Friday, 13 July 2007

SATU LAGI HASIL SISTEM PENDIDIKAN ISLAM HADHARIKUALA LUMPUR: Sistem pendidikan yang berpaksikan Islam Hadhari ternyata gagal membuahkan remaja dan golongan muda yang berdisiplin dan berakhlaq. Ini semua disebabkan sistem pendidikan tersebut tidak meletakkan Islam dan pembentukan Insan kamil sebagai matlamat.

Akhirnya 'buah yang dituai' majoritinya busuk, layu dan masam. Buktinya satu lagi kejadian memalukan berlaku di sekolah kerajaan Islam Hadhari apabila sekumpulan pelajar sebuah sekolah menengah di Petaling Jaya didakwa bertindak ala samseng dengan membelasah lapan pelajar lain, kelmarin.

Dalam kejadian kira-kira jam 2 petang itu, lapan pelajar berkenaan terpaksa menahan kesakitan selepas dibelasah kumpulan pelajar samseng terbabit di sekolah.

Malah, pelajar terbabit tidak menunjukkan belas kasihan dan tidak mempedulikan rayuan mangsa yang dalam kesakitan meminta supaya tidak dibelasah.

Tambah menyedihkan mangsa mendakwa kejadian itu turut dilihat mereka yang lalu-lalang namun tiada yang berani membantu.

Pelajar tingkatan dua yang dikenali sebagai Ming, 14, berkata dia tidak tahu mengapa dia dibelasah.

“Saya tidak tahu apa kesalahan yang saya lakukan sehingga mereka membelasah saya dan tujuh rakan lain.

“Walaupun merayu, mereka tetap membelasah saya. Ada yang cuba melarikan diri daripada dibelasah, namun mereka dibelasah teruk selepas ditangkap,” katanya.

Menurutnya, dalam kejadian kelmarin, dia ditahan kira-kira 12 pelajar yang sama sekolah dengannya dan terus dibelasah.

Katanya, perbuatan itu sudah dirujuk kepada pihak sekolah kerana selain semalam, pelajar yang sama pernah melakukan perbuatan sama ke atas pelajar lain sebelum ini.

“Sejak minggu lalu, mereka sering menunjukkan sikap samseng dengan membelasah pelajar lain tanpa sebab.

“Ramai rakan saya menerima nasib yang sama dibelasah kumpulan pelajar berkenaan,” katanya.

Berikutan itu, Ming membuat laporan di Balai Polis Petaling Jaya, semalam.

Seorang lagi mangsa dikenali sebagai Rajeev, 16, berkata pelajar yang menyerangnya turut menggunakan pisau dan buku lima dalam satu serangan lain. Menurutnya, tidak ada sebab munasabah yang menyebabkan mereka membelasahnya bersama lima rakan sekolah Khamis minggu lalu.

Katanya, dia dan beberapa rakannya juga pernah menerima nasib yang sama sebelum ini.
Rajeev turut membuat laporan di Balai Polis Petaling Jaya, semalam.

Kita percaya kewujudan samseng sekolah, peras ugut, buli dan sebagainya berlaku berleluasa di sekolah cuma mungkin tidak dapat dikesan oleh pihak sekolah kerana tiada kejadian berat berlaku.

Semua ini tidak akan dibenteras dengan penguatkuasaan undang-undang. Cuma ada satu cara sahaja iaitu melalui pendidikan agama dan akhlaq bermula dari sekolah tadika hinggalah ke Universiti.


CERITA KELUAR PARTI SEMAKIN RANCAK, TANDA PRU SEMAKIN HAMPIR


Apabila semakin ramai ahli pembangkang didakwa keluar parti itu menunjukkan bahawa dalil Pilihanraya Umum semakin hampir.

Sudah menjadi tradisi bagi BN dan akhbar pembodek mereka mewar-warkan berita-berita sebegini untuk menunjukkan bahawa parti pembangkang semakin kehilangan pengaruh menjelang pilihanraya umum. Ini sedikit sebanyak pada sangkaan mereka akan melemahkan semangat penyokong-penyokong pembangkang.

Hari ini Utusan Meloya menyiarkan berita bahawa seramai 333 orang ahli Parti Keadilan Rakyat (PKR) Bahagian Kuala Langat termasuk 16 ahli jawatankuasanya bertindak keluar parti secara beramai-ramai berkuatkuasa serta-merta.

Ketua PKR bahagian itu, Abdul Razak Halidi dilaporkan berkata, PKR Kuala Langat yang bermesyuarat semalam turut membuat keputusan sebulat suara membubarkan jawatankuasanya selepas kecewa dengan kegagalan keseluruhan barisan kepimpinan parti itu.

Selain beliau, mereka yang terlibat ialah Naib Ketua bahagian, K. Pragas; Setiausahanya, Abdil Anas Hashim; Bendahari, Jahlaila Senawi dan Ketua Penerangan, Saifuddin Sulaiman serta 11 orang ahli jawatankuasa bahagian.

Beliau berkata, jawatankuasa itu turut kecewa dengan kegagalan kepimpinan Wanita Pusat PKR untuk turun padang.

Kalau hendak dikirakan jumlah ahli pembangkang yang keluar parti menjelang pilihanraya umum, jumlahnya lebih ramai dari ahli parti itu sendiri. Inilah 'standard' pemimpin BN dan akhbar pembodek mereka yang langsung tidak malu untuk menipu pembaca dan mengelirukan pemikiran pembaca. Lebih dahsyat dari itu mereka ini sanggup memfitnah dengan menyiarkan pelbagai berita palsu dan buruk tanpa memikirkan risiko fitnah tersebut.

Takutlah wahai pemimpin Umno dan akhbar pembodek akan amaran yang pernah dikeluarkan oleh Presiden PAS iaitu " SELAGI BERITA, LAPORAN PALSU DAN FITNAH ITU TERLEKAT DI KEPALA OTAK PEMBACA, SELAGI ITULAH MEREKA YANG TERLIBAT MENANGGUNG DOSA. MEREKA MESTI MEMOHON MAAF DAN MEMPERBETULKAN PEMIKIRAN SEMUA PEMBACA TERSEBUT."

INSAFLAH WAHAI PEMIMPIN BN DAN AKHBAR PEMBODEK.


Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59