Thursday, 15 February 2007

APA USAHA JABATAN AGAMA ISLAM DAN KERAJAAN ISLAM HADHARI UNTUK SEDARKAN ZULHAIDISatu lagi kes murtad berlaku (mungkin telah berlaku dengan tidak 'rasmi') di dalam negara kita apabila pemuda berbangsa Cina, Zulhaidi Omar ingin menukar status agamanya kepada Buddha.

Zulhaidi ingin berbuat demikian selepas mengetahui ibu bapa asalnya pasangan Cina tetapi sewaktu masih bayi, beliau tertukar dengan seorang bayi keturunan Melayu.

Ujian DNA yang dijalankan lapan tahun lepas dilaporkan mengesahkan pemuda ini anak sah pasangan Teo Ma Leong, 72, dan Lim Sai Hak, 62.

Sewaktu dibesarkan oleh pasangan suami isteri Melayu, lelaki berusia 29 tahun ini dikatakan tidak mendapat pendidikan Islam yang sempurna.

Beliau hidup sebatang kara ketika usianya 13 tahun selepas melarikan diri dari keluarga melayu yang membesarkannya. Beliau bekerja sendiri dengan membuat pelbagai kerja bagi menyara sekolah dan kehidupannya.

SIAPAKAH YANG HARUS DI PERSALAHKAN DALAM HAL INI. ZULHAIDI MUNGKIN LANGSUNG TIDAK MEMPUNYAI PEGANGAN AGAMA YANG KUAT AKIBAT DARI TIADA DIDIKAN AGAMA DIBERIKAN SEMASA DI BAWAH JAGAAN KELUARGA MELAYU TERBABIT. APATAH LAGI KETIKA BELIAU TINGGAL SEORANG DIRI MAKA SUDAH PASTI KANAK-KANAK REMAJA BERUMUR 13 TAHUN TIDAK MENGERTI BETAPA PENTINGNYA AMALAN ISLAM DI DALAM KEHIDUPAN.

AKHIRNYA INILAH YANG BERLAKU. TETAPI PERSOALANNYA SEKARANG ADAKAH JABATAN AGAMA ISLAM JOHOR BERUSAHA UNTUK MENYELAMATKAN AKIDAH ZULHAIDI ATAU SENGAJA MEMBIARKAN ZULHAIDI TERUS MURTAD TANPA ADA USAHA-USAHA UNTUK MENYEDARKAN BELIAU KEMBALI KEPADA ISLAM.


RATUSAN SEKOLAH BELUM ADA BEKALAN ELEKTRIK DAN AIR BERSIH"Cakap berdegar-degar, ekor bergelumang dengan tahi", inilah ungkapan yang sesuai diberikan kepada kerajaan Islam Hadhari hari ini yang siang dan malam mendakwa bahawa BN telah melaksanakan pembangunan dan menyediakan prasarana yang canggih kepada rakyat.

Rupa-rupanya itu hanyalah omongan kosong apabila Perdana Menteri sendiri menyatakan hari ini bahawa antara perkara yang akan diberi tumpuan ialah penyediaan bekalan elektrik 24 jam untuk 900 sekolah serta bekalan air bersih kepada 300 sekolah di kawasan bandar dan pedalaman.

"Bagi pedalaman Sabah, Sarawak dan di Semenanjung, kita nak pastikan supaya sekolah dapat bekalan elektrik 24 jam," katanya.

"Masih ada 300 sekolah tidak ada kemudahan air bersih. Maka semua sekolah (tersebut) akan dibekalkan dengan kemudahan air bersih dan elektrik.

Imam Al Badawi berkata demikian pada lawatan beliau ke Sekolah Pusat SK Bum-Bum untuk melancarkan Program Lonjakan Perdana Pendidikan Luar Bandar Peringkat Kebangsaan di sekolah itu.


KERAJAAN KELANTAN TERUS BUKTIKAN KELANTAN NEGERI KEBAJIKAN


Kalau baru-baru ini Kerajaan Kelantan 'menghadiah'kan caruman takaful kepada semua warga emas di Kelantan, semalam kerajaan ini terus membuktikan bahawa negeri ITU adalah negeri kebajikan apabila bekas anggota Tentera dan Polis diperuntukan 10 % dari jumlah rumah dalam skim Perumahan Awam Kos Rendah (PAKR).

Ini jelas menunjukkan Kerajaan Negeri Kelantan sentiasa prihatin kepada kebajikan bekas-bekas tentera tidak sebagaimana kerajaan pusat dan negeri lain yang hanya mementingkan golongan korporat dan artis sahaja.

Artis-artis dipuja dan diberikan pelbagai anugerah dan gelaran serta hadiah sedangkan anggotan Tentera dan Polis dibiarkan terus merana.

AYUH RAKYAT BUKA MATA, NILAIKAN SIAPA YANG LEBIH MEMENTINGKAN RAKYAT DAN SIAPA YANG HANYA MEMENTINGKAN KORPORAT DAN ARTIS. KITA TUKAR KERAJAAN DALAM PILIHANRAYA AKAN DATANG.


IMAM AL HADHARI TIDAK SERIUS TANGANI MASALAH ISLAM


Semua rakyat tahu bahawa Islam Hadhari yang menjadi anutan Imam Al Badawi Wal Hadhari dan kuncu-kuncunya sememangnya tidak serius dalam menangani isu-isu kepentingan Islam. Wirid harian mereka hanyalah pembangunan, RMK9, macamana nak dapat projek, mana nak buncitkan perut dan lain-lain yang sewaktu dengannya.


Sebab itulah Imam Al Hadhari tidak menunjukkan kesungguhan semasa pertemuan Perdana Menteri itu dengan badan buka kerajaan (NGO) Islam Jumaat lalu.

