporan BPR yang dibuat.

Sebaliknya Khir Toyo berusaha pula untuk menjatuhkan maruah pekerja-pekerja PBT di bawah pentadbirannya apabila menghadiah penyapu kepada beberapa PBT di Selangor.

Media semalam melaporkan kekesalan Kesatuan sekerja kakitangan awam tentang perkara itu. Kesatuan itu tidak bersetuju dengan langkah kerajaan Selangor memberikan "penyapu" kepada agensinya yang berprestasi buruk kerana itu menjatuhkan moral kakitangan.

Sebaliknya mereka mencadangkan agar tindakan tegur secara bersemuka, perjumpaan tertutup dan memperkenal sistem bintang atau taraf sebagai pendekatan yang lebih baik bagi merangsang agensi kerajaan mencapai prestasi yang disasarkan.

Presiden Cuepacs Omar Osman berkata cara menegur secara tertutup dilihat sebagai kaedah terbaik yang dapat memberi kesedaran kepada kakitangan agensi yang terlibat, dan pada masa yang sama, mengetahui masalah sebenar mereka.

Beliau berkata pemberian penyapu oleh kerajaan Selangor kepada Majlis Daerah Hulu Selangor (MDHS) dan Pejabat Daerah dan Tanah Hulu Selangor bukanlah budaya masyarakat Malaysia dan ia boleh disalahtafsir oleh sesetengah pihak.

"Saya terkejut dan tidak setuju dengan pemberian penyapu ini. Selepas 50 tahun merdeka, ada lagi cara lain bagi memberi kesedaran kepada pekerja," katanya ketika dihubungi Bernama di sini.

Dua hari lepas Menteri Besar Selangor Datuk Seri Dr Mohamad Khir Toyo menghadiahkan 'penyapu' kepada Pejabat Daerah dan Tanah Hulu Selangor kerana gagal menunjukkan prestasi yang baik.

Omar berkata beliau menerima banyak panggilan daripada pekerja sektor awam di seluruh negara yang tidak senang dengan cara itu, dan perkara itu akan dibincangkan dalam mesyuarat Cuepacs pada 29 Nov ini.

Presiden Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC) Syed Shahir Syed Mohamud berkata pemberian penyapu itu dilihat terlalu kasar seolah-olah memberi isyarat tidak baik.

"Jangan melakukan sesuatu yang mendatangkan aib kepada penjawat awam. Mungkin ada sebab dan halangan mereka tidak mencapai prestasi cemerlang.

"Bukan tidak boleh ditegur tetapi cara itu telalu kasar. Jika sistem seluruh negeri Selangor baik, hanya MDHS saja yang tidak baik, itu lainlah. Penyapu menggambarkan bahawa jabatan tersebut teruk sangat," katanya.

Presiden Kesatuan Pekerja-pekerja Pihak Berkuasa Tempatan Semenanjung Malaysia (Anulae) Azih Muda pula berkata adalah lebih wajar jika pencapaian atau kelemahan sesuatu jabatan atau PBT itu diukur dalam bentuk 'rating' atau sistem bintang, seperti mana yang diguna pakai dalam bidang perhotelan.

"Dengan menggunakan sistem bintang, PBT yang dapat jumlah bintang yang tinggi dapat berbangga (bila bintang itu dipamerkan), berbanding jika mereka mendapat hadiah seperti tiket percutian, mereka tiada apa-apa lagi untuk dibanggakan bila hadiah itu habis digunakan.

"PBT yang kurang (jumlah bintangnya) pula tentunya malu dan akan berusaha untuk meningkatkan pencapaian mereka," katanya


MAU HARGA MINYAK NAIK ATAU MAU HARGA KEKAL


Kami ingin mengajukan soalan kepada seluruh rakyat Malaysia samada mereka mahukan harga minyak dinaikkan atau mahu harga minyak kekal.

