Sunday, 11 March 2007

Bina empangan sebab duit Jepun?


Pesuruhjaya PAS Pahang, Dato Tuan Ibrahim Tuan Man (gambar) meminta kerajaan jangan terburu-buru memutuskan untuk melaksanakan projek Empangan Klau sebaliknya berusaha mencari alternatif lain terlebih dahulu.

Mengulas kenyataan Perdana Menteri yang mahu meneruskan projek tersebut kerana memberi kebaikan kepada semua pihak, Tuan Ibrahim menegaskan, kerajaan tidak wajar mengenepikan bantahan rakyat khususnya penduduk Raub yang bakal menerima kesan langsung daripada perlaksanaan projek tersebut.


Beliau berkata, walaupun kerajaan mempunyai kuasa, tetapi tidak salah bagi kerajaan mendengar suara hati rakyat apatah lagi kerajaan berkuasa kerana dipilih oleh rakyat.

“Pandangan rakyat harus diambil kira melain kerajaan merasakan kuasa yang diperolehi bukan daripada rakyat.

“Jika dinegara lain, kerajaan perlu menyerahkan kepada rakyat untuk menentukan projek besar melalui pungutan suara, apa salahnya kerajaan mengadakan pungutan suara untuk mengetahui pandangan majoriti rakyat dalam isu empangan ini,” katanya ketika ditemui di Pejabatnya.

Beliau menambah, kerajaan sepatutnya mengkaji cadangan lain seperti cadangan mengambil dari sungai Pahang yang lebih besar berbanding membina empangan di sungai Klau yang kecil.

Ini kerana air dari sungai Pahang lebih banyak dan terjamin memandangkan ia mempunyai punca air lebih yang lebih banyak atau membina empangan di Selangor sendiri kerana negeri itu juga mempunyai beberapa buah sungai.

Difahamkan cadangan pembinaan empangan Raub itu menelan kos RM1.5 Billion atas pembiayaan kerajaan Jepun. Projek itu bakal menenggelamkan kawasan seluas 2,300 hektar meliputi penempatan penduduk Orang Asli serta hutan simpan Lakum.

Menurutnya, adalah dibimbangi keghairahan pihak tertentu untuk menyegerakan pembinaan empangan Klau itu bukan berpunya daripada bekalan air ke Selangor tetapi lebih tertarik dengan wang dari Jepun.

Tambah Tuan Ibrahim, beliau bimbang lawatan Timbalan Perdana Menteri, Dato’ Seri Najib Tun Razak ke Jepun sekarang bertujuan mendesak kerajaan Jepun mempercepatkan pemberian wang kepada Malaysia untuk membina empangan Klau.

“Jika ini berlaku, ia adalah sesuatu yang amat malang, kerana pertimbangan kerajaan bukan lagi berasaskan keperluan lain tetapi lebih kepada kepentingan kewangan,” ujarnya.

Pada 8 Febuari lalu, Menteri Besar Pahang, Dato’ Seri Adnan Yaakub berkata pembinaan Empangan Klau akan berjalan mengikut jadual dan Keuntungan yang bakal dinikmati oleh kerajaan negeri hasil penjualan air mentah belum dapat dinilai lagi.

“Kenyataan Menteri Besar itu jelas membayangkan dia sudah mencongak berapa banyakkah wang ringgit yang bakal diperolehi menjadi pertimbangan kerajaan dalam menentukan projek berkenaan. Ini diperjelaskan lagi dengan kenyataan Perdana Menteri sendiri.

“Mungkin kerajaan sudah pun mengenal pasti syarikat manakah yang akan diberi kepercayaan untuk membina Empangan itu,” katanya.

Blog : Dari Gaung Hati


KERAJAAN ISLAM HADHARI MESRA KORPORAT TAPI ZALIM PADA RAKYAT


Penduduk Kampung Rimba Jaya , Shah Alam mendakwa pemimpin kerajaan negeri Selangor membantu orang kaya membeli tanah di kampung yang mereka terokai sejak 30 tahun lalu.

Apa yang berlaku sekarang, kata mereka, kerajaan negeri seolah-olah mahu mengusir mereka tanpa mengambilkira susah payah mereka meneroka kawasan itu.


Menurut mereka, ketika kampung itu mula diteroka, tidak ada seorangpun pemimpin yang memperdulikannya kerana ia merupakan tanah lombong yang tidak diperlukan.

Seorang penduduk, Hasnah Mat Ripin berkata, Menteri Besar Selangor Datuk Seri Mohd Khir Toyo telah berdolak dalik mengenai status tanah di kampung itu.

“Sebelum ini beliau kata ia tanah Rezab Melayu tetapi sekarang rnenurutnya tanah persendirian,” katanya.

Seorang lagi penduduk, Abdul Rahman Dun berkata, penduduk tidak tahu tanah ini milik siapa tetapi sekarang banyak pihak yang mahu mendapatkannya.

Katanya, penduduk pernah memohon geran dari Pejabat Tanah Shah Alam tetapi tidak dilayan.

“Penduduk ditawarkan rumah di Seksyen 26 tetapi ramai menolak kerana pinjaman bank tidak diluluskan,” katanya.

Sementara itu, pengasas kampung itu, Mohd Yassin Hashim berkata, Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Batu Tiga, Datuk Salamon Selamat merupakan antara pemimpin yang membiarkan kampung itu terlepas ke tangan orang lain.

Tindakan MBSA

“Sebagai Adun kawasan ini, beliau sepatutnya mempertahankan perkampungan ini tetapi beliau tidak berbuat demikian, sebaliknya berkata penduduk degil kerana tidak mahu berpindah,” katanya ketika ditemui petang semalam.

Selasa lalu, Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA) dengan kerjasama pasukan polis, telah merobohkan 11 rumah penduduk atas alasan kawasan itu akan dimajukan. Seramai 34 orang, termasuk tujuh aktivis, ditahan apabila cuba menghalang kerja-kerja meroboh kira-kira 300 rumah setinggan di kampung itu, Selasa lalu.

Beratus penduduk setinggan, bersama para aktivis, membuat benteng manusia seawal jam 8 pagi untuk menghalang pegawai dan anggota MBSA merobohkan rumah mereka.


Apabila perundingan menemui jalan buntu, penduduk setinggan terbabit enggan meninggalkan tempat itu dan anggota Unit Simpanan Persekutuan (FRU) dikerahkan masuk ke situ.

Pihak polis menembak gas pemedih mata serta melepas tembakan meriam air ke arah orang ramai

Penduduk juga mendakwa pihak polis menggunakan kekerasan untuk menghentikan bantahan penduduk itu.

Minta beri lot tanah

Sebelas rumah setinggan di situ kemudiannya dirobohkan walaupun ada kes mahkamah berhubung perkara itu yang dijadual didengar Mahkamah Persekutuan 14 Mac ini.

Mohd Yassin berkata, rumah penduduk lain akan mengalami nasib sama selepas ini.

Seorang lagi penduduk, Kassim Mat Isa berkata, kerajaan negeri sepatutnya memberi lot tapak tanah kepada penduduk asal Kampung Rimba Jaya untuk membina rumah sendiri.

Katanya, ini kerana mereka merupakan peneroka awal kampung tersebut iaitu kira-kira 30 tahun lalu.

“Tanah selebihnya boleh dimajukan dengan projek perumahan atau komersil tetapi hak penduduk untuk membina rumah perlu diutamakan,” katanya.


Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59