Media melaporkan bahawa badan bukan kerajaan (NGO) Islam meminta Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi supaya menunjukkan kesungguhan dan keberanian dalam menangani isu-isu yang membabitkan kepentingan Islam di negara ini.

Imam Al Hadhari tidak menjawab banyak persoalan yang dibangkitkan oleh wakil NGO Islam dalam pertemuan itu. (NASIB BAIK DIA TAK JAWAB TAK TAU SEMUA)

Presiden Teras Pengupayaan Melayu (Teras) Mohd Azmi Abdul Hamid yang turut menghadi pertemuan tersebut berkata, sesetengah jawaban Perdana Menteri pula dibuat secara umum sahaja.

“Banyak cadangan dan pertanyaan yang dikemukakan oleh wakil-wakil NGO dalam pertemuan tersebut, tetapi Perdana Menteri sekadar dijawab `akan ambil perhatian’. (INI JAWAPAN STANDARD PEMIMPIN ISLAM HADHARI. ORANG KAMPUNG SEMUA DAH TAHU)

“Manakala beberapa cadangan lain pula tidak dijawab langsung,” katanya ketika dihubungi malaysiakini mengenai pertemuan tersebut.(TAK TAU NAK JAWAB KOT. TAKKAN USTAZAH MASHITAH DOK SEBELAH PUN SENGAP KOT. NAK CAKAP YANG BENAR TAK BERANI KA. NANTI BOSS KAT SEBELAH KERLING. SILAP-SILAP PILIHANRAYA AKAN DATANG TAK DAPAT BERTANDING PULAK)

“Beliau (Datuk Seri Abdullah) banyak menulis dan mendengar tetapi dalam isu tertentu, kami mahukan jawaban segera seperti mengenai pihak-pihak tertentu yang cuba mencampuri urusan agama Islam ,” katanya.( DIA TAK BOLEH FIKIAQ KOT. DOK FIKIAQ BANYAK HAL LAIN YANG LEBIH 'PENTING'. BAB ISLAM NI TAK BERAPA PENTING BAGI ISLAM HADHARI.)


AZMI 'BODOH' DAKWA RADZI, SHAHIDAN MASUK CAMPUQKANGAR 15 FEB: Menteri Besar Perlis Datuk Seri Shahidan Kassim meminta Menteri Hal Ehwal Dalam Negeri Datuk Seri Radzi Sheikh Ahmad menarik balik kenyataannya menyifatkan sebagai "bodoh dan mengarut" pemberian ganjaran bagi memperbaharui MyKad yang diperkenalkan oleh menteri terdahulu, Datuk Seri Azmi Khalid. (MEMANG BETUI MENGARUT DAN BODOH, SEBAB 'RENEW' MYKAD TU KEWAJIPAN RAKYAT TAK PAYAH NAK SOGOK DENGAN HADIAH. TAPI ITULAH MENTALITI UMNO SEMUA KENA SOGOK DAN UPAH KALAU TIDAK KERJA TAK JALAN. HAMPA JUGA YANG AJAR RAKYAT DENGAN RASUAH WANG DAN SEBAGAINYA)

Shahidan, yang juga Pengerusi Badan Perhubungan Umno Perlis, berkata kenyataan oleh Radzi membabitkan Azmi, yang kedua-duanya juga dari Perlis, adalah terlalu kasar.( HANG PUN SAMA SHAHIDAN KEPALA SAMSENG KUNUN NAK AJAR ORANG LAIN BERSOPAN SANTUN ...EEEEEEELLLLLLLLLEEEEEEH)

Semalam Radzi mengumumkan keputusannya menarik balik peraduan cabutan bertuah 'Jom Tukar dan Menang', yang menawarkan hadiah kereta Perodua MyVi kepada pemenang yang menukar kad pengenalan lama kepada MyKad, dengan memberi alasan bahawa rakyat sepatutnya dididik untuk menunaikan tanggungjawab sebagai warga negara untuk menukar kad pengenalan lama kepada MyKad tanpa sebarang sogokan.

Peraduan itu diumumkan oleh Azmi pada 24 Ogos 2005 ketika beliau menjadi Menteri Hal Ehwal Dalam Negeri, bertujuan menggalakkan pemilik kad pengenalan lama supaya menukar kepada MyKad memandangkan ketika itu ramai yang masih gagal berbuat demikian.

Azmi kini adalah Menteri Sumber Asli dan Alam Sekitar.

Shahidan, yang ditemui pemberita hari ini, berkata sekiranya Radzi tidak bersetuju dengan langkah yang diambil oleh Azmi, beliau tidak seharusnya mengeluarkan kenyataan yang begitu keras.

"Beliau tidak boleh kata keputusan yang dibuat dahulu sebagai bodoh. Kalau hendak mengubah apa yang Datuk Seri Azmi lakukan, ubahlah, tetapi janganlah sampai mengata bodoh atau mengarut terhadap apa yang dilakukannya sebelum ini.(GASAK HAMPA LAH NAK BERGADUH PUN. SEBAB DUA-DUA PUN TERMASUK JUGA SHAHIDAN SAMA-SAMA BENGUNG)

"Saya cukup tidak bersetuju," katanya.

Shahidan berkata sebagai menteri yang menggantikan tempat Azmi, Radzi seharusnya tidak menyalahkan segala perancangan yang telah dilakukan sebelumnya.

"Sama seperti di Perlis ini... pemimpin yang dahulu pun pernah melakukan pelbagai perancangan tetapi sebagai Menteri Besar kini, adalah tidak baik saya menyatakan bodoh atau 'rubbish' terhadap perancangan terbabit," katanya. (KUNUN TUNJUK BAIK SEMUA ORANG KENAI HANG SAPA SHAHIDAN)


Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59