Monday, 15 January 2007

ADUN BN DITANGKAP KHALWAT?


Akhbar berbahasa berbahasa Cina, Nanyang Siang Pau melaporkan wakil rakyat tersebut dan pasangannya, ditangkap oleh pegawai pejabat agama Islam yang kebetulan sedang membuat di kawasan tersebut.

Kini heboh diperkatakan mengenai kes seorang Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) ditangkap berkhalwat dengan pasangannya di Pulau Pinang kelmarin.

Kita tidak hairan dengan dakwaan ini kerana perkara sebegini sudah menjadi lumrah dikalangan pemimpin Islam Hadhari malah ianya tidak menjadi kesalahan bagi Islam Hadhari sebab pemimpin mereka yang pernah larikan puteri raja, rasuah, ada skandal dengan wanita dan bunuh orang pun masih mendapat tempat dalam Umno.

Akhbar tersebut, bagaimanapun, tidak melaporkan secara khusus tempat dan masa wakil rakyat dan pasangannya ditangkap.

Ia juga tidak menyebut secara khususnya mengenai asal Adun berkenaan, kecuali menyatakan wakil rakyat itu adalah dari negeri yang berdekatan.

Ini bermakna, Adun berkenaan, sama ada dari Kedah, Perak ataupun dari Perlis.

Laporan itu juga menyebut, pihak pejabat agama Islam Pulau Pinang, ketika dihubungi, menafikan mengenai berita tersebut.

Namun, laporan Nanyang Siang Pau, berita tersebut kini menjadi perbualan hangat di kalangan orang ramai, khususnya di Pulau Pinang.


POLIS BERUBAH SIKAP DI BAWAH MUSA HASSAN?


Apakah PDRM telah berubah sikap di bawah kepimpinan Musa Hassan berbanding dengan Ketua-Ketua Polis Negara yang lalu seperti Rahim 'Mike' Tyson, Norian Mai dan Bakri.

Setelah dua kali demonstrasi kenaikan Tol diadakan secara aman, tiada tindakan agresif di ambil oleh Polis. Inilah sikap professional yang kita mahukan bukannya tindakan membuta tuli memukul dan menangkap para pendemo dengan keras dan ganas.

Semalam kira-kira 300 orang menyertai perhimpunan di Plaza Tol Gombak untuk membantah kenaikan kadar tol bagi Lebuhraya Kuala Lumpur-Karak.

Pada masa yang sama, kira-kira 50 anggota polis, termasuk dari Unit Simpanan Persekutuan (FRU) turut ditempat di situ untuk mengawal keadaan.

Perhimpunan tersebut berakhir selama kira-kira sejam tanpa berlaku sebarang kejadian yang tidak diingini.

Demonstrasi tersebut dianjurkan oleh Protes – gabungan parti-parti pembangkang, badan bukan kerajaan, kesatuan sekerja dan kumpulan pelajar.

Sebelum ini, demonstrasi yang sama diadakan di bandar Sunway di Lebuhraya Damansara-Puchong (LDP) yang disertai oleh lebih 2,000 orang.

Mulai 1 Januari, kadar tol di lima lebuhraya di Lembah Klang telah dinaikkan antara 20 hingga 60 peratus.

Protes tersebut berlangsung di sebuah stesen petrol yang terletak kira-kira 500 meter dari plaza tol berkenaan, menyebabkan lalulintas terhenti selama kira-kira 20 minit.

"Polis, polis. Jangan kacau!," laung mereka yang menyertai bantahan tersebut yang sebahagian besarnya pemimpn PAS dan Parti Keadilan Rakyat (PKR).

Antara mereka ialah Naib Presiden PKR, R Sivarasa; Ketua Penerangan PKR, Tian Chua; pemimpin DAP Ronnie Liew, bekas tahanan ISA yang juga pemimpin PAS, Saari Sungip; Timbalan Ketua Pemuda PAS, Idris Ahmad dan Penyelaras Gerakan Demokrasi dan Anti-Korupsi (Gerak), Badrul Hisham Shaharin.

BN dipersalahkan

Protes tersebut bermula kira-kira jam 3 petang dengan seramai 50 orang pada mulanya. Orang ramai turut menyaksikan protes di stesen minyak tersebut manakala kereta-kereta pula menutup jalan masuk ke stesen itu.

Mereka yang menyertai protes itu menyalahkan kerajaan Barisan Nasional (BN) bagi kenaikan kadar tol tersebut. Malah, mereka menegaskan kadar tol hanya akan turun sekiranya kerajaan sekarang kalah dalam pilihanraya umum akan datang.

