Thursday, 8 February 2007

MAHATHIR 'SEBAT' PAK LAH DAN RAFIDAH SEKALI LAGI


Bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad kembali dari 'pertapaannya' dengan menyebat Pak Lah Imam Al Hadhari dan Rafidah sekali lagi berkenaan isu AP.

Bekas Presiden Umno itu semalam menggambarkan bahawa Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Perindustrian, Dato' Seri Rafidah Aziz telah mengeluarkan ribuan permit import kereta setelah Dato' Seri Abdullah Ahmad Badawi menjadi Perdana Menteri.

Apa yang digambarkan oleh Dr Mahathir itu dijangka akan memburukkan lagi moral kepimpinan Abdullah.

"Di masa saya (menjadi Perdana Menteri), beliau (Rafidah) begitu berhati-hati, tidak memberikan beribu-ribu AP, (tetapi) selepas masa saya, my goodness...." kata bekas Perdana Menteri dalam temubual eksklusif dengan Malaysiakini.

Kenyataan Mahathir itu menamatkan spekulasi bahawa beliau telah 'resign' dari tugas utama sejak pencen iaitu menghentam Pak Lah dan anggota kabinet Islam Hadhari.

'Nampaknya jenis orang tua macam ini tidak akan berhenti dari membongkar kesalahan pemimpin sekarang sedangkan banyak kesalahan yang dibuat oleh Pak Lah adalah kesinambungan dari kesalahan dan penyelewengan yang dipusakai oleh beliau sendiri' demikian komen salah seorang AJK Dewan Pemuda PAS Bukit Katil yang tidak mahu namanya disiarkan ketika diajukan laporan Malaysiakini semalam.

'Kita pun naik pening dengan orang tua ini, ingatkan dia nak insaf dan sama-sama berjuang dalam saf kepimpinan Islam tapi bila diajak bersama-sama kita dia tetap tak mahu, dia pun mungkin malu dengan kezaliman, kediktatoran dan penyelewengan yang pernah dia buat ketika bermaharajalela memerintah Malaysia dulu' komen Saleh Usman salah seorang Ketua PAS Cawangan di Kawasan Parlimen Bukit Katil.


CERAMAH HARON DIN DAN SALAHUDDIN AYUB 18 DAN 13 FEB INI


Dua pemimpin PAS akan berceramah di Kawasan Bukit Katil pada minggu hadapan iaitu pada 13 dan 18 Feb di dua tempat berasingan.

Ahli Parlimen Kubang Kerian YB Salahuddin Ayub akan berceramah di Markaz PAS Bukit Baru berhadapan Flat Sri Siantan pada 13 Feb pada jam 9.00 malam.

Manakala Timbalan Mursyidul Am PAS, Dato Prof. Dr Hj Haron Din akan berceramah pada 18 Feb di Madrasah Ar Rahmah, Solok Gaung, bermula pada jam 9.00 malam.

Semua rakyat dijemput hadir untuk mendapat ilmu dan mendapat kupasan tentang isu-isu semasa.


'PERANG MAHATHIR-ABDULLAH' KEDUA BERMULABekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad telah ‘mencetuskan semula perang’ dengan penggantinya Datuk Sei Abdullah Ahmad Badawi, setelah mendiam diri selepas serangan jantung ringan November lalu.

Kita boleh sifatkan ini sebagai Perang Mahathir-Abdullah ke-2, kerana Perang pertama telah tamat hampir 2/3 bulan yang lalu kerana masalah kesihatan Mahathir.

Dalam temubual dengan para editor malaysiakini di pejabatnya di Yayasan Kepimpinan Perdana Jumaat lalu, beliau tidak setuju dengan cara Abdullah menguruskan negara, terutama mengenai dasar ekonominya.

Pada mulanya beliau mahu temubual dengan malaysiakini itu – untuk kali kedua – hanya ditumpukan kepada soal jenayah perang dan persidangan tiga hari mengenainya di Kuala Lumpur.

Bagaimanapun, selepas setengah jam ditemubual, Dr Mahathir yang kelihatan sihat dan pulih sepenuhnya daripada serangan jantung ringan itu – turut menjawab soalan-soalan mengenai halehwal semasa yang dikemukakan kepadanya.

