Thursday, 31 May 2007

LINA JOY MULA BERSUARA TAPI TAK BERANI TUNJUK MUKA


Lina Joy mula bersuara menyatakan rasa tidak puas hati dengan keputusan mahkamah semalam. Tetapi wanita ini tidak berani menunjukkan mukanya.

Lina KoJoy mendakwa mahkamah tertinggi di Malaysia telah menafikan hak asasinya apabila menolak permohonannya untuk mendapatkan pengiktirafan undang-undang sebagai seorang penganut agama Kristian.

Ulasan Lina Joy itu disiarkan dalam akhbar the Star hari ini, selepas Mahkamah Persekutuan menolak permohonannya untuk mendapat pengiktirafan tersebut semalam. Kenyataannya ini dibuat melalui peguamnya. Nampak sangat Minah Murtad ini pengecut.

Lina, 43, memohon supaya dibuang perkataan ‘Islam’ pada kad pengenalannya.

Mahkamah Persekutuan telah menolak kesnya dan berkata, hanya Mahkamah Syariah mempunyai bidangkuasa undang-undang untuk mengesahkan dia telah bertukar agama.

Bercakap melalui peguamnya, laporan tersebut memetik Lina sebagai berkata, dia kecewa kerana Mahkamah Persekutuan tidak dapat mempertahankan hak asasi yang penting bagi semua orang.

Hak kebebasan asasi zana

Lina merujuk kepada hak seseorang untuk mengamalkan agama pilihannya dan hak seseorang untuk mengahwini orang pilihannya.

Dia tidak boleh mengahwini pasangannya yang beragama Kristian mengikut perundangan kerana undang-undang Malaysia mensyaratkan bukan Islam perlu memeluk Islam terlebih dahulu untuk mengahwini pasangannya yang beragama Islam.

“Mahkamah Persekutuan bukan sahaja menafikan saya hak itu, tetapi juga kepada semua rakyat Malaysia yang menghargai hak kebebasan asasi,” kata Lina dalam laporan tersebut.

Lina berharap, kesnya itu akan membawa perubahan dalam perkembangan isu-isu mengenai perlembagaan yang turut dihadapi oleh ramai lagi.

Peguamnya, Benjamin Dawson, tidak dapat memberi ulasan spontan ketika dihubungi AFP hari ini.

Penuh kekecewaan

Akhbar the New Straits Times pula memetik Lina sebagai berkata, dia menerima keputusan mahkamah tersebut dengan “dukacita yang amat sangat”.

Badan-badan Islam mengalu-alukan keputusan Mahkamah Persekutuan itu manakala aktivis hak asasi manusia pula berkata, mahkamah berkenaan telah gagal menangani kebimbangan berhubung kebebasan beragama di negara ini.

Ahli Parlimen DAP, Teresa Kok menggesa supaya dibuat pindaan perlembagaan yang menjelaskan keunggulan mahkamah sivil mengatasi mahkamah syariah dalam semua hal.

Islam merupakan agama rasmi Malaysia. Lebih 60 penduduknya seramai 27 juta adalah orang Melayu yang beragama Islam.

Walaupun perlembagaan mendefinasikan rakyat majoriti Melayu sebagai beragama Islam, tetapi ia juga menjamin kebebasan beragama. Sebahagian rakyat keturunan Cina dan India di negara ini beragama Buddha, Hindu dan Kristian.

ITULAH HUJAH YANG SERING DIGUNAKAN OLEH PUAK LAKNATULLAH INI YANG SERING BERSELINDUNG DISEBALIK KEBEBASAN BERAGAMA DAN HAK ASASI MANUSIA.


DATO' MAT DAUD IRAQ KETUAI DEWAN ULAMA'


Adun Demit Kelantan, YB Ustaz Mohd Daud Iraqi dipilih sebagai Ketua Dewan Ulama' PAS Pusat menggantikan YB Ustaz Harun Taib yang melepaskan jawatannya pada Muktamar Dewan Ulama PAS Pusat yang bermula malam tadi.

Timbalan Ketua di amanahkan kepada YB Ustaz Hashim Jasin manakala Ustaz Salleh Sani Al Hafiz dilantik sebagai Naib Ketua. Semua jawatan dimenangi tanpa bertanding setelah dibincangkan secara syura. Jawatan AJK pula akan dipilih pada sidang muktamar Dewan Ulama' hari ini.

Muktamar Dewan Ulama' bermula malam tadi MADU Machang.


AMBIL TINDAKAN KE ATAS CHANDRA MUZAFFAR YANG KURANG AJAR


Dewan Pemuda PAS Kawasan Bukit Katil menggesa pihak berkuasa agama di negara ini mengambil tindakan atas Chandra Muzaffar kerana dalam akhbar The Star hari ini Chandra berkata Quran tidak melarang atau menghukum seseorang kerana meninggalkan agamanya.

