Thursday, 5 April 2007

AHLI PARLIMEN TIDAK ADA STANDARD


KUALA LUMPUR: "Orang Utan, samseng, gangster, pesakit mental dan orang liar".

Itu adalah antara panggilan yang dikeluarkan oleh beberapa anggota Parlimen semalam semasa Dewan Rakyat sedang mendengar Kementerian Keselamatan Dalam Negeri menggulung perbahasan usul menjunjung kasih titah Yang di-Pertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin sempena perasmian persidangan Parlimen.

Panggilan itu yang saling dilontar oleh anggota DAP dan penyokong kerajaan terhadap satu sama lain menyebabkan persidangan terganggu hampir 20 minit.

Kekecohan bermula apabila Timbalan Menteri berkenaan Datuk Mohd Johari Baharum yang menyambung penggulungannya sejak semalam menjadi sasaran pembangkang yang tidak berpuas hati dengan jawapan yang diberikan berkenaan isu penyokong DAP diserang semasa penamaan calon untuk pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri Machap, di Melaka semalam.

Semasa membangkitkan isu itu, M. Kulasegaran (DAP-Ipoh Barat) ingin tahu perkembangan siasatan polis ke atas kes tersebut yang telah disuarakan beliau kepada Mohd Johari semalam di Dewan tersebut.

Jawapan Mohd Johari "kita tunggu laporan", membangkitkan rasa tidak puas hati pembangkang, khususnya anggota Parlimen DAP yang mendesak supaya Mohd Johari memberi jawapan yang lebih kukuh.

Desakan anggota pembangkang itu menyebabkan penyokong kerajaan turut membuat bising dengan meminta anggota pembangkang diam dan mematuhi peraturan mesyuarat, sekali gus mendorong Timbalan Yang Dipertua Datuk Lim Si Cheng meminta Kulasegaran duduk dan membenarkan Mohd Johari menyambung penggulungan.

"Tapi Tuan Pengerusi, ini adalah Parlimen, tempat kita membincangkan perkara mustahak dan relevan. Kalau ini jawapan yang diberi oleh YB Timbalan Menteri ini seolah-olah menggambarkan Parlimen tidak lagi relevan," kata Kulasegaran.

Lim berkata Timbalan Menteri sudahpun memberi jawapan dan beliau tidak boleh memaksa pihak kerajaan memberi jawapan lain.

"Kalau Yang Berhormat Ipoh Barat tidak boleh terima, saya tidak boleh buat apa," kata Lim yang disambut oleh suara-suara daripada barisan penyokong kerajaan, antaranya Datuk Bung Moktar Radin (BN-Kinabatangan) yang mencelah: "Takkan kahwin semalam hari ini terus dapat anak."

Celahan Bung Moktar mendapat reaksi anggota Parlimen DAP yang meminta "Orang Utan" diam, sekali gus mencetuskan sesi panggilan nama-nama buruk antara satu sama lain.

Lim akhirnya bertegas meminta semua anggota Parlimen diam dan meminta Mohd Johari menyambung perbahasan.

JELAS BAHAWA AHLI-AHLI TERBABIT TIDAK ADA STANDARD DAN TIDAK LAYAK MENJADI AHLI PARLIMEN


PRK MACHAP : MINTALAH APA SAHAJA PASTI DAPATPengundi-pengundi Machap ibarat raja dalam tempoh kempen Pilihanraya Kecil Machap ini. Mintalah apa sahaja sudah pasti dapat. Surau buruk boleh di ganti baru, jalan berlubang akan ditampal, longkang tersumbat boleh disedut dan seribu satu macam permintaan yang kadang-kadang tak masuk akal pun mampu ditunaikan oleh BN Islam Hadhari. Manakan tidak Najib sendiri berkampung di Machap semata-mata untuk memastikan BN menang.

Undang-undang, etika, moral, maruah dan darjat dibelakang oleh BN Islam Hadhari semata-mata kerana angkuh dengan kuasa yang ada di tangan mereka. Apa sahaja yang mereka hendak buat semuanya boleh kerana SPR, Jabatan Kerajaan hatta PDRM pun seolah-olah menjadi parti komponen BN. Undang-undang hanya tinggal melekat di atas kertas dan tidak diamalkan, jika diamalkan sekalipun mungkin hanya untuk menakut-nakutkan pembangkang dan penyokong pembangkang.

Bagi pengundi Melayu, tahap kesedaran politik mereka amat dhaif. Mereka mudah diumpan dengan janji-janji serta projek segera yang di'lakon'kan oleh BN. Berlainan dengan pengundi Cina yang tahap kesedaran politik dan pemikiran mereka jauh ke hadapan. Apa yang mereka tuntut pada setiap kempen pilihanraya lebih besar dan bererti untuk kesinambungan dan kesejahteraan hidup mereka. Mereka yang meminta perkara yang lebih besar seperti geran tanah, projek ekonomi, kelulusan kerakyatan dan sebagainya.