Ia bermula apabila beliau diminta mengulas desakan Senator Tom Lantos supaya Perjanjian Perdagangan Bebas (FTA) antara Malaysia dan Amerika Syarikat digantung ekoran urusniaga sebuah syarikat Malaysia dengan syarikat minyak kebangsaan Iran.

Dr Mahathir yang memang terkenal sebagai seorang pengkritik kuat Amerika, berkata Malaysia akan hanya mendedahkan negara ini kepada tekanan sekiranya ia menandatangani FTA dengan Amerika.

“Saya rasa tidak ada keperluan untuk FTA... Malah, tidak perlu pun FTA dengan Jepun, kerana kita dalam keadaan yang baik. Tanpa FTA, Malaysia berkembang pada kadar 7, 8 peratus (setahun). Perdagangan kita telah mencecah AS$100 bilion, tanpa FTA.

“Amerika perlukan kita sebagaimana kita perlukan Amerika. Jika dia kenakan sekatan terhadap kita, syarikat-syarikat Amerika (juga) akan terjejas, bukan setakat yang lain sahaja,” katanya.

Malaysia telah menandatangani kerjasama FTA dengan Jepun pada 2005 dan kini memasuki pusingan kelima rundingannya dengan Amerika.

Keadaan Proton

Mahathir memberi contoh perlindungan yang diberikan kepada pembuat kereta nasional, Proton yang mana beliau menjadi penasihatnya.

“Amerika melindungi sektor pertaniannya, mengapa kita tidak mahu melindungi Proton sebagai contohnya? Kita mesti belajar untuk hidup tanpa perlu bergantung kepada orang lain,” katanya. Bagaimanapun, beliau mengakui bahasa Proton kini “dalam keadaan yang tidak baik”.

Apakah penyelesaian beliau untuk memulihkan semula syarikat kereta nasional itu? Ganti sahaja Pengerusinya, Datuk Mohamed Azlan Hashim, yang tidak boleh bertemu mata dengan Dr Mahathir.

“Saya tidak bertemu dengan beliau kerana tiada ada gunanya berbuat demikian. Dia datang ke sini bukan untuk mendengar nasihat saya, (tetapi) dia datang ke sini untuk menasihatkan saya tentang apa yang dia telah buat, ini (perananan penasihat) sudah terbalik,” katanya.

Dr Mahathir berkata, pertumbuhan Langkawi juga telah diabaikan sejak beliau bersara pada 2003, menyebabkan beliau terpaksa membelanjakan wang sendiri untuk memajukan pulau tersebut.

Begitu juga tidak gembira dengan penyelenggaraan projek yang diilhamkannya, Putrajaya. Bagaimanapun, beliau tidak mahu menyatakan kos pembinaan pusat pentadbiran keajaan yang baru itu – yang sehingga kini diselubungi rahsia – selain daripada menyifatkannya sebagai “amat kompetitif”.

Mengenai bantahan awam terhadap kenaikan kadar tol baru-baru ini, Dr Mahathir berkata, kerajaan sepatutnya menggunakan tambatan ringgit – daripada 3.8 kepada 3.5 (kadar pertukaran ringgit ke dolar Amerika) – kerana ia akan membantu mengukuhkah nilai ringgit dan memaksa peniaga menurunkan harga barangan import.

“Jika anda semak harga barangan import dan mengukuhkan nilai ringgit sebanyak 10 peratus, anda akan dapat memberitahu mereka, “lihat, nilai ringgit kita semakin kukuh, saya tahu kamu membayar rendah untuk import, jadi turunkan harganya’.

“Dengan itu, rakyat akan ada wang hanya dengan melakukan satu perkara yang amat mudah; tetapi mereka mahu mengikut amalan antarabangsa, mereka mahu matawang diapungkan,” katanya.

Menurutnya, walaupun nilai ringgit sekarang kukuh pada kadar RM3.5, tetapi harga barangan tidak turun.

Ananda ‘kacau’ saya

Dr Mahathir, 81, yang memakai busjaket dengan butang bertulis “Mencari Keamanan”, kelihatan relaks sepanjang temubual tersebut dan seperti biasa menjawab soalan dengan diselingselikan dengan seloroh dan sindiran.

Beliau turut menafikan dakwaan bahawa bekas timbalannya, Datuk Seri Anwar Ibrahim telah memaklumkan kepadanya mengenai rasuah yang membabitkan dua pemimpin kerajaan sewaktu dia (Dr Mahathir) menjadi Perdana Menteri.

