Wednesday, 2 May 2007

KEPIMPINAN TERTINGGI DEWAN PEMUDA NEGERI MELAKA KEKAL


Kesemua peneraju utama Dewan Pemuda PAS Negeri Melaka sessi lalu dipilih semula pada Muktamar DPPN Melaka Ahad lalu yang berlangsung di Ismah Beach Resort Padang Kamunting, Masjid Tanah.

Ketua, Timbalan dan Naib Ketua DPPN Melaka sessi lalu iaitu Ustaz Kamaruddin Sedik, Ustaz Ashraf Minghat dan Harun Mohamed telah di beri kepercayaan oleh para perwakilan sekali lagi. Ustaz Kamaruddin dan Ustaz Ashraf menang tanpa bertanding manakala Harun dipilih setelah menewaskan bekas AJK sessi lalu Kadeer Dewa. Namun Kadeer dipilih semula sebagai AJK.

Sementara AJK yang dipilih pada muktamar tersebut ialah Ustaz Rashid Halim, Yuhaizad Abdullah, Sharum Daud, Adly Zahari, Zakuan Yusof, Hanim Mohamad, Ustaz Adnan Sulaiman dan Hj Shaharuddin Yusof.

Muktamar tersebut di rasmikan oleh Timbalan Ketua DPP Pusat, Ustaz Idris Ahmad. Turut hadir pada upacara perasmian ialah Adly Zahari,Setiausaha Perhubungan PAS Negeri Melaka; Arshad Mohd Som AJK PAS Kawasan Masjid Tanah dan mantan-mantan Ketua DPPN Melaka iaitu Azrin Majeed dan Hj Yusof Rahmat.


VIDEO PANAS IJOK


RAKAMAN BN BELI UNDI DI IJOKBAS BAWA HANTUANGKARA KHAIRYKECOH DI SG DARAH


SELAMAT HARI PEKERJA DARI DEWAN PEMUDA BUKIT KATILDewan Pemuda PAS Kawasan Bukit Katil mengucapkan Selamat Hari Pekerja kepada semua warga Malaysia khususnya warga pekerja yang bermastautin di dalam Kawasan Parlimen Bukit Katil. Tarikh keramat 1 Mei bukanlah sekadar tarikh untuk kita merehatkan diri daripada tanggungjawab dan bebanan kerja dan untuk kita bercuti semata-mata tetapi seharusnya dijadikan sebagai hari untuk kita mengambil peluang menyatakan sikap kita sebagai pekerja.

Ini merupakan peluang dan ruang yang disediakan kepada para pekerja diseluruh negara untuk meluahkan sikap mereka terhadap apa yang mereka lalui sebagai warga pekerja. Adakah kita telahpun merdeka sebagai seorang pekerja ataupun kita masih dikongkong dan dijajah pemikiran dan jati diri.

Media massa sudah tentunya memberikan ruang yang cukup luas untuk sambutan ini dan tentunya liputan ini akan menggambarkan bahawa pekerja-pekerja di Malaysia amat berpuas hati dengan layanan kerajaan dan majikan terhadap mereka. Sedangkan di sana masih terdapat tekanan dan gangguan yang dihadapi oleh pekerja tetapi tidak dilaporkan secara adil.

Sejarah membuktikan bahawa bukan mudah sebenarnya 1 Mei ini digazetkan sebagai cuti umum kerana ianya hanya bermula pada tahun 1972 hasil daripada kesungguhan pejuang terdahulu yang memperjuangkan hak para pekerja di Malaysia sehinggalah akhirnya kerajaan telah bersetuju untuk menobatkan hari pekerja yang kita akan sambut pada 1 Mei.

Kami mengharapkan para pekerja di Kawasan Bukit Katil dapat bangkit menyuarakan apa juga permasalahan yang dihadapi oleh pekerja demi untuk menjaga kebajikan kita semua. Kami bersedia untuk bersama-sama berkongsi masalah pekerja dan sama-sama berusaha untuk menyelesaikannya.

Segala aduan berkenaan masalah pekerja boleh diajukan kepada talian hotline kami 019-6821318 atau email : mstcmal@miosh.net

SELAMAT HARI PEKERJA


CADANGAN DARI PEMBACA UNTUK TANGANI PENIPUAN SPR DAN ISLAM HADHARI


Di hantar melalui email.