Mungkin anda tertanya-tanya soalan apakah ini. Tetapi soalan ini adalah soalann yang sangat penting untuk dijawab dan dilaksanakan kerana ianya melibatkan kepentingan dan kesejahteraan rakyat.

Kami pasti 100 % rakyat tidak mahu harga minyak dinaikkan, tetapi kemungkinan besar mereka tidak tahu bagaimana untuk memastikan harga minyak tidak naik.

JAWAPANNYA SENANG SAJA, PILIHARAYA UMUM NANTI TUKAR KERAJAAN, JANGAN UNDI BN LAGI. PAS SUDAH MEMBERIKAN JAMINAN BAHAWA JIKA BA DAN PEMBANGKANG DITABALKAN MENJADI KERAJAAN BARU NANTI HARGA MINYAK TIDAK AKAN DI NAIKKAN. PERCAYALAH

Harakahdaily melaporkan bahawa Ketua Penerangan PAS, Hj Mahfuz Omar berkata PAS berjanji tidak akan menaikkan harga minyak petrol sekiranya rakyat memberi mandat kepada gabungan Barisan Alternatif (BA) pada pilihan raya umum akan datang, sebaliknya mencari jalan untuk mengurangkannya.

"Pemberian subsidi minyak petrol bagi meringankan bebanan hidup rakyat akan terus dikekalkan manakala projek-projek mega yang dianggap tidak menguntungkan rakyat perlu ditangguhkan dahulu, sebaliknya mana-mana projek yang dikira memberi manfaat kepada rakyat akan diteruskan, katanya di sini, baru-baru ini.

"BA jika dipilih akan mementingkan amanah rakyat dan sentiasa mencari jalan bagi membantu dan mengurangkan kos bebanan hidup rakyat yang mutakhir ini sangat tertekan disebabkan kenaikan harga barang keperluan harian.

"Selepas pilihan raya nanti berkemungkinan besar rakyat sekali lagi akan dibebani dengan kenaikan harga minyak petrol yang kononnya tidak dapat dielakkan berikutan peningkatan harga minyak dunia. Kenaikan harga bahan ini tidak dibuat sebelum pilihan raya kerana kerajaan takut rakyat akan marah," tambah Mahfuz.

Hadiah istimewa BN

"Tetapi percayalah sekiranya BN terus berkuasa selepas pilhan raya nanti, hadiah istimewa yang akan diberi kepada rakyat sebagai tanda penghargaan dan sokongan padu kepada BN ialah kenaikan harga minyak," ujarnya lagi.

Mahfuz seterusnya berkata, "masalah besar yang sedang dihadapi rakyat negara ini adalah disebabkan kepimpinan kerajaan BN yang tidak beramanah."

"Mereka tidak menjalankan amanah dan tanggungjawab seperti yang sepatutnya dilakukan, sebaliknya mereka lebih mengutamakan konsep "ghanimah", pemimpin BN membahagikan harta kekayaan negara ini di kalangan sesama mereka sahaja sedangkan rakyat terus hidup menderita."

Mahfuz mengingatkan, pemimpin yang beramanah mesti mendahulukan kepentingan rakyat dan bukannya kepentingan peribadi. Malangnya, kata beliau, hari ini pemimpin lebih mengutamakan kepentingan peribadi daripada kepentingan rakyat. "Sebab itu kita menyeru rakyat supaya menolak pemimpin dan kerajaan yang mendahulukan kepentingan peribadi dan kroni ini."

“Jika kerajaan yang ada ini terus dikekalkan," ujar Mahfuz, "maka rakyat akan terus dibebani dengan kenaikan bukan sahaja harga minyak tetapi juga harga barang keperluan lainnya. Kenaikan demi kenaikan ini akan terus dilakukan kerajaan bagi menampung pembaziran dan penyelewengan wang negara yang diurus secara tidak cekap dan telus."

