Monday, 28 May 2007

SEMINAR KECEMERLANGAN GURU PASTI ANJURAN DPP BUKIT KATIL DAPAT SAMBUTAN BAIKBukit Katil : Seminar Kecemerlangan Guru PASTI anjuran Dewan Pemuda PAS Kawasan Bukit Katil(DPPBK) yang bermula hari ini mendapat sambutan hangat apabila 54 orang guru PASTI menghadirinya.

Ketua Jabatan PASTI DPPBK, Khairuddin Ismail dalam kenyataannya kepada blog ini menyatakan sambutan yang diterima oleh pihak penganjur amat menggalakkan kerana pihaknya hanya menjangkakan penyertaan sekitar 20-30 orang sahaja.

"Semangat dan komitmen yang ditunjukkan oleh guru-guru PASTI yang sanggup 'menggadaikan' cuti mereka amat disanjung dan ini jelas menunjukkan bahawa mereka sentiasa istiqamah dalam tugas mereka mendidik anak-anak ke arah Islam yang syumul" jelas Khairuddin yang juga merupakan AJK PAS Kawasan Bukit Katil.

Walaupun pada awalnya seminar ini dikhususkan kepada guru-guru PASTI Kawasan Bukit Katil tetapi penyertaan juga dibuka kepada kawasan-kawasan lain.

Salah seorang guru PASTI yang hanya mahu dikenali sebagai Ida, 29 menjelaskan bahawa kursus dan seminar sebegini amat menarik minatnya demi untuk meningkatkan kemahiran mengajar dan menguasai kelas.

"Kami memang memerlukan bimbingan dan tunjuk ajar seperti ini demi untuk meningkatkan kemahiran kami untuk mengajar dengan menggunakan kaedah pengajaran dan pembelajaran yang terkini dan sistematik" jelas beliau dengan bersungguh-sungguh.

Seminar sehari ini dijalankan di Madrasah Ar Rahmah Solok Gaong dan ianya dikendalikan oleh seorang tenaga pakar dari Kementerian Pelajaran.


PKR MAHU TANDING 60 PARLIMEN, 120 DUNPKR memutuskan parti itu akan meletakkan 60 calon untuk kerusi Parlimen dan 120 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) dalam pilihanraya umum akan datang.

""PKR juga mengambil ketetapan bahawa tidak semua kawasan majoriti pengundi Melayu akan ditandingi oleh PAS dan tidak semua kawasan majoriti Cina akan ditandingi DAP.

"Pendirian kita ialah ada kawasan yang 70 peratus pengundi Melayu akan ditandingi oleh PKR dan 80 peratus kerusi pengundi Cina akan ditandingi oleh parti kita," katanya dalam ucapan penggulungan dalam kongres nasional di Seremban semalam.

Azmin yang juga pengarah pilihanraya PKR berkata, Biro Politik akan memberi ruang kepada orang Melayu, Cina, India, Iban dan Kadazan untuk menjadi calon PKR dalam pilihanraya umum akan datang.

Katanya, Biro Politik juga sedang mengumpul maklumat dari bahagian mengenai senarai calon untuk mewaikili PKR dalam pilihanraya.

petikan Malaysiakini


KEMALANGAN JALANRAYA 'PENYAKIT' NOMBOR SATU. APA KERAJAAN ISLAM HADHARI BUAT UNTUK ATASINYA?


Kerajaan Islam Hadhari terus gagal menangani masalah utama yang menyebabkan banyak nyawa rakyat Malaysia melayang disebabkan kemalangan jalanraya.

Perangkaan Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) sejak tiga tahun lalu menunjukkan kemalangan jalan raya merupakan menyebab utama kematian di negara ini dengan purata 16 kematian setiap hari atau 500 setiap bulan.

Perangkaan itu berdasarkan jumlah kes kemalangan yang dilaporkan kepada polis di seluruh negara dari 2004 hingga 2006.

