Monday, 5 November 2007

ZAM LAYAK JADI PENGEMBALA LEMBU DAN KERBAUMenteri Penerangan yang kerjanya menfitnah, Zainudin Maidin atau lebih suka dijolok dengan nama Zam mahu pelajar yang menuntut di luar negara agar memiliki ketahanan diri dengan mengelakkan daripada diperalat bagi tujuan memburukkan negara sendiri.

Kata beliau lagi pelajar luar negara jangan jadi hero tanpa disedari mengkhianati negara sendiri.

Beliau berkata demikian dalam seminar Malaysiaku Gemilang: Halatuju Sepanjang 50 tahun akan datang, yang dianjurkan sempena Perhimpunan Agung Umno 2007. Seminar tersebut dihadiri 150 pelajar teramsuklah 66 orang yang merupakan perwakilan ke perhimpunan yang bermula hari ini.

Zam cuba memujuk pelajar-pelajar kita agar masing-masing menyerahkan sahaja hidung dan tengkuk mereka sebagaimana lembu atau kerbau untuk beliau tindik dan ikat. Nanti mudahlah beliau menarik atau menyeret binatang tersebut kemana sahaja setelah hidung dan lehernya diikat. Walau ke jurang atau gaung sekalipun beliau ditarik oleh beliau.
Umpama seorang pengembala menarik lembu atau kerbau gembalaanya. Bukan niat kami untuk menyamakan pelajar dengan lembu atau kerbau, tetapi kami ingin mengingatkan pelajar jangan jadi lembu dan kerbau yang boleh dicucuk hidung oleh Zam yang bongkak dan sombong itu.

Sepatutnya para pelajar digalakkan menimba pengalaman, aktif di luar dan sentiasa memiliki pandangan yang kritis. Pengembala Zam merasakan apa sahaja pandangan kritis dan tidak pro Umno sebagai sesuatu yang mengkhianti negara, sebagaimana tuan punya lembu dan kerbau tadi yang tidak membenarkan lembu dan kerbaunya merantau mencari makan sendiri, walaupun lapar perutnya atau dahaga tekaknya.

Kita dah 50 tahun Merdeka, malangnya pemimpin Umno bertaraf Menteri ini begitu kuno dan lapuk pemikirannya, hanya mahu para pelajar kita terdedah dan dipengaruhi propoganda dan dakyah Umno sahaja dan tidak yang lain. Para pelajar dilarang berpolitik kecuali melalui Umno sahaja, yang lain anti nasional dan buruk belaka, cuma Umno sahaja yang baik dan bersih.

Kalau begitulah pemikirannya yang jumud dan beku itu, mengapa tidak dicadangkan kerajaan haramkan sahaja parti-parti politik lain. Biar Umno sahaja yang tinggal kekal di Malaysia. Biar kita jadi negara satu parti macam Parti Kominis Cina, bukankah lebih mudah dan senang. Tak payah susah-susah mengugut dan memberi kata-dua kepada pelajar. Mereka dengan sendiri nanti akan rela mencucuk hidung mereka sendiri. Mungkin Zam boleh usulkan hal ini dalam perhimpunan partinya itu nanti.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59