Begitu juga kali ini apabila, pengundi Machap keturunan Cina menuntut untuk mendapatkan bantuan kerajaan bagi membolehkan sanak saudara mereka yang bekerja secara haram di luar negara pulang ke tanah air untuk memperbaharui pasport mereka.

Penduduk berkenaan telah beberapa lama berusaha agar saudara-mara mereka yang kebanyakannya bekerja secara haram di Jepun dan Taiwan itu dapat pulang ke tanah air.

‘‘Mereka kini ingin pulang tetapi pasport Malaysia mereka telah tamat tempoh sejak beberapa lama. Setakat ini, kami telah menerima tujuh aduan kes seperti itu di sini.

‘‘Kami telah memberikan nasihat yang sewajarnya kepada mereka mengenai bagaimana hendak ke Kedutaan Malaysia di sana dan bagaimana untuk mendapatkan sijil kecemasan bagi membolehkan mereka pulang ke tanah air,’’ kata Ketua Jabatan Aduan dan Perkhidmatan Awam MCA, Datuk Micheal Chong.

Chong bersama-sama lima lagi anggota Jabatan Aduan dan Perkhidmatan Awam MCA berada di sini untuk mengendalikan kes berkenaan memandangkan jabatan itu mempunyai kepakaran menangani kes seumpama itu apatah lagi ia sering dijadikan tempat mengadu oleh rakyat Ma- laysia, terutama yang berketurunan Cina, untuk menyelesaikan pelbagai masalah sosial yang dihadapi mereka seperti masalah hutang, kehilangan anggota keluarga atau masalah rumah tangga.Chong berkata, jabatan itu telah menangani banyak kes seumpama itu di seluruh negara kerana terdapat ramai rakyat negara ini yang bekerja di luar negara, kebanyakannya secara haram di Jepun dan Taiwan, un- tuk mengumpul wang sebelum pulang ke tanah air beberapa ta- hun kemudian.


MULIANYA HATI PEMIMPIN IRANTEHERAN 4 – Iran semalam membebaskan 15 anggota Tentera Laut Diraja Britain (BRV) dan menganggap pembebasan itu sebagai ‘hadiah’ kepada Britain. Sikap yang ditunjukkan oleh Iran jelas membuktikan kemuliaan hati pemimpin Iran. Ianya juga menjelaskan kepada dunia bahawa Islam bukannya ganas sebagaimana tohmahan yang dilemparkan oleh barat.

Stesen televisyen Iran menyiarkan sedutan rakaman yang menunjukkan Presiden Mahmoud Ahmadinejad berbual-bual dengan para tahanan rakyat Britain tersebut di Istana Presiden sejurus selepas pengumuman pembebasan mereka dibuat oleh Presiden itu.

Mahmoud kelihatan bersalaman dengan mereka dalam keadaan santai sewaktu ‘proses pembebasan itu berlangsung’ dan mereka berbual dengan menggunakan seorang penterjemah.

“Kami menghargai semua ini, rakyat anda begitu baik dan kami sangat terharu,’’ kata seorang kelasi dalam bahasa Inggeris kepada Mahmoud.

Seorang daripada mereka mencelah: “Kami sangat terhutang budi kerana anda sanggup memaafkan kami.’’

Mahmoud pada sidang media sebelum itu mengumumkan bahawa Iran bersedia membebaskan tahanan berkenaan selepas berunding dengan London dan menganggapnya sebagai ‘hadiah Iran untuk rakyat Britain’.

Presiden itu bagaimanapun turut meluahkan kemarahannya terhadap Britain kerana ‘tidak cukup berani’ untuk mengakui bahawa mereka telah berbuat salah dengan menceroboh perairan Iran.

Mahmoud berkata, beliau bukan sahaja membebaskan tahanan tersebut tetapi akan turut menganugerahkan pingat kepada komander Tentera Laut Iran dan anggota tentera yang berjaya menahan 15 askar dan kelasi Britain itu.

Penahanan askar Britain itu menyebabkan konfrontasi Teheran-London kerana masing-masing berkeras mengatakan mereka melakukan perkara yang betul dengan London mengatakan askarnya berada di perairan Iraq sewaktu ditahan oleh tentera Iran.

Pembebasan askar-askar Britain itu menyaksikan harga minyak turun sebanyak 50 peratus berbanding harga semasa.

Sementara itu, jurucakap Perdana Menteri Britain berkata, Britain mengalu-alukan pembebasan itu dan berterima kasih kepada Iran.


Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59