"Hidup rakyat! Hancur BN! Hapuskan toll! Tukar tukar, kerajaan,” laung mereka.

Hujan yang turun seketika tidak mematahkan semangat mereka, malah jumlah mereka yang menyertai protes itu semakin bertambah. Kenderaan yang lalulalang di situ turut membunyikan hon tanda menyokong bantahan tersebut.

Pihak polis menghantar dua kereta perisai tetapi kemudiannya memindahkannya dari kawasan tersebut. Bagaimanapaun, ada di kalangan orang ramai yang mengambil peluang itu untuk bergambar di depan kereta perisai tersebut.

Terdapat enam trak FRU di situ, tetapi sepertimana dalam protes di Sunway Pyramid minggu lalu, polis mengambil pendekatan berlembut dalam mengawal perhimpunan tersebut.

Selepa empat kali polis meminta supaya bersurai, mereka yang menyertai protes tersebut bersurai kira-kira jam 5 petang. Kebanyakan anggota FRU terdiri daripada anggot wanita.

Satu lagi protes dirancang

Ahli jawatankuasa Protes, Tian Chua berkata, penganjur dijangka mengadakan satu lagi protes dalam tempoh dua minggu lagi.

"Kehadirannya tidak begitu ramai kerana kami tidak mampunyai banyak masa untuk membuat persediaan,” katanya.

Kadar tol Lebuhraya Kuala Lumpur-Karak di Plaza Tol Gombak dinaikkan RM1 menjadi RM5, manakala kadar lebuhraya tersebut di plaza tol Bentong pula dinaikkan 50 sen kepada RM3.

Empat lagi lebuhraya yang dinaikkan kadar tolnya ialah Lebuhraya Shah Alam, Lebuhraya Cheras-Kajang, Lebuhraya Damansara-Puchong dan Lebuhraya Koridor the Guthrie.


BANJIR TERBURUK DI JOHOR : BALA YANG MESTI DIMUHASABAH


Jumlah mangsa banjir yang dipindahkan di Johor meningkatkan kepada lebih 100,000 manakala gelombang banjir kedua di negeri itu tidak menunjukkan sebarang tanda akan pulih dalam jangka masa terdekat.

Jumlah tersebut meningkat hampir 30,000 berbanding 74,000 malam tadi, dengan keadaan banjir di Batu Pahat semakin bertambah buruk dengan jumlah mangsa yang dipindahkan ke pusat pemindahan di daerah tersebut meningkat kepada 31,379 orang, berbanding 15,600 semalam.

Manakala jumlah mangsa banjir di Kluang pula seramai 16,455, Johor Bahru Selatan (11,175), Johor Bahru Utara (10,787), Kota Tinggi (13,339), Segamat (6,318), Mersing (5,979), Muar (3,770) manakala 3,250 lagi di daerah Pontian.

ITULAH KEADAAN BANJIR DI JOHOR SEMALAM YANG JELAS MERUPAKAN PERKARA LUAR BIASA. APA YANG JELAS IANYA MERUPAKAN BALA DARI ALLAH YANG MEMERLUKAN SETIAP INDIVIDU MUSLIM DI JOHOR DAN SELURUH NEGARA BERMUHASABAH. ALLAH TIDAK AKAN MENTAKDIR SESUATU KEJADIAN ITU TANPA SEBAB MUSABAB. APA YANG PASTI SETIAP KALI BALA ALLAH TURUN IANYA AKAN MENIMPA SEMUA ORANG SAMADA YANG TAAT ATAU YANG INGKAR. MARILAH SAMA-SAMA KITA BERMUHASABAH.

Sementara itu keadaan cuaca di Johor Baharu dan Kluang semalam mendung, diselang-seli dengan hujan renyai-renyai, demikian menurut laporan Bernama.

Bagaimanapun penduduk di Kota Tinggi dan Segamat terus menerima hujan yang sederhana lebat sejak semalam, mengakibatkan paras air di kedua-dua batang sungai yang mengalir di tengah bandar melimpahi tebingnya.

Penduduk di beberapa kampung di Segamat, terutama di sekitar bandarnya,mengosongkan rumah masing-masing, setelah diarahkan berbuat demikian oleh pihak berkuasa sejak tengah malam semalam.

Ia ekoran air naik semula di beberapa kampung termasuk Kampung Jawa, Kampung Tengah, Kampung Padang Lalang, Kampung Mengkudu, Kampung Bukit Lintang dan Kampung Sulir.

