Friday, 26 January 2007

SEKALI LAGI PEMIMPIN Umno CAKAP BESAR


Orang ramai dinasihat agar mendapatkan maklumat secukupnya untuk menghadapi fenomena El-Nino yang dijangka bermula sebaik berakhirnya musim tengkujuh ini agar mereka dapat bersiap sedia menangani keadaan itu.Setiausaha Parlimen Kementerian Sumber Asli dan Alam Sekitar, Datuk Sazmi Miah berkata jika langkah bersiap sedia tidak dilakukan, dikhuatiri orang ramai tidak mampu menangani fenomena itu yang juga akan menjejaskan kehidupan mereka."Apa yang perlu kita lakukan adalah bersiap sedia menghadapi cuaca ekstrem yang berlaku di negara kita ketika ini, baik banjir atau kemarau," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Kursus Perniagaan Bersesuaian peringkat Kelantan di Kota Bharu semalam.

Fenomena El-Nino dijangka berlaku penghujung bulan depan dan berlanjutan selama beberapa bulan yang akan menyebabkan cuaca panas dan kemarau.Mengulas perkara itu, Sazmi meminta orang ramai berhati-hati menangani segala kemungkinan yang berlaku dan pada masa yang sama kerajaan akan berusaha mencari kaedah mengurangkan kesan daripada fenomena tersebut."Keadaan ini berpunca daripada keadaan cuaca global dan memerlukan kerjasama semua negara di dunia ini mengurangkan pengeluaran karbon dioksida," katanya.

Mengenai situasi banjir ketika ini, Sazmi berkata negara masih terdedah dengan ancaman itu berikutan musim tengkujuh yang belum berakhir."Sayapun ingin nasihatkan kepada penduduk Kelantan umpamanya jangan goyang kaki lagi walaupun amaran hujan lebat masih dikeluarkan di beberapa negari termasuk Johor, Pahang dan Sarawak," katanya.Beliau berkata kementerian itu juga sedang mengkaji cadangan untuk memindahkan penduduk yang berada di kawasan yang mudah dinaiki air ke kawasan yang lebih tinggi.

Sazmi juga menegur kerajaan Kelantan agar mengambil langkah pro-aktif menangani masalah pencemaran sungai yang kini dilaporkan dasarnya semakin cetek yang dikhuatiri bakal menyebabkan banjir besar di negeri itu."Di Kelantan kita lihat indeks alam sekitar sejak 20 tahun hingga sekarang semakin menurun apabila sungai cetek akibat pembalakan tidak terancang dan sebagainya," katanya.Pada majlis itu, Sazmi yang juga Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Koperasi Kelantan berkata kursus itu untuk mendedahkan kepada lebih 100 anggota koperasi peluang mempromosikan produk mereka agar mampu bersaing di peringkat global.

Itulah antara kenyataan dan 'nasihat' yang diberikan oleh pemimpin Umno. Bukannya mereka nak beri nasihat supaya berdoa supaya Allah tidak turunkan bala malah mereka seolah-olah bersedia untuk menerima bala pula.

TIDAK ADA LANGSUNG RASA INSAF DAN RENDAH DIRI KEPADA ALLAH. MEREKA MASIH TIDAK SEDAR BAHAWA SEGALA BALA BENCANA ITU ADALAH DATANG DARI ALLAH.


PENTADBIR UIA BERKELAKUAN 'SEBIJI' MACAM Umno


Dalam Pilihanraya Umum 1999 PAS telah berjaya menawan negeri Terengganu apabila menewaskan BN dengan pukulan KO. Selepas sahaja BN kalah maka bertambahlah episod malang bagi demokrasi di Malaysia apabila BN menafikan wang royalti Petronas dan bantuan perkapita.

Perkara ini juga berlaku keatas pelajar-pelajar UIA yang memenangi Pilihanraya Kampus tahun lalu di mana sehingga kini mereka masih belum dapat menubuhkan kabinet Majlis Perwakilan Pelajar kerana dihalang oleh pentadbir UIA sendiri. Malah pejabat MPPUIA pun dikunci oleh pentadbir UIA.

Perangai pentadbir UIA ini samalah dengan perangai Umno yang tidak dapat menerima kekalahan. Malah pentadbir UIA lebih teruk lagi kerana kumpulan yang kalah bertarung dengan kumpulan yang menang ini bukannya pentadbir tetapi kumpulan Pro Aspirasi. Jadi jelaslah kepada kita bahawa kumpulan yang menang ini bukannya berlawan dengan kumpulan Pro Aspirasi tetapi sebenarnya berlawan dengan pentadbir.

Media internet hari ini melaporkan bahawa Dewan Pemuda PAS mendesak Rektor Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIA), Profesor Dr Syed Arabi Idid supaya mengambil tindakan segera meluluskan pembentukan kabinet Perwakilan Pelajar (MPP) di universiti antarabangsa itu.

Sehingga sekarang, katanya, pihak pentadbiran tertinggi UIA, terutama bahagian hal-ehwal pelajarnya, masih menggantung pembentukan kabinet MPP walaupun pilihanraya kampus berlangsung September lalu. Pemuda PAS mengesyaki berkemungkinan besar ia berpunca daripada keputusan pilihanraya itu yang menyaksikan kumpulan Parti Aspirasi pro-pemerintah kalah teruk di tangan kumpulan pelajar We Unite For Islam (WUFI).