Apakah Chandra tidak sedar bahawa kesalahan murtad adalah suatu kesalahan besar di dalam Islam. Individu yang murtad mesti dinasihatkan supaya kembali kepada Islam tetapi jika si murtad tersebut ingkar juga maka hendaklah hukuman bunuh dilakukan kepadanya.

Kenyataan yang dibuat oleh Chandra Muzaffar ini adalah kenyataan yang mencabar hukum Allah sendiri. Individu dan orang Islam seperti inilah sebenarnya yang mencemarkan kesucian dan kemurnian Islam kerana gemar sangat bercakap dalam isu yang mereka sebenarnya jahil.

Oleh itu Dewan Pemuda PAS Bukit Katil sekali lagi menggesa pihak berkuasa agama menyiasat kenyataan Chandra ini dan seterusnya mengheret Chandra yang celupar ini ke muka pengadilan.

Nazry Ariffin
Ketua Penerangan Dewan Pemuda PAS Kawasan Bukit Katil


MUKTAMAR PEMUDA : TAHNIAH UNTUK USTAZ NASHARUDDIN TANTAWI


Dewan Pemuda PAS Kawasan Bukit Katil mengucap tahniah kepada Ketua Dewan Pemuda PAS Pahang, Ustaz Nasharuddin Hassan Tantawi kerana dipilih sebagai Timbalan Ketua Dewan Pemuda PAS yang baru menggantikan Ustaz Idris Ahmad.

Proses pemilihan jawatan yang dipertandingkan bagi Muktamar Dewan Pemuda PAS Kali ke-48 telahpun dimulakan dengan pengumuman yang dibuat oleh AJK PAS Pusat, Dato' Wan Mutalib Embong.

Beliau yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Batu Buruk telah mengumumkan syarat-syarat mereka yang layak untuk memilih selain memaklumkan had masa untuk pembuangan undi.

Pemilihan jawatan kali ini menyaksikan jawatan Ketua Pemuda PAS kekal kepada Ahli Parlimen Kubang Kerian, Salahuddin Ayob setelah menang tanpa bertanding.

Jawatan Pengerusi Tetap pula kekal kepada Ustaz Misbahul Munir Masduki sementara jawatan Naib Ketua menyaksikan pertandingan antara Ahmad Sabki Yusof dengan wakil Terengganu, Azman Shapawi Abdul Rani.

Pemeriksa kira-kira pula disandang tanpa bertanding oleh Muzammil Hafiz dan Jamil Saring.

"Oleh itu jawatan selainnya akan dipertandingkan dan kertas-kertas pengundian akan diberi kepada mereka yang ada kelayakan mengikut bilangan yang ditentukan oleh pemeriksan kertas undi nanti," kata Wan Mutalib.

Bagi jawatan Exco Permuda PAS pula 29 nama disenaraikan bertanding kali ini antaranya ialah, Abdul Hamid Jamah, Adli Zahari, Adram Musa, Ahmad Baihaki Atiqullah, Ahmad Nazri Chik, Ariffin Deraman, Fadli Ghani, Fadli Ramli, Firdaus Jaffar, Kamal Ashaari, Khairuddin Othman, Khairul Faizi, Musoddak Ahmad, Nik Abduh Nik Abdul Aziz, Norazli Musa, Raja Ahmad Iskandar, Ridhuan Mohd Noor, Salehin Mukhyi, Suhaizan Kayat, Wan Shukairi Wan Abdullah, Zaharuddin Muhammad, Zaki Ibrahim, Zolkarnain Abidin Al-Hafiz dan Zuraidin Abdulah.

Pemilihan kali ini adalah Jawatankuasa Pemuda PAS bagi sesi 2007/2009.

Wan Mutalib memperingatkan kepada perwakilan supaya memastikan undian dibuat mengikut apa yang disyaratkan atas kertas.

Peti undi yang digunakan kali ini adalah peti undi yang 'transparent' dan kertas undi yang digunakan berwarna mengikut jawatan-jawatan yang dipertandingkan.

Warna oren bagi jawatan Timbalan Pengerusi Tetap, kuning bagi jawatan Naib Ketua sementara hijau untuk Exco.


SIARAN LANGSUNG MUKTAMAR TAHUNAN PAS PUSAT DAN DEWAN-DEWAN 2007


SIARAN LANGSUNG MUKTAMAR DEWAN PEMUDA PAS PUSAT DAN MUKTAMAR PAS PUSAT PADA 30 MEI - 3 JUN 2007.
 • SILA KLIK DISINI

 • ALI RUSTAM : SEMUA JANJI BN SUDAH DILAKSANA, BETUL KE?  AYER KEROH : Maka berkatalah Ali Rustum semalam bahawa kerajaan Barisan Nasional (BN)- Barisan Najis sudah menunaikan sepenuh janjinya kepada penduduk di Parlimen Kota Melaka ketika kempen pilihan raya umum lalu.

