Tuesday, 13 March 2007

PEMIMPIN ISLAM HADHARI SUKA MENIPU RAKYAT


MELAKA: Seramai 146 nelayan di Pantai Klebang Besar dan Klebang Kecil, di sini, masih menunggu pampasan yang dijanjikan kerajaan negeri sejak tujuh bulan lalu sebagai bayaran kehilangan punca pendapatan akibat penambakan kawasan pantai.

Mereka seolah-olah ditipu dan dipermainkan oleh pemimpin Islam Hadhari Melaka.

Lebih menyedihkan, enam daripada nelayan terbabit sudah meninggal dunia.

Pengerusi Jawatankuasa Bertindak Menuntut Pampasan Nelayan Klebang Besar dan Klebang Kecil, Mohd Yusof Abu Hassan, berkata isu pemberian pampasan sebenarnya sudah timbul sejak hujung 2005.

Bagaimanapun, jumlah pampasan yang bakal diterima masih dirahsiakan kerajaan.

Beliau yang juga Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) Klebang Besar, berkata isu ini ditimbulkan kerajaan negeri selepas pemberian pampasan kepada nelayan di Limbongan, dekat sini.

Katanya, dalam pertemuan nelayan dengan Exco Pembangunan Desa dan Pertanian Negeri, Datuk Md Yunos Husin, akhir tahun lalu sudah berjanji memberi pampasan itu awal tahun ini. (Janji tetapi tidak ditunaikan bukankah ini menipu namanya.)

“Bagaimanapun, sehingga kini semua nelayan masih menunggu janji itu.

“Apabila dihubungi, Md Yunos mendakwa pampasan berkenaan sudah diluluskan dan hanya belum mendapat lampu hijau’ daripada pihak kewangan negeri.

(Mungkin kerajaan negeri sudah kekurangan duit walaupun telah berhutang dengan banyak dari kerajaan Pusat. Pemimpin kerajaan negeri lebih suka membazirkan duit dengan program-program yang tidak mendatangkan manfaat kepada rakyat seperti sambutan Tahun Baru Cina yang dibuat secara besar-besaran dan lain-lain aktiviti yang menbazir yang kadang-kadang tidak masuk akal.)

“Pada awal bulan lalu, saya menghubunginya sekali lagi dan Md Yunos meminta kami bersabar,” katanya

Beliau berkata demikian kepada sebuah akhbar pada sidang akhbar yang dilakukan di Pejabat Jawatankuasa Penyelaras dan Pembangunan Dewan Undangan Negeri (Japerun) Klebang, di sini, semalam.

Dalam pada itu, seorang nelayan, Sabtu Ahmad, 58, berkata sejak sebahagian kawasan pantai terbabit ditambak, sumber pendapatannya mula terjejas akibat pantai di situ dipenuhi lumpur.

Katanya, apabila pantai terbabit ditambak sepenuhnya, nelayan akan kehilangan kerja.

“Kami menjalankan aktiviti menangkap ikan dan udang dengan menggunakan cara tradisional iaitu melanggai dan menyungkur.

“Itu sahajalah cara aktiviti penangkapan ikan yang kami lakukan sejak berpuluh tahun lalu.

“Kami juga tidak boleh melakukan aktiviti ini di kawasan lain kerana keadaan pantainya dalam,” katanya

Seorang lagi nelayan, Aman Othman, 60, berkata selain diberikan pampasan, pihaknya juga berharap kerajaan negeri dapat memberi peluang pekerjaan lain.

Katanya, pihaknya berharap kerajaan dapat memberi latihan kepada mereka mengenai cara untuk memulakan projek penternakan dan pertanian.

DEWAN PEMUDA PAS KAWASAN BUKIT KATIL MENYERU SELURUH RAKYAT MELAKA SUPAYA SEDAR DAN INSAF BAHAWA KERAJAAN YANG ADA PADA HARI INI ADALAH KERAJAAN YANG LANGSUNG TIDAK MEMIKIRKAN MASALAH RAKYAT. SEBAB ITU PENDERITAAN RAKYAT SEPERTI ISU DIATAS TIDAK DIENDAHKAN. JANJI HANYA TINGGAL JANJI.

AYUH TUKAR KERAJAAN DALAM PILIHANRAYA AKAN DATANG


PELAJAR MAAHAD DAPAT 17 1A : MENGAPA MEDIA TIDAK GEMBAR-GEMBURKANPelajar Maahad Muhammadi Perempuan, Kelantan mencatat sejarah apabila seorang pelajarnya mendapat 18A (17 1A dan 1 2A) dalam peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) yang diumumkan hari ini.

Siti Fatimah Mukhtar mengulangi pencapaian yang diperolehi Nur Amalina Che Bakri dari Sekolah Menengah Kebangsaan Ulu Tiram, Johor yang berjaya mencatat 17 1A dalam peperiksaan SPM 2005.

MENGAPA KEJAYAAN BELIAU INI TIDAK DIGEMBAR-GEMBURKAN OLEH MEDIA?

Pengarah Yayasan Islam Kelantan (Yik), Haji Ahmad Mahmood berkata, dua lagi pelajar cemerlang dari sekolah yang sama iaitu Nur Atikah Mahassan mendapat 15 1A, 2 2A dan Mardhatinajwa Abdullah (12 1A, 5 2A).

“Selain itu seramai tiga pelajar mendapat 15A, seorang mendapat (14 A) dan tujuh pelajar (13A) dari sekolah Yik yang menduduk peperiksaan SPM tahun lepas. Ini mengggambarkan sekolah agama mampu mengekalkan prestasi cemerlang,” katanya di sini.

Menurutnya seramai 4,133 pelajar iaitu 2,956 orang dari sekolah Menengah Ugama (Arab) Kerajaan dan 1,177 pelajar dari sekolah Menengah Ugama Arab Bantuan menduduki itu tahun lalu.

Prestasi sekolah kerajaan meningkat tahun lepas apabila seramai 2,927 pelajar (99.02 peratus) layak mendapat sijil, manakala sekolah bantuan pula 1,127 calon (95.75 peratus) layak memperolehi sijil.

Prestasi keseluruhan sekolah Yik ialah 98.09 peratus berbanding 98.38 peratus tahun sebelumnya.

Sekolah terbaik berdasarkan kepada kelayakan mendapat sijil bagi sekolah kerajaan iaitu Maahad Ahmadi Tanah Merah, Maahad Muhammadi Lelaki dan Maahad Muhammadi Perempuan.

Bagi kategori sekolah bantuan pula Maahad Darul Anuar, Sekolah Menengah Ugama (Arab) Ahmadiah Banggol Judah dan SMU (A) As Saadah Mengkebang.

Sementara itu Nadiah Amirah Jamil (gambar) dari Sekolah Menengah Kebangsaan Tun Sardon di Renggit yang diwar-warkan akan mendapat 19 1A gagal melakukannya apabila hanya memperolehi 14 1A, 4 2A dan 1 3B.

Nadiah Amirah memperoleh 14 A1 dalam mata pelajaran Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, Pendidikan Islam, Sejarah, Geografi, Sains, Matematik, Perdagangan, Prinsip Akaun, Fizik, Kimia, Tasawur Islam, Pendidikan al-Quran dan As-Sunnah serta Pendidikan Syariah Islamiah.

Dia juga memperoleh 4 A2 dalam mata pelajaran Matematik Tambahan, Ekonomi Asas, Kesusasteraan Melayu dan Biologi serta B3 dalam English For Science & Technology (EST).


Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59