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Sepertimana yang telah diketahui, piliharaya kecil Ijok telah memperlihatkan telah berlaku penipuan yang dilakukan oleh pihak UMNO/BN untuk mengekalkan kedudukan mereka. Dalam hal ini, saya yakin bahawa sekiranya UMNO/BN yang melakukan penipuan tersebut dengan sendirian, maka ia tidak akan berjaya. Oleh yang demikian, pihak lain dijemput bersama menyertai mereka bagi merancang untuk terus mengekalkan kuasa. Antara pihak yang bersungguh-sungguh memperlihatkan pakatan mereka dengan rancangan jahat UMNO/BN tersebut adalah SPR, Polis dan JPN. Ini jelas terbukti dimana, dari awal kempen bermula hingga ke hari pembuangan undi.

Bagi pihak Polis, mereka bertindak sebagai penghalang dengan melakukan beberapa sekatan seperti mendakwa ceramah kempen yang dilakukan oleh Keadilan tidak mempunyai permit, mengerahkan FRU untuk menakut-nakutkan penyokong pembangkang, menolong menyelamatkan bas-bas yang disyaki membawa pengundi hantu, membiarkan provokasi yang dilakukan oleh UMNO/BN dan sebagainya.

Dipihak SPR, mereka bertindak memasukkan data pemilih yang telah lama meninggal dunia, menukar alamat pengundi ditempat lain ke tempat pengundian di Ijok, menambah bilangan pengundi dengan tidak tahu dari mana asalnya dan banyak lagi kekeliruan yang ditimbulkan oleh mereka.

Dipihak JPN, mereka mencetak kad pengenalan orang-orang yang telah meninggal dunia yang juga menyambung tugas SPR setelah menyenaraikan nama-nama pengundi yang telah mati.

Sebab itulah, peratus pilihanraya kecil ini telah mencatat sejarah dimana bilangan pengundinya melebehi 80 peratus yang keluar mengundi.
_____________________________________________________________

Apa yang boleh kita lakukan setelah segala usaha kita gagal?

Cadangan :

1) Bawa perkara ini mengadap ke bawah D.Y.M Seri Paduka Baginda Yang Dipertuan Agong. Sertakan sekali bukti-bukti yang dikumpul sejak dari awal sehingga akhir pembuangan undi. Persembahkan juga kepada Tuanku bahawa rakyat tidak lagi berminat untuk meneruskan demokrasi ala BN dan akan memulaukan pilihanraya seterusnya sekiranya SPR dan beberapa badan lain yang terlibat tidak dirombak.

2) Mengadakan Solat Hajat di seluruh negara. Ini boleh dilakukan di setiap negeri di seluruh Malaysia. Namakan pemimpin-pemimpin UMNO/BN yang terbabit dalam penipuan semasa membaca berdoa. Namakan juga Rasid SPR, Namakan juga Ketua Polis Negara dan Negeri yang jelas memperlihatkan kecondongan mereka kepada pihak pemerintah. Solat hajat ini perlu dilakukan sekerap mungkin sekurang-kurangnya sekali dalam sebulan. Kita amalkan ia sehingga berhasil, sehingga Allah memberi petunjuk dan balasan kepada mereka. Mereka lakukan penipuan tersebut seperti seorang yang tidak bertuhan, tidak mempunyai kepercayaan dalam bertuhan. Sesungguhnya Allah maha mengetahui apa yang mereka lakukan. Ayoh kita mulakan solat hajat diseluruh negara.

sekian,
Wassalam.

Hamba Allah yang hina.
JAMBOL SEVEN


TEORI MEMBELI UNDI ROSLAN SMS YANG LOGIK DAN MUNGKIN BERLAKU?KALAULAH TEORI DI BAWAH INI BENAR-BENAR BERLAKU MAKA SAMPAI BILA-BILA PUN BN AKAN MENANG.

Terdapat satu sindiket besar yang terlibat memperalatkan 143 kertas undi ini, bagaimana?

PERTAMA 143 kertas undi ini samada telah siap berada dalam tangan PEMBELI UNDI atau dikeluarkan oleh 143 pengundi.

KEDUA Sindiket akan memangkah BN pada kesemua 143 undi yang dikeluarkan ini.

KETIGA Sindiket akan mendekati melalui kakinya sejumlah para pengudi yang dikenal pasti. Jaringan 143 orang kaki sindiket ini akan mengunakan para pengundi yang dikenal-pasti iaitu dengan menyerahkan kertas undi yang bertanda BN ini kepada mereka untuk dibawa masuk ke bilik mengundi.