Putus hubungan

Sehingga jam 11 pagi ini, mangsa banjir yang dipindahkan di Segamat meningkat kepada 6,318 orang yang ditempatkan di 31 pusat pemindahan berbanding 6,087 sehingga jam 8 malam tadi.

Jabatan Meteorologi meramalkan keadaan hujan sederhana lebat di Johor akan berterusan sekurang-kurangnya sehingga esok.

Sementara itu, Kota Tinggi masih ditenggelami air sedalam satu meter di sesetengah kawasan akibat air Sungai Johor yang melimpah sejak dua hari lepas, memutuskan jalan perhubungan keluar masuk ke bandar tersebut dari Johor Baharu dan Mersing.

Perjalanan ke Kota Tinggi hanya boleh dilakukan menggunakan helikopter.

Jalan-jalan yang ditutup adalah Jalan Seelong-Ulu Tiram, KM3 Jalan Ulu Choh-Gelang Patah, KM32 Bandar Tenggara, KM24 Jalan Kota Tinggi-Kulai, KM 26 Kota Tinggi-kulai berdekatan Sungai Telor, KM40 Kota Tinggi-Johor Baharu di Kampung Batu 23, Jalan Tun Sri Lanang di Bandar Tenggara, KM 24 Jalan Mawai di Jalan Tun Habab dan KM 68.8 Jalan Kota Tinggi.

Di Kluang, jalan di Bandar Tenggara Kluang dekat Felda Pengelih Timur mengalami tanah runtuh.

Jalan lain yang ditutup adalah Jalan Mersing-Kota Tinggi, Mersing-Kluang, Segamat-Labis, Labis-Yong Peng, Labis-Muar, Kluang-Mersing, Kluang Bandar Tenggara di Jambatan Sungai Semborong.

Paras normal

Di Batu Pahat, Jalan Yong Peng-Chaah di KM3, Batu Pahat-Ayer Hitam di KM 26, Muar di Batu 18.5 Parit Sulong, KM70 Muar-Labis ditutup kepada kenderaan ringan.

Di Kelantan, paras air di sungai-sungai utama di negeri itu hari ini kembali ke paras normal berikutan cuaca yang baik.

Jurucakap Jabatan Pengairan dan Saliran Kelantan berkata paras air Sungai Golok di Rantau Panjang susut kepada 6.54m berbanding 6.88m semalam (waspada 7.0m/ bahaya 9.0m).

Tempat menyukat banjir Sungai Kelantan di Kuala Krai pula mencatat 18.83m (waspada 20m/bahaya 25m) manakala di Kusial, Tanah Merah 11.44m (waspada 12m/bahaya 16m) dan paras air di Tambatan Diraja di Kota Baharu terus susut kepada 1.64m (waspada 3.0m/bahaya 5.0m).

Hujan lebat dilaporkan di kawasan pedalaman di Gunung Gagau, Gua Musang dengan taburan hujan 67mm manakala di Kampung Laloh dan Kampung Tualang masing-masing 10mm dan 8mm.

Taburan hujan melebihi 60mm selama dua hingga empat jam tanpa henti boleh menyebabkan banjir.


BANJIR TERBURUK DI JOHOR : BALA YANG MESTI DIMUHASABAH


Jumlah mangsa banjir yang dipindahkan di Johor meningkatkan kepada lebih 100,000 manakala gelombang banjir kedua di negeri itu tidak menunjukkan sebarang tanda akan pulih dalam jangka masa terdekat.

Jumlah tersebut meningkat hampir 30,000 berbanding 74,000 malam tadi, dengan keadaan banjir di Batu Pahat semakin bertambah buruk dengan jumlah mangsa yang dipindahkan ke pusat pemindahan di daerah tersebut meningkat kepada 31,379 orang, berbanding 15,600 semalam.

Manakala jumlah mangsa banjir di Kluang pula seramai 16,455, Johor Bahru Selatan (11,175), Johor Bahru Utara (10,787), Kota Tinggi (13,339), Segamat (6,318), Mersing (5,979), Muar (3,770) manakala 3,250 lagi di daerah Pontian.

