Monday, 10 December 2007

Jangan sokong pemerintah zalim – Haron DinAyer Molek : Timbalan Musryidul Am PAS, Dato’ Prof. Dr Haron Din mengingatkan umat Islam jangan menyokong golongan zalim yang memerintah Malaysia sekarang.

”Jangankan menyokong, condong pun tidak boleh” kata Dr Haron Din.

”Pemerintah yang memerintah sekarang jelas melakukan kezaliman dimana kezaliman paling besar ialah syirik kepada Allah contohnya upacara mengalungkan bunga di Tugu Negara yang diamalkan oleh pemimpin sekarang” tegas beliau.

Menurut beliau juga, Majlis Fatwa Negeri Selangor dan Wilayah sudah lama mengeluarkan fatwa ianya haram dan fatwa tersebut di gazetkan oleh Majlis Fatwa Kebangsaan.

”Malangnya kerajaan Islam Hadhari melanggarnya, jadi siapa yang menyokong kerajaan syirik, mereka turut sama dapat sahamnya”.

Beliau berkata demikian ketika berceramah di rumah Hj Karim Mohamad di Ayer Molek di sini Ahad lalu.

Dr Haron juga kesal dengan sikap kerajaan yang tidak menghiraukan kesengsaraan rakyat yang menderita akibat kenaikan harga barang. Beliau dengan sinis mentafsir BN sebagai – Barang Naik, Bila Naik – Baru Naik, Berapa Naik – Banyak Naik.

”Begitu juga dengan kadar tol yang turut naik yang jelas membebankan rakyat. Kerajaan tunduk kepada syarikat yang mengendalikan lebuh raya dengan menandatangani kontrak berat yang sebelah. Akhirnya rakyat yang menderita.” tambah beliau.

Selain itu, Dr Haron turut kesal dengan kegagalan syarikat Petronas milik kerajaan yang gagal membayar zakat dengan hasil minyak yang diklasifikan sebagai harta rikaz.

”Petronas untung RM42.6 bilion untuk tempoh enam bulan pertama tahun ini, kalau kita anggarkan setahun Petronas boleh dapat RM85.2 bilion, malangnya Petronas tidak pernah membayar zakat seperti di jawab di dalam sidang parlimen“ kata Dr Haron.

Ini kerana katanya, kerajaan yang memerintah hari ini tidak mementingkan hukum Islam sehinggakan majoriti syarikat-syarikat besar di Kuala Lumpur tidak membayar zakat.

Ceramah anjuran Majlis Tindakan DUN (MTD) Ayer Molek tersebut telah mendapat sambutan di luar dugaan. Turut berceramah bersama beliau pada malam itu ialah Pesuruhjaya PAS Negeri Melaka Ustaz Abdul Ghani Abdul Rahman.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59