Friday, 6 April 2007

UMNO KUALA SELANGOR TAK PERLU SIBUK DESAK NAK BERTANDING


Umno Kuala Selangor tidak perlu sibuk dan bersusah payah untuk mendesak Khir Toyo mengembalikan kerusi DUN Ijok kepada Umno kerana tuntutan itu sudah pasti akan ditolak. Ini kerana sejarah telah membuktikan bahawa Umno amat takut bila berhadapan dengan MIC, MCA dan Gerakan. Jangankan kerusi Ijok hendak dirampas dari MIC kerusi yang Umno pegang pun mungkin digadaikan kepada MIC, MCA dan Gerakan jika ada desakan dari parti-parti komponen tersebut.

Lihat sahaja kes Pulau Pinang walaupun Umno mempunyai kerusi yang lebih dari parti lain, kerusi Ketua Menteri tetap di'gadai'kan kepada Gerakan. Umno begitu takut nak menuntut kerusi tersebut umpama tikus takut kepada kucing.

Hari ini Umno Kuala Selangor konon-kononnya ingin menuntut kerusi tersebut dari MIC. Media melaporkan bahawa Umno bahagian Kuala Selangor akan mendesak Badan Perhubungan Umno negeri itu supaya meletakkan calon dari Umno bertanding dalam pilihanraya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Ijok yang majoriti pengundinya adalah Melayu.

Sehubungan itu, satu delegasi dari bahagian berkenaan akan menemui Menteri Besar, Datuk Seri Dr Mohd Khir Toyo selaku Pengerusi Umno dan BN negeri untuk menyampaikan hasrat tersebut.

Ketua bahagian tersebut, Datuk Amerudin Setro memberitahu malaysiakini, mengikut bancian Suruhanjaya Pilihanraya (SPR) pada Disember lalu, 50.6 peratus atau 5,000 pengundi adalah Melayu, dengan 28 peratus India dan 20.9 peratus lagi Cina.

Berdasarkan fakta tersebut, beliau yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Jeram berkata, sewajarnya BN meletakkan calon dari Umno untuk bertanding kerusi DUN Ijok, khususnya dalam pilihanraya kecil ini.

Selama ini, katanya, kerusi DUN Ijok ditandingi oleh calon dari MIC kerana kawasan itu mempunyai jumlah pengundi India teramai di Selangor.

Amerudin berkata, pihaknya akan menemui Dr Mohd Khir sebaik sahaja beliau kembali dari lawatan dari ke luar negeri awal minggu depan.

“Umno bahagian bukan mahu merampas kerusi Ijok yang ditandingi calon MIC sejak pilihanraya umum yang pertama lagi, tetapi penduduk akar umbi mahukan perubahan.

“Lagipun kerusi Ijok majoritinya penduduk Melayu, sudah tiba masanya kerusi itu diwakili oleh orang Melayu,” katanya.

Amerudin berkata, pihaknya pernah menyuarakan hasrat untuk mendapatkan kerusi Ijok sejak pilihanraya 1999 lagi.

Bagaimanapun, katanya, pucuk pimpinan BN yang dipengerusikan oleh Datuk Seri Abu Hassan Omar yang juga Menteri Besar Selangor ketika itu, mahu kerusi tersebut kekal diwakili MIC.

Beliau mendakwa, pengaruh MIC di Ijok memang besar tetapi sejak akhir-akhir ini mereka berpuak-puak dan ini boleh menjejaskan sokongan kepada BN.

Kerusi Ijok kosong berikutan kematian wakil rakyatnya, Datuk K Sivalingam kelmarin. Beliau telah mewakili kawasan pilihanraya Ijok selama tiga penggal.

Sivalingam juga merupakan Timbalan Pengerusi MIC Selangor dan Pengerusi Jawatankuasa Tetap Perpaduan dan Pekerja Ladang Selangor.

Ijok merupakan kawasan pertanian komersil, terutama ladang kelapa sawit dan getah yang luas, selain menempatkan kawasan perindustrian baru di Selangor.