Dalam tempoh itu, sebanyak 18,698 pengguna jalan raya terbunuh akibat kemalangan dengan purata lebih 6,000 kematian setahun.

Pada 2004, sebanyak 324,814 kes kemalangan jalan raya dilaporkan kepada pihak polis dengan 6,223 kematian.

Pada 2005 pula, jumlah kemalangan ialah sebanyak 328,266 dengan 6,188 kematian dan pada tahun lalu, jumlah kemalangan ialah 341,232 kes dengan 6,287 kematian.

Sebanyak 65 peratus atau 3,500 mangsa yang terbunuh akibat kemalangan jalan raya adalah pengguna motosikal. Daripada jumlah itu, sebanyak 750 maut kerana tidak memakai topi keledar atau sekadar memakai untuk melengkapkan syarat supaya tidak disaman oleh polis atau JPJ.

Fakta di atas jelas amat menggerunkan kita sebagai rakyat negara ini yang setiap hari menggunakan jalanraya untuk menjalani kehidupan kita semua. Setelah 50 tahun memerintah kerajaan Islam Hadhari gagal mencari formula berkesan untuk mengatasi 'wabak' ini. Sebaliknya pemimpin kerajaan sibuk menghabiskan duit rakyat untuk program-program membazir ditambah pula dengan 'ketirisan' wang projek yang menyebabkan duit rakyat 'terkorban' pada setiap kali projek dilaksanakan.

Sepatutnya duit rakyat yang dibazirkan ini digunakan untuk memperbaiki jalanraya dan juga digunakan untuk kempen dan insentif untuk menyedarkan rakyat supaya lebih berhemah di jalanraya.

Tetapi malangnya kerajaan tidak memandang bahawa program mengurangkan kemalangan jalanraya sebagai penting kerana wang banyak dibazirkan kepada program-program lain seperti konsert hiburan, malam kebudayaan dan sebagainya.


SILING HOSPITAL PULA RUNTUHSUNGAI PETANI – Satu demi satu kejadian runtuh berlaku di bangunan-bangunan kerajaan sejak beberapa lalu mungkin menjelaskan kepada kita bahawa ada yang tidak kena dengan proses pemberian tender, pemeriksaan dan kelulusan projek yang telah siap. Perkara tidak harus dipandang sepi oleh rakyat kerana ianya melibatkan keselamatan orang ramai.

Dakwaan pelbagai pihak bahawa ujudnya berbagai penyelewengan dan ketidaktelusan semasa sesuatu projek diuruskan dari pemberian tender hingga ke pringkat kelulusan, mempunyai asasnya berikutan kejadian-kejadian memalukan ini.

Semalam satu lagi kes yang amat memalukan berlaku di mana lima keping siling wad kanak-kanak, Hospital Sultan Abdul Halim (HSAH) di sini runtuh.

Kejadian yang dipercayai berlaku pukul 2 petang itu menyebabkan ibu yang menemani anak mereka di hospital tidak dapat menggunakan kemudahan di bilik penyusuan, wad kanak-kanak berkenaan.

Hospital baru bernilai RM468 juta itu siap pada Julai tahun lalu dan proses perpindahan dilaksanakan secara berperingkat-peringkat sejak 10 Disember tahun lepas.

Pada Januari lalu, para pengunjung HSAH dikejutkan dengan kejadian kafeteria dilimpahi air najis ekoran saluran paip kumbahan bocor.

Sebelum ini, kejadian siling runtuh berlaku di Kompleks Mahkamah Jalan Duta, Kuala Lumpur melibatkan bilik Setiausaha Mahkamah Tinggi Sivil 6 dan siling Dewan Serbaguna Kementerian Pembangunan Usahawan dan Koperasi di Putrajaya.

KES INI SUNGGUH MEMALUKAN DAN MENJEJASKAN MARUAH KEMENTERIAN. SEPATUTNYA 2 MENTERI YANG BERTANGGUNGJAWAB KEPADA KEMENTERIAN KESIHATAN DAN KERJA RAYA MESTI LETAK JAWATAN


Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59