ITULAH KEADAAN BANJIR DI JOHOR SEMALAM YANG JELAS MERUPAKAN PERKARA LUAR BIASA. APA YANG JELAS IANYA MERUPAKAN BALA DARI ALLAH YANG MEMERLUKAN SETIAP INDIVIDU MUSLIM DI JOHOR DAN SELURUH NEGARA BERMUHASABAH. ALLAH TIDAK AKAN MENTAKDIR SESUATU KEJADIAN ITU TANPA SEBAB MUSABAB. APA YANG PASTI SETIAP KALI BALA ALLAH TURUN IANYA AKAN MENIMPA SEMUA ORANG SAMADA YANG TAAT ATAU YANG INGKAR. MARILAH SAMA-SAMA KITA BERMUHASABAH.

Sementara itu keadaan cuaca di Johor Baharu dan Kluang semalam mendung, diselang-seli dengan hujan renyai-renyai, demikian menurut laporan Bernama.

Bagaimanapun penduduk di Kota Tinggi dan Segamat terus menerima hujan yang sederhana lebat sejak semalam, mengakibatkan paras air di kedua-dua batang sungai yang mengalir di tengah bandar melimpahi tebingnya.

Penduduk di beberapa kampung di Segamat, terutama di sekitar bandarnya,mengosongkan rumah masing-masing, setelah diarahkan berbuat demikian oleh pihak berkuasa sejak tengah malam semalam.

Ia ekoran air naik semula di beberapa kampung termasuk Kampung Jawa, Kampung Tengah, Kampung Padang Lalang, Kampung Mengkudu, Kampung Bukit Lintang dan Kampung Sulir.

Putus hubungan

Sehingga jam 11 pagi ini, mangsa banjir yang dipindahkan di Segamat meningkat kepada 6,318 orang yang ditempatkan di 31 pusat pemindahan berbanding 6,087 sehingga jam 8 malam tadi.

Jabatan Meteorologi meramalkan keadaan hujan sederhana lebat di Johor akan berterusan sekurang-kurangnya sehingga esok.

Sementara itu, Kota Tinggi masih ditenggelami air sedalam satu meter di sesetengah kawasan akibat air Sungai Johor yang melimpah sejak dua hari lepas, memutuskan jalan perhubungan keluar masuk ke bandar tersebut dari Johor Baharu dan Mersing.

Perjalanan ke Kota Tinggi hanya boleh dilakukan menggunakan helikopter.

Jalan-jalan yang ditutup adalah Jalan Seelong-Ulu Tiram, KM3 Jalan Ulu Choh-Gelang Patah, KM32 Bandar Tenggara, KM24 Jalan Kota Tinggi-Kulai, KM 26 Kota Tinggi-kulai berdekatan Sungai Telor, KM40 Kota Tinggi-Johor Baharu di Kampung Batu 23, Jalan Tun Sri Lanang di Bandar Tenggara, KM 24 Jalan Mawai di Jalan Tun Habab dan KM 68.8 Jalan Kota Tinggi.

Di Kluang, jalan di Bandar Tenggara Kluang dekat Felda Pengelih Timur mengalami tanah runtuh.

Jalan lain yang ditutup adalah Jalan Mersing-Kota Tinggi, Mersing-Kluang, Segamat-Labis, Labis-Yong Peng, Labis-Muar, Kluang-Mersing, Kluang Bandar Tenggara di Jambatan Sungai Semborong.

Paras normal

Di Batu Pahat, Jalan Yong Peng-Chaah di KM3, Batu Pahat-Ayer Hitam di KM 26, Muar di Batu 18.5 Parit Sulong, KM70 Muar-Labis ditutup kepada kenderaan ringan.

Di Kelantan, paras air di sungai-sungai utama di negeri itu hari ini kembali ke paras normal berikutan cuaca yang baik.

Jurucakap Jabatan Pengairan dan Saliran Kelantan berkata paras air Sungai Golok di Rantau Panjang susut kepada 6.54m berbanding 6.88m semalam (waspada 7.0m/ bahaya 9.0m).

Tempat menyukat banjir Sungai Kelantan di Kuala Krai pula mencatat 18.83m (waspada 20m/bahaya 25m) manakala di Kusial, Tanah Merah 11.44m (waspada 12m/bahaya 16m) dan paras air di Tambatan Diraja di Kota Baharu terus susut kepada 1.64m (waspada 3.0m/bahaya 5.0m).

Hujan lebat dilaporkan di kawasan pedalaman di Gunung Gagau, Gua Musang dengan taburan hujan 67mm manakala di Kampung Laloh dan Kampung Tualang masing-masing 10mm dan 8mm.

Taburan hujan melebihi 60mm selama dua hingga empat jam tanpa henti boleh menyebabkan banjir.


Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59