KEEMPAT Pengundi akan masuk ke bilik mengundi, menerima kertas undi baru tetapi memasukkan dalam peti undi kertas yang telah sedia dipangkah sedangkan kertas mereka akan dibawa keluar tanpa pangkah

KELIMA Kertas undi yang dibawa keluar tanpa pangkah akan diserahkan kepada sindiket dan pengundi tadi akan menerima habuan, kalau mengikut audio dalam Umno Reform sogokannnya adalah tunai RM150.00

KEENAM Seterusnya kertas undi yang dibawa keluar itu akan dipangkah pada ruangan BN dan proses di atas diulang kembali. Sekiranya kitaran atau cycle ini berulang 10 kali bermakna BN telah terjamin dengan 1,430 undi (soalnya berapa kalilkah cycle ini telah diulang-ulang di Ijok Sabtu lepas?)

KETUJUH Cycle ini akan berakhir apabila waktu mengundi tamat dengan 143 kertas undi yang divbawa keluar oleh jaringan pengundi terakhir diserahkan kepada sindiket.

Mungkinkah ini yang sebenarnya telah berlaku di Ijok Sabtu lepas?


PENGUNDI HANTU DI BAWA LEBIH AWAL BUKAN PADA HARI PENGUNDIANFakta yang menyatakan 2 buah bas yang membawa 'pengundi hantu' mak cik-mak cik dari Perlis pada hari pengundian di Ijok hanyalah lakonan BN sahaja tidak boleh dipandang sepi. Ini kerana ramai beranggapan bahawa pengundi hantu sebenarnya di bawa ke Ijok lebih awal lagi. Malah kemungkinan besar mereka di bawa sebelum hari pengundian lagi.

Taktik membawa pengundi dengan bas pada hari pengundian adalah taktik lama yang kurang berkesan dan mereka ini mudah dihidu oleh pembangkang. Maka sudah pasti taktik baru yang lebih sistematik dan ampuh akan digunakan.

Pengundi-pengundi hantu ini yang akan mengundi bagi pihak pengundi yang telah mati atau atas nama pengundi baru yang 'didaftar'kan oleh SPR sudah tentu akan di bawa lebih awal dan ditempatkan serata rumah dalam kawasan pengundian atau di kawasan-kawasan sekitar tempat mengundi. Pada hari pengundian mereka sudah pasti akan dibawa dengan kenderaan-kenderaan BN malah mungkin juga di bawa dengan kenderaan kerajaan seperti Polis, ambulan dan jabatan-jabatan lain.

Jika satu tempat mengundi berjaya membawa masuk 100-200 pengundi hantu maka ianya sudah cukup membuatkan BN senyum lebar kerana kalau ada 10 tempat mengundi bermakna mereka sudah berjaya mengalahkan pembangkang 1000-2000 berbalas 0 sebelum hari pengundian. Macamana pembangkang nak menang?

Selagi SPR, JPN dan Polis bersengkongkol dengan BN maka selagi itulah pembangkang akan TEWAS SEBELUM BERTANDING.

Ini bermakna, ketika pembangkang gah berkempen bagi memujuk rakyat mengundi mereka, pengundi hantu yang telah diberi ganjaran tertentu yang duduk dengan selesa seperti orang kampung telah mentertawakan kempen pembangkang.

Nampaknya, pembangkang perlu memikirkan strategi lain bagi mengesan pengundi hantu di mana-mana pilihan raya kecil atau umum dan bukan hanya mengejar atau menyekat bas yang dijadikan umpan sandiwara oleh jentera BN.

Lakonan Naib Ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaluddin di hari pembuangan undi di IJok (ketika adanya pergelutan antara petugas KeADILan dengan BN semasa menahan dua buah bas di Bukit badong) nampaknya cukup berkesan dan mampu memerangkap emosi hatta mereka yang bukan lagi menjadi pemimpin KeADILan seperti Ezam Mohd Noor (Pengerusi Gerak) yang terlibat dalam pergelutan menahan dua buah bas di Bukit Badong.

Sandiwara ini diperkuatkan lagi dengan sebelum itu adanya maklumat dari polis yang menyatakan kepada pemimpin pembangkang bahawa dua buah bas itu adalah mereka yang memiliki dua keping kad pengenalan, lantas petugas KeADIlan terperangkap dengan strategi itu.

Sudah sedia maklum bahawa polis adalah satu badan yang berkhidmat di bawah kerajaan yang ada hari ini, justerui sebarang kemungkinan mereka dipergunakan untuk memerangkap pembangkang adalah tinggi.

Kita tidak meletakkan ianya sebagai tuduhan tetapi jika kita lihat dalam beberapa kejadian yang berlaku di Ijok seperti insiden hari penamaan calon seperti insiden Khairy mencetus provokasi, pihak berkuasa dilihat tidakpun membuat sebarang kenyataan terhadap insiden itu sebaliknya media arus perdana dipergunakan oleh BN untuk meletakkan kesalahan itu kepada penyokong KeADILan.

