Wednesday, 28 November 2007

UNDI BN KALAU MAHU MINYAK NAIKTimbalan Pesuruhjaya PAS Negeri, Hj Bakrin Sidek berkata, rakyat negara ini yang mahu harga minyak terus dinaikkan pada masa depan perlu mengundi BN sekali lagi pada Pilihanraya akan datang.

Menurut Bakrin, BN sudah pasti akan menaikkan harga minyak sebaik sahaja mereka diberikan mandat untuk memerintah negara. Ini kerana kerajaan BN memang terkenal dengan sifatnya yang tidak menghiraukan kesengsaraan rakyat.

"Pemimpin tidak kisah samada rakyat susah atau senang, yang penting duit kerajaan dapat diselamatkan untuk buat projek, bila ada projek ada 'masyuk', kalau duit kerajaan digunakan untuk menampun subsidi minyak nanti tak ada projek lah" kata Bakrin dengan sinis.

"Sudah harga minyak naik, harga barangan akan turut naik kerana minyak naik, yang susah rakyat, menteri tidak kisah minyak free, road tax free" tambah beliau yang juga merupakan Yang Dipertua PAS Kawasan Bukit Katil.

Bakrin juga memberikan peringatan bahawa jika rakyat tidak mahu minyak dinaikkan sewenang-wenangnya rakyat mestilah memilih PAS dan pembangkang pada pilihanraya akan datang jika tidak semua kita akan menerima padah dengan kenaikan harga minyak kelak.

Pemerhati politik rata-rata berpendapat bahawa kerajaan BN sudah pasti akan menaikkan harga minyak jika mereka terus dipilih menerajui kerajaan pada Pilihanraya Umum akan datang.

Malah Harga bahan bakar di Malaysia mungkin naik lebih daripada 20 peratus pada awal tahun depan dan sekaligus turut menaikkan kadar inflasi kepada 3.2 peratus pada tahun 2008, kata sebuah badan pemikir hari ini.

Awal tahun ini, Imam Al HAdhari, Pak Lah berkata subsidi bahan api perlu dikurangkan, satu isyarat bahawa harga bahan itu akan naik lagi walaupun negara akan mengadapi pilihanraya umum tahun depan.

Institut Penyelidikan Ekonomi Malaysia (MIER) berkata, ia menjangka harga bahan bakar akan naik 30 hingga 40 sen daripada harga RM1.92 seliter sekarang.

Kadar tol lebuhraya juga dijangka naik Januari ini, selepas kadarnya dinaikkan sebanyak 60 peratus setahun lalu.

"Saya rasa ia akan dinaikkan tidak lama lagi...mungkin selepas pilihanraya bersama dengan kenaikan kadar tol. Ini adalah perubahan yang membebankan," kata Pengarah MIER Mohamed Ariff Abdul Kareem.

"Kedua-dua kenaikan tersebut 'akan meningkat kos menjalankan perniagaan dan kadar inflasi boleh mencecah 3.2 peratus tahun depan," katanya kepada pemberita.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59