Friday, 20 April 2007

ORANG ASLI BANGKIT DI BERA : TAKKAN ORANG IJOK DUDUK DIAM LIHAT KHIR TOYO ROBOH SURAU DAN RUMAH RAKYATKalau Enam Penduduk Bukit Rok dan Ibam di Bera, Pahang bangkit dan menfailkan saman terhadap kerajaan Pahang, Pangarah Tanah dan Galian, pengarah Jabatan Orang Asli dan Kerajaan Malaysia bersabit dengan isu pencerobohan tanah adat rizab orang Asli di Padang Kepayang, Bera, TAKKAN ORANG IJOK BOLEH BERDIAM DIRI MELIHAT KHIR TOYO ROBOH SURAU DAN RUMAH RAKYAT DI KG BEREMBANG DAN LAIN-LAIN.
Gambar sebahagian dari Orang Asli Bera dan Peguam mereka, Mohd Nizam Andul HamidKITA MENGHARAPKAN ORANG IJOK MENGHUKUM KHIR TOYO DENGAN MENGUNDI CALON PKR, TAN SRI DATO' KHALID IBRAHIM 28 APRIL INI.


KISAH LEMBU DAN KETUANYA


Pada setiap kali pemilihan ketua maka sudah pasti banyak 'lembu-lembu' dan Ketua mereka berkeliaran di kawasan pemilihan tersebut. 'Lembu-lembu' yang menjadi pencacai ini akan sentiasa taat kepada ketua walaupun apa jua yang di suruh ketuanya, pasti mereka akan menurutinya tanpa usul periksa.

Di suruh membajak tanah, lembu pun membajak; di suruh menarik kereta lembu,lembu pun tarik. Walau letih macamana pun lembu-lembu ini tetap setia tanpa sepatah perkataan membantah keluar dari mulutnya. Semua ini adalah gara-gara untuk mendapatkan sesuap rumput dan air minuman demi untuk meneruskan kehidupan mereka sebelum dijual dan disembelih.

Lembu-lembu ini ada berbagai warna, ada yang berwarna hitam pekat, kuning langsat dan putih melepak. Tidak kurang juga sawo matang dan hitam manis. Ada lembu yang kurus dan ada yang gemuk. Lembu yang kuat membodek tuannya serta pandai menjilat bontot tuannya sudah pasti gemuk dengan pelbagai makanan yang enak dihidangkan oleh tuannya serta kuncu-kuncu tuannya.

Di kalangan lembu-lembu ini juga ada yang pemalas hanya menunggu bantuan dan 'subsidi' dari ketuanya. Kalau ketuanya tidak memberikan subsidi dan bantuan alamatlah lembu ini akan mati kelaparan dan kehausan. Lembu-lembu ini tidak pandai berdikari. Lembu-lembu ini hanya pandai membodek dan menjilat bontot ketuanya.

Lembu-lembu ini amat suka jika sekiranya ada pemilihan ketua yang baru kerana sudah pasti banyak rumput-rumput dan makanan akan diberi percuma oleh ketuanya. Memang dasar lembu subsidi. Lembu-lembu akan memilih calon-calon ketua yang boleh memberikan rumput dan kandang yang baru. Calon yang tiada wang tetapi cerdik dan berpengalaman tidak akan dipilih kerana calon ini tidak dapat memberikan makanan mereka.

Lembu-lembu yang bangang ini amat gembiran jika mendapat upah menampal poster calon ketua mereka. Tetapi sebenarnya mereka tidak sedar bahawa ketua mereka mendapat habuan rumput dan kandang yang maha hebat.

Di kirim oleh Fauzan Uda Ahmad

KEPADA PENGUNDI DI IJOK JANGAN KAMU MENJADI LEMBU-LEMBU SEPERTI DI ATAS. BERTINDAKLAH DENGAN CERDIK DAN WARAS.


PRK IJOK : 'MIKE TYSON' CAKAP BESARSiapa tidak kenal 'Mike Tyson' seorang Bekas Menteri besar yang berani 'melarikan' anak Sultan. Begitulah samseng 'Mike Tyson'. Kini beliau bergelar Senator setelah dilantik oleh Imam Al Hadhari. Bukan main gembiranya 'Mike Tyson' kerana di lantik sebagai senator. Sebelum itu 'Mike Tyson' yang karier politiknya tinggal nyawa-nyawa ikan, kembali gah selepas di lantik sebagai Ketua Penerangan Umno.


Kalau sebelum di lantik sebagai Ketua Penerangan 'Mike Tyson' seolah-olah sudah tidak bermaya, kini beliau semakin kuat 'berkokok'.

Semalam 'Mike' atau nama sebenarnya Muhammad Muhd Taib berkata beliau yakin calon Barisan Nasional (BN), K Parthiban akan menang dalam pilihanraya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Ijok pada 28 April ini.

“BN ada formula untuk menang kerana pengundi sudah melihat sejarah BN memajukan Malaysia, Selangor dan Ijok sejak 50 tahun lalu.

“Pengundi Ijok akan memilih kerajaan yang boleh membawa keamanan, kemakmuran dan rekod yang ditunjukkan oleh BN selama ini,” kata Muhd Taib yang pernah menyandang jawatan Naib Presiden Umno.

APAKAH FORMULA ITU 'MIKE'. SEMUA ORANG TAHU FORMULA PARTI ISLAM HADHARI IALAH SOGOK PENGUNDI DENGAN WANG, PROJEK, AJAK SPR TIPU, TAK HIRAUKAN UNDANG-UNDANG DAN SEBAGAINYA.

DENGAN FORMULA INILAH MAKA 'MIKE TYSON' BERANI CAKAP BESAR


PRK IJOK : CERITA 'SANTA KLAUS' YANG DUNGU


Politik bagi pemimpin Umno/BN ialah buat jalanraya, masjid, surau dan kain batik. Itulah mentaliti mereka. Mereka tidak nampak kemiskinan rakyat, gejala sosial yang semakin parah, bilangan penagih semakin ramai, kadar jenayah meningkat, fakir miskin tidak pernah kurang, rumah rakyat yang robek, pendidikan anak-anak diabaikan dan sebagainya.

Bagi pemimpin Umno wirid mereka hanyalah pembangunan fizikal dan bagaimana nak 'buncit'kan perut sendiri.ITULAH POLITIK PEMIMPIN DAN PENGIKUT UMNO/BN.

Mentaliti pemimpin sama sahaja dengan mentaliti JKKK kampung.

Maka tidak hairanlah apabila Khir Toyo berkata semalam mempersoalkan apa yang dibuat oleh Khalid selama hampir 20 tahun menjadi Pengerusi PNB.

Khir berkata, “Kalau benar hendak bangunkan kampung sendiri, apa sebenarnya yang telah dia lakukan selama 20 tahun dulu, mana dia sekolah, mana dia masjid, mana dia surau yang telah dirikan selama ini?”. Bagi Khir Toyo itu sahaja politik yang tahu.

Pemimpin seperti perlu dijatuhkan kerana kepala otaknya berfikiran sempit dan cetek. Calon BN pun sama juga mentalitinya.

MEREKA SEMUA UMPAMA 'SANTA KLAUS' YANG MEMBERIKAN HADIAH KETIKA HARI PERAYAAN.MEREKA PULA BAGI HADIAH DAN SOGOKAN KETIKA PILIHAN RAYA


Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59