“Karut, dia tidak memberi apa-apa bukti. Anwar cakap bohong...dia tidak pernah cakap benar, dia cakap bohong,” katanya.

Mengenai laporan tentang pembelian sebuah eksekutif jet bernilai berjuta-juta ringgit, Dr Mahathir mengulangi bahawa ia “amat penting” untuk membeli jet tersebut.

“Sesetengah orang mungkin telah terdengar Agong berkata ‘belilah saya kapalterbang yang lain, saya perlukan kapal terbang yang lain,’ Itulah sebab mereka membelinya,” katanya.

Abdullah yang sebelum ini dikatakan membeli pesawat tersebut, telah menjelaskan bahawa kerajaan membeli jet eksekutif itu melalui salah sebuah syarikat miliknya untuk kegunaan rasmi, termasuk oleh Yang di-Pertuan Agung.

Mengenai laporan kononnya Abdullah telah membeli sebuah kapal layar di Turki – dan ini telah dinafikan oleh Abdullah – Dr Mahathir berkata, beliau diberitahu bahawa jutawan Datuk Ananda Krishan yang mahu kapal itu dibina.

“Dia (Ananda) sering mengacau saya, bertanya saya mengenai rekabentuknya, (tapi) saya tidak memperdulikannya, saya tidak memberi apa-apa pandangan mengenainya,” katanya sambil menambah, beliau telah meminta jutawan itu membawa kapal layarnya ke Pelabuhan Telaga di Langkawi tetapi Ananda keberatan berbuat demikian.

Ditanya mengenai kemajuan kedai rotinya di Langkawi, Dr Mahathir tersenyum sambil menjawab: “Okay-lah”.

Temubual itu mungkin berterusan lagi sekiranya tidak kerana bekas Perdana Menteri itu hendak pergi menunaikan sembahyang Jumaat di masjid yang dibinanya di Putrajaya.

Malaysiakini


BILA NAK ARAHKAH RAKYAT SOLAT HAJAT TOLAK KEMARAU/BALA?


Doa dan solat hajat memang tidak menjadi satu kemestian atau perkara yang digalakkan oleh Islam Hadhari walaupun sesuatu bala menimpa negara. Malah perkataan bala itu sendiri pun memang alergik dengan pemimpin Islam Hadhari. Mungkin kerana para pemimpinnya perasan bahawa mereka maksum tak perlu minta ampun dan memohon Allah jangan turunkan bala.

Setelah ditimpa bala banjir, kita mengharapkan nada percakapan pemimpin Islam Hadhari berubah dan kembali menyedari bahawa semua kejadian adalah atas kehendak dan kekuasaan Allah S.W.T. Namun semua itu tidak menjadi kenyataan kerana mereka masih belum insaf.

Sebab itulah dalam kenyataan media Naib Presiden Parti Islam Hadhari yang juga Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani semalam, menyeru semua jabatan berkenaan di bawah Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani diarah supaya memantau perkembangan cuaca dan bekalan air bagi menghadapi kemungkinan kemarau melanda negara ini.

Menteri berkenaan, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata kementeriannya akan melakukan apa yang termampu bagi mengurangkan kesan kemarau terhadap mereka yang terbabit dalam bidang pertanian.

"Kami perlu berusaha mengurangkan masalah ini. Jika ada apa juga cara untuk mengurangkannya, kami akan lakukan tetapi tidak ada jaminan," kata Muhyiddin kepada pemberita di sini hari ini.

Jabatan Meteorologi Malaysia dilaporkan memberi amaran bahawa negara dijangka mengalami cuaca panas berpanjangan akibat fenomena El Nino.

Muhyiddin berkata jika kemarau berlaku, ia bukanlah kali pertama negara menghadapi situasi itu.

"Jika ia berlaku, mungkin kawasan tanaman akan terjejas. Tetapi inilah risiko alam semula jadi yang kita tak boleh nak jangka walaupun ada ramalan dan andaian tertentu," katanya.

TIDAK ADA LANGSUNG ARAHAN SUPAYA BERSOLAT HAJAT ATAU INSAF AKAN KEKUASAAN ALLAH. APAKAH MEREKA MAHU MENGULANGI KEBONGKAKKAN MEREKA SEBELUM BANJIT DAHULU DENGAN MENGATAKAN MEREKA BERSEDIA MENGHADAPI BANJIR.


Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59