Thursday, 29 March 2007

SAH PROGRAM PLKN TIDAK SELAMAT


10 pelatih wanita PLKN disyaki keracunan makanan

TAMPIN: Tiap-tiap minggu atau bulan ada sahaja masalah yang menimpa pelatih PLKN. Maka sahlah sekarang program bukan sahaja tidak mendatangkan manfaat kepada pelatihnya malah lebih teruk dari itu program ternyata tidak selamat dan mengundang implikasi besar kepada pelatihnya.

Semalam sepuluh pelatih Program Latihan Khidmat Negara (PLKN) di kem Titian Bintangor, Rembau disyaki mengalami keracunan makanan, malam tadi.

Anggota Lembaga Naziran, Majlis Latihan Khidmat Negara (MLKN) Negeri Sembilan Datuk Lee Yuen Fong berkata kesemua pelatih wanita itu dikatakan mengalami cirit-birit dan muntah-muntah kira-kira pukul 7 malam.

"Berikutan itu, pihak kem membawa mereka ke Hospital Tampin untuk mendapatkan rawatan," katanya di sini, hari ini.

Beliau berkata kesemua pelatih itu dibenarkan pulang pagi ini setelah keadaan mereka pulih.

Jabatan Kesihatan sedang menyiasat punca kejadian itu dan mengambil contoh makanan yang dimakan pelajar terbabit untuk pemeriksaan, katanya.


BERAPA JUTA LAGI DUIT RAKYAT AKAN HANGUS DI MACHAP?


Pilihanraya Kecil DUN Machap yang bakal berlangsung bulan depan akan terus menjadi medan menaburkan wang kepada pengundi dan petugas-petugas parti BN. Ini adalah perkara biasa pada setiap kali pilihanraya kecil.

Ramai yang akan mendapat durian runtuh kerana sudah menjadi adat resam BN, di mana duit akan dijadikan umpan untuk 'memancing' pengundi. Sekali lagi duit rakyat disalahgunakan semata-mata atas kepentingan parti pemerintah.

Sementara itu Ketua Pemuda Umno, Hishammuddin Hussein berkata, selepas pilihan raya kecil ini, pihaknya akan bekerja bersungguh-sungguh bagi memastikan BN memperoleh majoriti besar pada pilihan raya umum nanti.

‘‘Kita akan jadikan Machap sebagai permulaan gerakan arus lebih besar untuk menghadapi pilihan raya umum yang akan diumumkan oleh Perdana Menteri apabila beliau sudah bersedia,” katanya.

Beliau bercakap kepada pemberita selepas mempengerusikan Mesyuarat Jawatankuasa Pemuda BN di A’ Famosa Resort, di sini semalam.


Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59