Friday, 7 December 2007

HUJAN TIDAK HENTI-HENTI BANJIR MUNGKIN MELANDA MELAKAHujan yang tidak henti-henti sejak semalam mungkin akan mengakibatkan banjir seperti yang berlaku tahun lepas.

Oleh itu Dewan Pemuda PAS Kawasan Bukit Katil (DPPBK) mengingatkan seluruh rakyat Melaka supaya berdoa kepada Allah agar bala Allah ini tidak akan menimpa Melaka sekali lagi. Selain itu DPPBK mengharapkan rakyat Melaka supaya menyediakan kelengkapan asas jika berlaku banjir supaya masing-masing tidak kelam kabut jika ujian Allah ini menimpa Melaka sekali lagi.

Tahun lepas iaitu pada 25 - 28 Disember, hampir seluruh daerah di Melaka ditimpa bala Allah iaitu banjir besar suatu fenomena yang sudah lama tidak di alami oleh rakyat Melaka. Selain Melaka, Johor juga teruk dilanda ujian Allah ini.

Sementara itu di Johor, hujan sejak 5 Disember lalu sehingga semalam menyebabkan 260 keluarga mengandungi 982 orang di sekitar Johor Baharu dan 53 orang daripada 13 keluarga di Kota Tinggi dipindahkan ke tempat selamat sehingga pagi ini.

Pegawai Jabatan Kebajikan Masyarakat Johor Baharu Manayi Ibrahim berkata lapan pusat pemindahan sementara dibuka sejak 5 petang semalam dan sehingga kini sebanyak 11 keluarga berada di Sekolah Tokong Kampung Sungai Tiram, 41 keluarga di Sekolah Kebangsaan Permas Jaya 1, 18 keluarga di Balai Raya Kampung Pasir Puteh di Masai, tiga keluarga di Balai Raya Kampung Sungai Redan, Tiram, dan satu keluarga di Balai Raya Kampung Sungai Tengah.

Sebanyak 121 keluarga lagi ditempatkan di Sekolah Agama Datuk Abdul Rahman, Kampung Sentosa, Masai, 64 keluarga di Balai Raya Kampung Sentosa, Masai dan satu keluarga di Sekolah Kebangsaan Batu 10, Skudai.

Jurucakap Jabatan Kebajikan Kota Tinggi pula berkata dua pusat pemindahan kini dibuka di Kota Tinggi selepas lapan keluarga membabitkan 32 orang di Kampung Melati Putih, Kota Tinggi, dipindahkan ke Balai Raya Kampung Melati Putih malam tadi.

Petang semalam, lima keluarga membabitkan 21 orang termasuk seorang bayi perempuan di Kampung Sungai Berangan dipindahkan ke Balai Raya Kampung Sungai Berangan.

Jabatan itu kini bersiap sedia membuka lebih banyak pusat pemindahan memandangkan cuaca sentiasa mendung.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59