Sivalingam mengekalkan kerusi Ijok dalam pilihanraya umum 2004 dengan menewaskan calon Keadilan, Abdul Rahman Moharam dengan majoriti 1,649 undi

KITA TUNGGU DAN LIHAT. TETAPI KITA SEMUA DAH TAHU UMNO MEMANG PENAKUT DAN SERING MENGGADAIKAN MARUAH ORANG MELAYU. JADI UMNO KUALA SELANGOR TAK PAYAH BERANGAN-ANGANLAH KAMU SENDIRI PUN BUKANNYA ADA PRINSIP BILA KENA GERTAK DI KHIR TOYO DAN PAK LAH MAKA MENIKUSLAH KAMU NANTI


MESYUARAT AGUNG PAS KAWASAN BUKIT KATIL BERLANGSUNG ESOK


PAS Kawasan Bukit Katil akan mengadakan Mesyuarat Agung tahunannya esok 7 Apr, bermula jam 8.30 pagi di Madrasah Ar Rahmah, Solok Gaung. Mesyuarat ini dirasmikan oleh Bendahari PAS Pusat, Dr Hj Mohd Hatta Ramli.

Semua perwakilan dan pemerhati diharapkan dapat menghadirkan diri tepat pada waktunya.


PRK MACHAP : UMPAN PANCING SEMAKIN BESAR


50 peneroka Cina dapat lot tanah di kawasan Felda

MELAKA – 'Umpan' pancing di Machap semakin besar. Kali ini tanah menjadi umpan. Rakyat yang untung sudah tentu rakyat berbangsa Tionghua yang sememangnya lebih cerdik dan bijak untuk meminta sesuatu semasa kempen. Orang Melayu biasanya boleh diumpan dengan kain batik, beras, milo dan gula atau juga duit RM50. Tetapi orang Tionghua lebih bijak. Inilah senario politik di Malaysia, di mana BN tidak segan silu merasuah pengundi walaupun ianya bertentangan dengan undang-undang dan juga berlawanan dengan aspirasi Imam Al Hadhari. Tetapi semua itu tidak menjadi hal kerana Imam Al Hadhari sendiri merestuinya.

Media hari ini melaporkan bahawa Kerajaan negeri meluluskan permohonan lot tanah di kawasan Felda Bukit Bulat di sini untuk 50 peneroka berketurunan Cina.

Ketua Menteri, Datuk Seri Mohd. Ali Rustam (Muka tak malu) berkata, pihaknya telah mengadakan perbincangan dengan Felda berhubung perkara berkenaan dan dipersetujui oleh agensi itu.

“Sebelum ini kita telah beri kelulusan untuk permohonan 102 lot tanah bagi peneroka di kawasan berkenaan.

“Dahulu 50 peneroka ini tidak berminat, tetapi selepas dikemukakan permohonan baru, kita tiada halangan untuk luluskannya kerana mereka memang layak untuk menerimanya,” katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat Exco kerajaan negeri di sini semalam.

Menurut Mohd. Ali, kesemua peneroka tersebut akan menerima lot tanah secara berasingan, bagaimanapun kos membina rumah akan ditanggung sendiri oleh mereka.

“Ketika ini mereka tinggal di luar Felda berkenaan iaitu 27 orang di Machap Baru, 18 di Machap Umboo, satu di Bachang, Batu Enam dan Nyalas manakala dua lagi di kawasan lain,” katanya.

Sementara itu, kerajaan negeri juga bersetuju meluluskan kawasan tanah seluas 2,508 meter persegi di hadapan Tokong San Nui di Machap Baru di sini untuk dijadikan kawasan meletak kenderaan.

“Kita juga akan beri bantuan kewangan sebanyak RM7,000 untuk mereka, substesen Tenaga Nasional Berhad yang terletak berhampiran tokong itu juga akan ditambah kapasiti kuasanya supaya bekalan tenaga elektrik ke kawasan itu tidak terjejas,” kata beliau.

Pada masa yang sama kerajaan negeri, katanya, turut bersetuju menerima permohonan pelebaran beberapa kawasan kubur masyarakat Cina di Machap.

“Bagi Machap Umboo, kawasan kubur di sana akan ditambah seluas 2 hektar, Machap Baru seluas empat hektar manakala sebuah kawasan perkuburan masyarakat Hainan pula seluas 2.8 hektar,” ujar beliau.


Penulis blog tubuh 'pakatan nasional'



KUALA LUMPUR: Di tengah kritikan dan tuduhan terhadap blog dan laman web yang didakwa tidak bertanggungjawab dan menipu, sekumpulan penulis blog hari ini mencipta sejarah baru dengan membentuk "Pakatan Kebangsaan Penulis Blog".

Lebih kurang 40 orang, termasuk beberapa tokoh dan penulis yang popular di ruang siber, hadir di sini untuk mengasaskan sebuah organisasi rasmi penulis blog.

Mesyuarat sulung itu yang diadakan di Kelab Wartawan Kebangsaan (NPC) memilih 12 orang ahli jawatankuasa penaja.