Ini dapat membayangkan kepada umum bahawa sandiwara BN turut dilakonkan oleh pihak berkuasa polis dan yang lain, mana mungkin pihak-pihak ini boleh menyebelahi pembangkang sedangkan mereka terikat dengan kerajaan, ini satu fakta yang tidak boleh dielak.


CERITA JERUNG TIDAK MEMBERIKAN KESAN KEPADA PENGUNDI MELAYU. HATI MEREKA TELAH 'DISITA' OLEH ALLAH?BEBERAPA PERKARA GANJIL DI IJOK


Di bawah ini disenaraikan beberapa perkara yang menimbulkan spekulasi di Ijok :-

1) 142 kertas undi hilang/tidak dimasukkan ke dalam Peti Undi.
Misteri ‘kehilangan’ 142 kertas undi yang tidak dipulangkan di salah satu daripada lima saluran di pusat pengundian Pekan Berjuntai Bestari Utara.

Ia merupakan hampir 30 peratus daripada 500 kertas undi yang dikeluarkan di saluran keempat di Pekan Berjuntai Bestari Utara itu. Satu lagi kertas undi tidak dipulangkan di Jaya Setia. Ada kemungkinan wang ditawarkan untuk kertas undi tersebut.

2) Percanggahan keputusan pengundian bagi Pekan Ijok

Sebelum pengumuman rasmi dibuat bahawa BN menang pada jam 8.45 malam, pegawai pengurus pilihanraya Haris Kasim mengumumkan keputusan bagi setiap saluran pengundian.

Menurutnya, PKR mendapat 135, 218 dan 271 undi bagi tiga saluran pengundian di Pekan Ijok manakala BN pula memperolehi 146, 206 dan 253 undi bagi saluran yang sama.

Ini bermakna PKR menang di kawasan majoriti Cina di Pekan Ijok dengan mendapat 624 undi manakala BN mendapat 605 undi.


Bagaimanapun, keputusan pengundian yang diedarkan oleh SPR kepada pihak media sejam kemudiannya menunjukkan undi yang diterima oleh PKR bagi saluran ketiga di Pekan Ijok itu kurang 40 undi – dari 271 kepada 231. Tiada sebarang penjelasan diberikan.

Ekoran perubahan tersebut, undi yang diperolehi PKR berkurangan kepada 584 dan BN menang di Pekan Ijok.

3) Kertas undi diambil oleh orang lain

Seorang pengundi berusia 56 tahun, Hiew Yoke Chau memberitahu malaysiakini bahawa ketika dia datang untuk mengundi pada kira-kira jam 2 petang, dia diberitahu oleh ejen mengundi BN dan PKR bahawa kertas undinya telah diambil oleh orang lain.

Bagaimanapun, sejam kemudiannya, seorang pegawai SPR membenarkannya mengundi selepas dia menandatangan surat angkat sumpah menyatakan dia belum lagi mengundi.

Menurut PKR, terdapat dua kes seumpama itu berlaku di Pekan Ijok.

4) Kertas undi dijual

Ada dakwaan wujudnya percubaan ‘menjual’ kertas undi. Ia didakwa bemula dengan pengundi membawa keluar secara rahsia kertas undi dan memberinya kepada ejen, yang kemudiannya memangkah mengikut parti pilihan.

Kertas undi tersebut kemudiannya diberikan kepada pengundi lain untuk dimasukkan ke dalam peti undi dan dia membawa keluar kertas undinya. Ianya kemudiannya diberikan kepada ejen, dan proses itu dilakukan berulangkali.

Pengundi terbabit dikatakan mendapat bayaran daripada ‘pembeli’ kertas undinya yang masih kosong.

5) Nama pengundi dibuang dari senarai pemilih
Terdapat kes-kes tidak rasmi pengundi mengadu nama mereka telah dikeluarkan dari senarai pemilih walaupun telah mengundi di tempat yang sama sebelum ini, walaupun tidak pernah menukar alamat mereka.

Malaysiakini menerima enam aduan seumpama itu di Kampung Ijok, Simpang Ijok dan Bukit Badong.

6) Pengundi hantu

PKR mendakwa terdapat sekurang-kurangnya ‘lima pengundi yang telah disahkan meninggal dunia’ telah mengundi Sabtu lalu. Selain itu, parti pembangkang itu juga mempersoalkan kehadiran pengundi ‘yang mencurigakan’, seperti seorang pengundi yang berwajah Pakistan yang mengundi di Kampung Ijok.

Beberapa kes yang sama turut berlaku di Jaya Setia.

