Wednesday, 12 December 2007

MALAYSIA SAH NEGARA POLISPenahanan beramai-ramai pemimpin pembangkang dan aktivis NGO di Parlimen semalam membuktikan bahawa Malaysia adalah sebuah negara Polis. Penahanan secara borong tanpa alasan yang kukuh di tempat di mana demokrasi subur iaitu di Parlimen mengesahkan bahawa kerajaan BN hari ini adalah sebuah kerajaan drakonian yang tidak langsung mengendahkan sistem demokrasi yang mereka sendiri laung-laungkan.

Polis yang menjadi 'barua' kerajaan BN menangkap sesiapa sahaja yang mereka suka hatta jurukamera yang bertugas pun mereka tangkap. Ini berlaku keatas jurukamera TVPAS.com baru-baru ini ketika peristiwa penangkapan Naib Presiden PAS, Hj Mohammad Sabu.

PAS Melaka mengutuk sekeras-kerasnya dan kesal tindakan mutakhir kerajaan yang menahan beberapa pimpinan kami serta pimpinan lain yang mahu menghantar memorandum Bersih kepada ahli-ahli parlimen semalam.

Kesucian parlimen sebagai lambang demokrasi di sebuah negara seperti Malaysia dinodai dengan peristiwa penangkapan Dato' Mustafa Ali di pintu masuk bangunan Parlimen.

Parlimen adalah lambang demokrasi dan mereka yang datang itu pula bukan untuk berhimpun. Mereka datang sebagai rakyat untuk pergi ke parlimen dan secara kebetulan pula semalam berlangsung perbahasan berkaitan pemanjangan tempoh perkhidmatan pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) daripada 65 kepada 66 tahun.

Kerajaan Malaysia pimpinan Abdullah Badawi sebenarnya sekarang telah hilang pertimbangan akibat penentangan rakyat secara terang-terangan terhadap isu kehakiman yang hancur; kenaikan harga barang; sistem pilihanraya yang kotor dan tidak telus dan lain-lain isu.

PAS Melaka menuntut kerajaan Malaysia membersihkan nama negara yang terjejas teruk di mata dunia dengan membebaskan semua tahanan tersebut dengan tidak mendakwa mereka di mana-mana mahkamah.

Jika sekiranya tahanan di dakwa mana-mana mahkamah selepas ini maka sahlah negara kita adalah negara Polis yang rakus.

Sofi Wahab
Ketua Penerangan PAS Negeri Melaka

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59