Ahiruddin Attan dipilih sebagai presiden, Jeff Ooi (naib presiden), Nuraina A. Samad (setiausaha), Tony Yew (bendahari) bersama lapan orang ahli jawatankuasa seperti model struktur organisasi NPC.

Dua penulis blog popular Patrick Teoh dan Syed Azidi Syed Abdul Aziz turut dipilih sebagai ahli jawatankuasa.

Ahiruddin dan Ooi sekarang berdepan dengan tindakan saman oleh kumpulan New Straits Times (M) Press dan beberapa pegawai kanan syarikat gergasi media tersebut.

Dalam ucapan awalnya, Ahiruddin selaku pengerusi mesyuarat itu berkata penubuhan jawatankuasa itu penting untuk membolehkan perlembagaan persatuan digubal sebelum permohonan rasmi dikemukakan kepada Pendaftar Pertubuhan.

Organisasi itu boleh berfungsi sebagai wadah membela nasib penulis blog daripada masalah-masalah yang bakal mereka hadapi, tambahnya.

"Seperti yang saya alami kini apabila disaman oleh NSTP, saya merasa amat kesepian. Saya merasakan dengan adanya kelab seperti ini, kita akan dapat bersatu untuk mempertahankan hak penulis blog," katanya.

Pertubuhan itu juga, katanya, boleh menganjurkan kursus-kursus penulisan, antaranya bagi mendidik penulis blog tentang implikasi perundangan di negara ini.

Sejak blog menjadi bahan diskusi umum, bersama kenyataan-kenyataan yang dianggap kontroversi daripada beberapa menteri, pertemuan ini kali pertama dan terbesar pernah diadakan di negara ini.

Di Dewan Rakyat semalam, Timbalan Menteri Tenaga, Air dan Komunikasi, Datuk Shaziman Abu Mansor melontarkan idea untuk mendaftarkan penulis-penulis blog.

Langkah itu, katanya, bertujuan mengawal penyebaran bahan negatif dan fitnah di internet.

Dalam kenyataannya kepada agensi berita AFP hari ini, Shaziman berkata pendaftaran itu perlu bagi memudahkan kerajaan menjejak kegiatan penulis blog, seperti yang pernah diperkenalkan di beberapa negara lain, termasuk Singapura.

Bulan lalu, Menteri Penerangan Datuk Seri Zainuddin Maidin menggesa akhbar-akhbar tidak memetik sumber daripada laman blog ketika melaporkan sesuatu berita kerana sumber itu "tidak boleh dianggap sah."

Beliau juga dilaporkan kecewa kerana terdapat blog yang tidak dikemaskini dan memaparkan maklumat tidak tepat sehingga menimbulkan rasa tidak selesa dan kekeliruan kepada pembaca.

Datuk Ruhanie Ahmad, bekas anggota parlimen Barisan Nasional, yang hadir di mesyuarat itu berkata kerajaan tidak sepatutnya melabelkan penulis blog sebagai anti-kerajaan kerana pandangan yang dilontarkan oleh golongan ini kebanyakannya relevan dan perlu diberikan perhatian.

Jelasnya lagi, tindakan pihak tertentu meninggalkan komen-komen pro-kerajaan di kaki coretan beberapa laman blog yang bersifat kritikal juga tidak mendatangkan apa-apa manfaat.

"Penulis blog bukannya penentang kerajaan. Perkara yang ditimbulkan di blog mereka adalah masalah-masalah dalam sistem penyampaian kerajaan seperti dilihat oleh mereka.

"Sepatutnya kerajaan kumpulkan komen-komen ini dan memperbaiki kelemahan mereka, bukannya dengan mengupah orang untuk menjawab di blog-blog," katanya.

Penulis blog terkenal, Raja Petra Kamaruddin berkata penubuhan organisasi itu penting untuk memberi kesedaran kepada kerajaan mengenai kuasa media internet yang sedang berkembang pesat.

"Menjelang 2040, akhbar hanya akan wujud dalam bentuk web seperti yang anda lihat di skrin komputer dan media yang paling berkuasa pada masa itu adalah blog," katanya.

Penulis blog wanita Susan Loone, yang datang dari Bangkok, berkata beliau berharap keahlian pertubuhan baru itu tidak bersifat eksklusif.

"Ramai di kalangan penulis blog bukanlah yang menulis bahan-bahan politik. Saya harap kelab ini akan membuka ruang kepada semua penulis blog, lebih-lebih lagi kepada wanita," katanya.

MSTAR


Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59