Beliau mengemukakan bukti seperti yang ditunjukkan dalam laporan Ketua Audit Negara yang menimbulkan kontroversi membabitkan perbelanjaan kerajaan baru-baru ini. Antara lain laporan ini mendedahkan bagaimana kerajaan telah membelanjakan RM117 juta untuk membeli dua buah helikopter untuk kegunaan Polis DiRaja Malaysia (PDRM), manakala kos untuk melatih juruterbang dan anak kapal pesawat ini pula menelan belanja RM15 juta.

Siapa bertanggungjawab kerugian RM132 juta

"Tetapi apa yang menghairankan kita," kata Mahfuz, "setelah helikopter ini dibeli dan dibawa balik ke Malaysia, helikopter tersebut tidak boleh didaftarkan dengan Jabatan Penerbangan Awam (JPA) kerana ia tidak mematuhi piawaian yang ditetapkan JPA, dan tidak boleh digunakan."

"Siapa yang bertanggungjawab terhadap kecuaian ini sehingga menyebabkan wang rakyat sebanyak RM132 juta dibazirkan begitu sahaja," tegasnya.

Kerajaan, tambah beliau, sepatutnya mendedahkan syarikat yang bertanggungjawab menguruskan pembelian helikopter ini dan mendakwa mereka di atas kecuaian yang berlaku kerana ia membabitkan bukan sedikit wang negara dan wang rakyat.

"Perdana Menteri, Dato' Seri Abdullah Ahmad Badawi, yang juga Menteri Keselamatan Dalam Negeri, yang terbabit secara langsung dalam keputusan pembelian dua buah helikopter ini tidak melakukan apa-apa tindakan pun, malah beliau sebaliknya mengumumkan pula tambahan peruntukan RM250 juta dalam Rancangan Malaysia Kesembilan (RMK-9) untuk membeli lapan buah lagi helikopter pelbagai jenis.

Subsidi mahu dimansuhkan pula

“Lihatlah bagaimana wang rakyat dibazirkan dengan begitu mudah, tetapi apabila membabitkan soal subsidi untuk meringankan bebanan hidup rakyat, bermacam-macam alasan untuk memansuhkannya," kata Mahfuz.

Ini adalah bukti jelas yang membuktikan sikap tidak beramanah pemimpin negara yang langsung tidak perihatin serta tidak bertanggungjawab terhadap kepentingan dan nasib rakyat jelata.

Persoalannya sekarang, apakah rakyat masih mahu terus mengekalkan kerajaan dan pemimpin negara yang sudah terbukti tidak beramanah ini.

Justeru, katanya, sudah sampai masanya rakyat perlu bertindak bijak dengan memilih sebuah kerajaan yang bersikap beramanah dan mementingkan rakyat.

"Insya-Allah jika kita diberi kuasa memerintah, kita akan kotakan segala janji yang kita buat. Kita juga berjanji akan mengagihkan segala khazanah kekayaan negara ini untuk dikongsi bersama oleh seluruh rakyat tanpa mengira bangsa, agama mahu pun fahaman politik.

"Apa yang penting kita mahu meyakinkan seluruh rakyat bahawa mereka semua berhak untuk menikmati segala kekayaan negara ini, sekali gus jurang pemisah antara golongan yang kaya dan yang miskin dapat dikurangkan.

"Tidak seperti apa yang berlaku hari ini, jurang antara kedua-dua kelompok masyarakat ini terlalu jauh, yang kaya semakin bertambah kaya dan yang miskin semakin bertambah melarat dan ketinggalan jauh di belakang," jelasnya lagi.


DAH RUNTUH BARU NAK SIASAT. KALAU TAK RUNTUH PESALAH PASTI TERLEPAS


Sudah menjadi budaya di Malaysia apabila sesuatu perkara buruk berlaku barulah ianya disiasat. Kalau tidak berlaku apa-apa kejadian maka orang yang mmebuat onar itu terlepas.