Sehubungan itu, Pengarah Jabatan Pembangunan Mahasiswa, Dewan Pemuda PAS, Abdullah Abdul Karim menyifatkan tindakan itu sebagai “memalukan’ dan jelas bertentangan dengan prinsip demokrasi. Katanya, pilihanraya kampus sudah lama berlalu dan sepatutnya pilihan mahasiswa UIA itu dihormati oleh pihak pentadbiran univerisiti berkenaan. “Begitu mengaibkan sekali apabila sebuah universiti Islam bertaraf antarabangsa menafikan pemimpin pelajarnya yang menang dalam pilihanraya itu, hak menjalankan tanggungjawab menguruskan persatuan dan berfungsi sebagai perwakilan pelajar,” katanya dalam satu kenyataan.

Kesan buruk Malah, Abdullah mendakwa, pejabat MPP juga telah dikunci sehingga wakil pelajar yang menang tidak dapat melaksanakan tugas dan menjalankan aktiviti mereka, Abdullah berkata, tiada sebab munasabah mengapa kabinet MPP UIA tidak dibenarkan untuk dibentuk hingga kini. “Ketiadaan kabinet MPP memberi kesan buruk kepada pelajar UIAM kerana tidak ada wakil mereka untuk menyuarakan masalah kebajikan pelajar kepada pihak pentadbiran universiti,” katanya.

Selama ini, katanya, Dewan Pemuda PAS berpendirian bahawa soal politik dan penentuan kepimpinan pelajar adalah hak mutlak pelajar tanpa campur tangan dan ugutan dari mana-mana pihak, terutama pentadbir univerisiti. “Apa yang menghairankan, situasi ini adalah yang pertamakali berlaku dan hanya berlaku di UIA yang mana kepimpinan pelajarnya dikuasai oleh pelajar bukan Aspirasi. Sudah tentu ini mengukuhkan persepsi bahawa kepimpinan UIA tunduk kepada tekanan politik luar,” katanya.


Umno BERJAYA KUBURKAN ISLAM - HASSAN ALI


AYER MOLEK 26 Jan : Umno telah berjaya menguburkan Islam dari hati anak-anak muda dan umat Islam sekarang ini. Tidak ada kejayaan yang dicapai oleh Umno selaku peneraju kerajaan sekarang melainkan mereka berkaya memisahkan Islam dari kehidupan rakyat sekarang.

Perkara tersebut ditegaskan oleh Naib Presiden PAS. Dato' Dr Hassan Mohd Ali pada ceramah umum anjuran PAS Kawasan Bukit Katil di Kg Paya Dalam di sini malam tadi.

"Cuba tuan-puan tanya pada anak gadis tuan yang berumur 19 tahun bila kali terakhir dia baca Al-Quran, cuba Tuan-Tuan dan Puan-Puan jawab dengan jujur" katanya.

"Anak-anak muda lebih suka dan minat untuk menyanyi dari membaca Al-Qur'an, cuba ambil contoh bakal-bakal pengantin ketika ditanya oleh Imam supaya mengucap, berselawat dan membaca fatihah, boleh kata sebahagian besar dari mereka gagal membaca dengan betul" terang Dr Hassan dengan kesal.

Dalam ucapannya beliau juga mendedahkan bagaimana pemimpin negara hari ini langsung tidak insaf dengan bala Allah yang menimpa Johor sekarang ini. Tidak ada langsung perkataan bala terkeluar dari mulut mereka. Sebab itu kata Dr Hassan pemimpin Umno, Pemuda, Puteri dan Putera Umno mengadakan program karaoke di Pusat-Pusat Pemindahan banjir untuk mengubati kesedihan mangsa-mangsa banjir.

"Sudahlah Allah timpakan bala kepada mereka, sekarang mereka berkaraoke pula sehingga jauh malam, sebab ada seorang menceritakan kepada saya bagaimana ketika waktu subuh di sebuah Pusat Pemindahan hanya seorang nenek tua sahaja yang datang bersembahyang di surau, yang lain semuanya sedang tidur kerana mengantuk berjaga malam berkaraoke" tegas Dr Hassan yang juga Pesuruhjaya PAS Selangor.

Mungkin juga bala dengan diturunkan oleh Allah atas perbuatan maksiat kita semua sebagaimana berlakunya program Jom Heboh di Danga Bay di mana kehadiran orang ramai yang paling besar dalam sejarah Jom Heboh.

"Paling malang, selepas program Jom Heboh di Danga Bay tersebut, sahabat-sahabat yang menyapu sampah menjumpai kondom bertaburan di tempat tersebut" kata beliau.

Dr Hassan juga menjelas sepanjang hampir 50 tahun Umno/BN memerintah negara tidak ada langsung kejayaan yang dicapai oleh kerajaan.

"Indeks pelaburan luar di dalam Malaysia jauh tertinggal di belakang Kampuchea dan Vietnam iaitu dua negara yang mundur dari Malaysia. Teknologi pertanian bagai langit dengan bumi dengan Thailand, begitu juga industri lain seperti automotif dan sebagainya, Malaysia jauh terkebelakang dari negara Siam itu" tambah Dr Hassan.

"Hanya satu saja kejayaan Umno iaitu berjaya menguburkan Islam di Malaysia" tegas Dr Hassan bersungguh-sungguh.

Turut berceramah bersama beliau malam tadi ialah Pengerusi Perhubungan PKR Melaka, Hajah Zainon Jaafar dan Ketua Dewan Pemuda PAS Negeri Melaka, Ustaz Kamaruddin Sedik.


Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59