  Ali Rustum berkata lagi, semua janji itu dipenuhi berikutan kerjasama erat antara kerajaan negeri dan Pusat.

  Beliau berkata, Perdana Menteri yang juga Pengerusi BN, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi sendiri meluluskan peruntukan bagi memenuhi janji itu termasuk mengatasi masalah banjir kilat di bandaraya, pembersihan dan pengindahan Sungai Melaka dan pembesaran lapangan terbang Batu Berendam.

  "Ketika kempen pilihan raya umum lalu, tiga perkara ini diberi penekanan dan setakat ini, semua janji BN telah dapat kita laksanakan.

  "Kerajaan Pusat telah meluluskan peruntukan RM128.8 juta bagi tujuan tebatan banjir dan menambah baik sistem perparitan di sekitar Bandaraya Melaka Bersejarah, manakala pembesaran lapangan terbang sebanyak RM134 juta dan projek pembersihan dan pengindahan Sungai Melaka sebanyak RM 236.2 juta," katanya.

  Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat mingguan Exco di Seri Negeri, di sini, semalam.

  Ali Rustum lupa sebenarnya tanggungjawab kerajaan lebih besar dari itu. Bukannya setakat pembangunan fizikal sahaja tetapi bagaimana dengan pembangunan rohani. Kita lihat kadar jenayah, gejala maksiat, penagihan dadah dan sebagainya terus meningkat dari masa ke semasa. Apakah Ali Rustum tidak tahu bahawa semua masalah itu adalah tanggungjawab kerajaan Barisan Najis (BN). Bagaimana dengan masalah sosial di kalangan remaja, bagaimana dengan masalah pengangguran dikalangan graduan dan sebagainya.

  Malah dari segi kemudahan asas juga kerajaan Barisan Najis (BN) gagal melaksanakannya dengan baik. Cuba kita pergi ke Kampung Solok Gaong, jalan untuk masuk ke kampung tersebut berlubang-lubang. Itu baru satu contoh, banyak lagi contoh lain yang boleh kita beri jika kita melawat ke seluruh negeri.

  Peristiwa banjir yang melanda Jasin dan Batu Berendam Disember lalu juga membuktikan kelemahan kerajaan pimpinan Ali Rustum yang sering bercakap besar ini.

  Kerajaan negeri juga ternyata gagal dalam aspek pentadbiran pendidikan rakyat apabila semua sekolah Jabatan Agama Islam Melaka (JAIM) diserahkan kepada Kementerian Pelajaran. Ini merupakan satu bukti bahawa kerajaan Ali Rustum sebenarnya tidak mampu untuk mentadbir institusi pendidikan itu kerana kekurangan dana dan kelemahan pentadbirnya.

  Kerajaan Islam Hadhari Melaka juga sebenarnya antara kerajaan negeri yang paling banyak hutangnya kepada kerajaan pusat. Jadi janganlah Ali Rustum mendabik dada bahawa negeri Melaka maju dengan titik peluhnya sendiri kerana sebenarnya kemajuan yang diwar-warkan ini dibuat dalam keadaan hutang keliling pinggan. Kalau macam ini Mak Minah di kampung pun pandai memerintah sebab tidak ada berhutang untuk mentadbir negeri. Inikah yang dikata pandai memerintah?

  Kejayaan sesuatu pemerintahan itu bukan sahaja dilihat dari pembangunan fizikal sahaja tetapi kita mesti memandang jauh ke hadapan iaitu sehingga ke akhirat kerana kehidupan kita bukan setakat atas dunia sahaja. Kemajuan dan pembangunan yang penuh dengan hutang; rakyat semakin terhimpit dan tertekan; jenayah semakin parah; gejala sosial semakin membarah; masalah dadah tidak kunjung padam; pendidikan Islam semakin terhakis dan sebagainya; kedaulatan orang melayu dan Islam terhakis, sebenarnya tidak memberikan sebarang makna kepada rakyat.

  Malangnya ajaran Islam Hadhari hanya memgambil infrastruktur fizikal sebagai kayu ukur untuk kemajuan tetapi tidak mengambil kita pembangunan insan dan kesejahteraan rakyat sebagai perkara yang paling penting. Pemikiran yang dibuai dengan dunia keseronokan, fantasi dan angan-angan akhirnya menyebabkan rakyat terikut sama hanyut bersama pemimpin Islam Hadhari ini yang sudah lupa daratan dan asal usul mereka sebagai Hamba Allah.


  Keahlian Unit Amal

  Iklan

  Artikel Menarik

  A

   

  Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59