(Begitu juga dengan perangai rakyat, bila negara dah runtuh agaknya barulah nak tukar kerajaan.)

Semalam diberitakan bahawa bangunan Perbadanan Taman Negeri Perak (PTNP) di lereng Tasik Banding di Gerik telah runtuh. Kejadian ini amat memalukan kerana ianya melibatkan projek pembangunan kerajaan negeri Perak Islam Hadhari.

Dah runtuh barulah kerajaan negeri 'terhegeh-hegeh' menubuhkan satu badan profesional untuk menjalankan siasatan termasuk terhadap perunding dan kontraktor.

Menteri Besar, Datuk Seri Tajol Rosli Ghazali berkata, badan profesional itu akan dilantik selepas selesai perbincangan dengan Jabatan Kerja Raya yang akan memberi panduan dan nasihat kepada kerajaan negeri.

“Kejadian itu sebenarnya berlaku sedikit demi sedikit (dan) menurut pegawai PTNP, JKR telah siasat dan telah melakukan kerja pengukuhan supaya bangunan ini tidak runtuh selepas PTNP mendapati ada berlakunya kecondongan tanah dalam tempoh dua dan tiga minggu lepas,” katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat mingguan exco kerajaan negeri di sini hari ini.

Beliau berkata, berdasarkan laporan awal JKR yang membuat pemeriksaan ke tapak lawatan, kejadian itu mungkin disebabkan terdapatnya satu atau dua cerucuk atau tiang yang lemah sehingga ia tidak boleh menampung struktur bangunan yang pembinaan fasa pertamanya mendapat peruntukan RM4.5 juta daripada Kementerian Pelancongan.

“Cerucuk atau tiang-tiang lain pula tidak dapat menampung beban yang semakin bertambah,” katanya.

Beliau berkata, berdasarkan laporan awal JKR juga, tiang atau cerucuk yang lemah itu mungkin disebabkan oleh ketidaksesuaian reka bentuk, bahan binaan, kerja pembinaan serta kualiti.

Bangunan itu, yang menempatkan ruang pejabat, bilik pameran jualan, bilik penginapan serta tempat letak kereta, merupakan satu projek bagi menyediakan kemudahan transit kepada pelancong yang ingin meneroka keindahan alam semula jadi dalam kawasan Taman Negeri Royal Belum.

Semua operasi PTNP di pejabatnya yang terletak di Gerik belum berpindah ke kawasan baru itu kerana bangunan berkenaan belum diserahkan kepada perbadanan itu.

“Fasa pertama telah siap manakala fasa kedua tidak dijalankan lagi kerana ada penambahan bilik sehingga 26 dan 28 bilik seperti dicadangkan dan menjadi faktor kelewatan. Ini kerana jika lebih 28 bilik, ada cukai yang perlu dibayar,” katanya.

Anggota Dewan Undangan Negeri Temenggor, Datuk Hasbullah Othman berkata, sebahagian bangunan itu dipercayai runtuh pada 8 pagi sebelum ranap terus kira-kira dua jam kemudian.

“Kita bersyukur kerana kejadian itu tidak membabitkan kehilangan nyawa,” katanya kepada pemberita selepas meninjau kawasan berkenaan.

Tapak bangunan yang menjadi pintu masuk ke Taman Negeri Royal Belum itu terletak di sebuah cerun bukit di tebing Tasik Temenggor.

Badan Pencegah Rasuah (BPR) Perak telah menubuhkan pasukan khas bagi menyiasat kejadian itu, kata pengarahnya Samsiah Abu Bakar.

“Kita akan menyiasat dan mengenal pasti jika terdapat sebarang aspek kesalahan atau penyelewengan dalam projek berkenaan,” katanya ketika dihubungi hari ini.

Samsiah berkata, BPR akan bekerjasama dengan JKR untuk menyiasat setiap aspek bagi mengenal pasti punca kejadian sebelum tindakan diambil


Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59