PKR juga menahan dua bas yang membawa kira-kira 80 penumpang, sebahagian besarnya wanita, pada hari pengundian selepas menerima maklumat bahawa mereka mempunyai dua kad pengenalan dan pengundi hantu yang dibawa masuk dari tempat lain.

Naib Ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaluddin mendakwa penumpang bas tersebut adalah penyokong BN dari Perlis.

PKR juga mendakwa terdapat dua buah lagi yang disyaki membawa pengundi hantu.


PENGUNDI CINA BERUBAH PENGUNDI MELAYU SEMAKIN BINGUNGPengundi Cina jelas berubah arah dengan memberikan sedikit sokongan tambahan kepada pembangkang seperti yang ditunjukkan pada Pilihanraya Kecil Machap dan Ijok baru-baru ini.

Namun fenomena itu tidak berlaku di kalangan pengundi melayu. Walau apa pun isu, kezaliman, penyelewengan dan tekanan yang dilakukan dan dikenakan oleh kerajaan Islam Hadhari nampaknya tidak memberikan kesan kepada pengundi Melayu kerana mereka mudah tertipu dengan janji dan pujuk rayu Islam Hadhari.

Malaysiakini melaporkan bahawa pengundi Cina berubah sokongan dalam pilihanraya kecil Ijok Sabtu lalu kerana mereka tidak berpuas hati dengan rekod perkhidmatan wakil rakyat sebelum ini serta beberapa isu sensitif di peringkat nasional, kata Presiden MCA Datuk Seri Ong Ka Ting.

Dalam pilihanraya kecil Ijok, calon BN K Parthiban, 38, menewaskan Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim, 61, dari Parti Keadilan Rakyat (PKR) dengan majoriti 1,850 undi.

Walaupun majoriti undi yang diperoleh BN bertambah berbanding pilihanraya umum 2004, sokongan kaum Cina kepada BN dikatakan merosot sebanyak kira-kira 10 peratus.

Menurut laporan Bernama, Ong berkata, berdasarkan analisis pengundi Cina di Ijok, di kawasan tertentu undi Cina memang telah beralih menyokong Pembangkang". Contohnya,di pekan Ijok, BN hanya menang dengan majoriti 21 undi.

"Di Kampung Ijok, bersebelahan pekan Ijok, kita kalah 116 undi. Saya fikir di kawasan tertentu, perubahan sokongan itu tidak begitu besar. Secara keseluruhan, BN masih mendapat sokongan pengundi Cina, terutama di kampung-kampung baru Cina,” katanya selepas menghadiri sambutan Hari Wesak di kuil Kwan Inn Teng di Petaling Jaya hari ini.

Di Batang Berjuntai Selatan dan Utara – dua kawasan yang pengundi Cina dominan – Ong berkata BN masih memperoleh kira-kira 500 undi daripada pengundi Cina.

"Semasa kempen, mereka (pengundi Cina di Ijok) ada bertanya kami kenapa baru sekarang kamu hendak lakukan itu dan ini, kenapa tidak sebelum ini”, katanya.

‘Hati terluka’

Ong berkata, mereka tidak berpuas hati dengan kenyataan "beberapa pemimpin tertentu yang dianggap telah melukakan hati dan perasaan orang lain".

"Kami telah cuba menjelaskan kepada mereka bahawa dasar-dasar kerajaan dilaksanakan berdasarkan keputusan kolektif dengan mengambilkira pandangan pelbagai kaum dan bukannya berdasarkan kenyataan individu tertentu semata-mata," jelasnya.

Bagaimanapun, katanya, mereka masih tidak dapat menerima penjelasan tersebut "kerana mereka tidak dapat melupakan apa yang dikatakan oleh orang ini".

"Tetapi soalnya berapa peratus (yang beralih sokongan) kerana beberapa kawasan peti undi mempunyai pengundi yang bercampur-campur," katanya.

Katanya, MCA, sebagai parti yang mewakili kaum Cina dan parti komponen kedua terbesar dalam BN, tidak menafikan terdapat peningkatan sokongan kaum Cina kepada pembangkang kali ini berbanding pilihanraya umum lalu.

"Kami akan bekerja keras dan turun padang untuk mendapatkan maklum balas daripada mereka. Berbanding (pilihanraya umum) 2004, memang ada perubahan mood. Sejauhmana, kami belum dapat mengira peratusannya lagi," tambahnya.

Ditanya sama ada masalah dalaman parti telah menghakis undi Cina kepada BN, Ong berkata: "Saya tak fikir ia faktor utama yang telah menjejaskan keputusan pilihanraya kecil ini."

Sumber Malaysiakini


Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59