Friday, 16 November 2007

SPR TERUS RAGUKAN RAKYAT.


Suruhanjaya Pilihanraya Selangor (SPR) terus dipersoalkan oleh rakyat kerana kegagalannya meyakinkan rakyat tentang kesahihan pendaftaran pemilih. Kecelaruan ini terus menerus berlaku samada terdapat nama pengundi yang tidak bermastautin di sesuatu kawasan, pemilih dipindahkan ke kawasan lain, pemindahan peti undi dari satu DUN ke DUN lain, kewujudan nama pengundi yang telah lama mati, persempadanan baru dan sebagainya.

Semalam SPR sekali lagi di lihat lemah dan gagal apabila SPR terpaksa mengadakan siasatan awam terhadap bantahan lima penduduk Sekincan berhubung 49 'pengundi misteri' yang dikesan dalam senarai pemilih terbaru.

Siasatan tersebut diadakan selepas mereka membuat laporan berasingan berhubung senarai pemilih, mempersoalkan kelayakan 49 'pengundi misteri' tersebut.

Lima orang saksi - terdiri daripada tiga pengadu dan dua 'pengundi misteri' - memberi kenyataan kepada Pengarah SPR Selangor, Jailani Abdul Majid (kiri) yang bertindak sebagai pendaftar SPR dalam siasatan tersebut.

Dua orang pengadu lagi tidak dapat menghadiri siasatan tersebut kerana urusan keluarga.

Tidak diketahui berapa ramai 'pengundi misteri' yang dipanggil menghadiri siasatan hari ini, tetapi menurut Jailani, tidak terdapat peruntukan di bawah undang-undang untuk memaksa sesiapapun menghadirinya.

Siasatan tersebut bermula jam 11 pagi dan berjalan selama empat jam di ibu pejabat SPS di Shah Alam. Jailani dijangka memaklumkan kepada para pengadu keputusan siasatan itu esok.

Menurut Johari, siasatan tersebut diadakan mengikut Seksyen 17 Peraturan Pilihanraya (Pendaftaran Pemilih) 2002.

‘17 tinggal di salun’

Menurut Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Sekinchan, Ng Swee Lim (kanan), beliau mula-mula mengesan 'pengundi misteri' itu ketika memeriksa rang daftar pemilih tambahan untuk suku tahun ketiga tahun ini.

Rang daftar pemilih tambahan tersebut mengandungi senarai penuh pengundi baru yang ditambah kepada senarai pemilih utama.

Ng memenangi DUN Sekincan dalam pilihanraya umum lalu dengan menewaskan calon MCA dengan majoriti tipis 344 undi.

Bulan lalu, pihaknya mengesan di dua lokasi - Jalan Radin and Sekinchan Kawasan C - yang mempunyai pemilih-pemilih yang berdaftar di alamat yang sama.

“Di Jalan Radin, 16 orang menukar alamat mereka ke sebuah rumah kedai yang menempatkan sebuah salun rambut. Seorang lagi yang didaftar di alamat tersebut merupakan pengundi baru," kata Ng yang ditemani oleh tiga penduduk Sekincan di siasatan tersebut.

Di Sekinchan Kawasan C pula, kata Ng, terdapat 12 pengundi baru yang didaftarkan di alamat sebuah rumah kayu setingkat yang kini didiami oleh sebuah keluarga empat orang. Tujuh pengundi lagi menukarkan alamat mereka ke rumah yang sama.

Selain dua lokasi tersebut, terdapat 13 lagi 'pengundi misteri' ditemui, didakwa dari kawasan pilihanraya berhampiran dan bukannya penduduk Sekincan.

‘Ia pilihan saya’

Ng menjelaskan, pihaknya telah membuat semakan nama-nama tersebut dengan penduduk, jiran-jiran dan pemilik hartanah di alamat kontroversi tersebut yang dicatatkan dalam rang pengundi tambahan itu - dan yakin 49 'pemilih misteri' tersebut tidak tinggal di kawasan berkenaan.

Salah seorang daripada 'pengundi misteri' yang memberi kenyataan kepada Jailani hari ialah Fan Kee Fong (kanan), 56, yang menukar alamatnya dengan SPR ke salun rambut di Jalan Radin.

Apabila ditemui pemberita selepas memberi kenyataan kepada Jailani, Fan mengakui bahawa beliau tinggal di Tanjung Karang - sebuah kawasan pilihanraya di luar Sekinchan - tetapi menunjukkan slip kertas yang mempunyai kepala surat Jabatan Pendaftaran Negara yang membuktikan dia telah menukar alamatnya secara sah, ke alamat yang baru itu.

“Ia adalah pilihan saya. Saya boleh pilih untuk mengundi di mana sahaja yang saya mahu," Kata Fan, sambil menambah yang undang-undang membenarkan beliau menjadi pengundi malah di Johor sekalipun jika dia mahu berbuat demikian.

Ditanya mengapa dia mahu menjadi pengundi di Sekinchan, Fan menjawab: “Ini kawasan Cina”.

Pakatan politik?

Ng bimbang terdapat lebih ramai 'pengundi misteri' yang belum dikesan pihaknya dan mendakwa kesahihan senarai pemilih tersebut kini boleh dipertikaikan.

Beliau mendakwa, kehadiran pengundi berkenaan adalah satu pakatan parti-parti lawan untuk mengalahkannya dalam pilihanraya umum akan datang.

Ng memenangi kerusi Sekinchan dalam pilihanraya 2004 dengan menewaskan penyandangnya dari MCA, Chia Kim Lem. Dalam 1999, Chia menewaskan Ng dengan 2,044 undi.

Ekoran persempadanan semula kawasan pilihanraya itu sejurus sebelum pilihanraya umum 2004, jumlah pengundi di situ berkurangan dari 14,406 kepada 12,949 orang.

Sekinchan adalah satu daripada dua kerusi DUN DAP di Selangor. Satu lagi ialah kerusi Sungai Pinang, yang diwakili oleh Teng Chang Khim.

Apa yang berlaku di Sekinchan itu menambahkan lagi dakwaan bahawa sistem pilihanraya di Malaysia telah tercemar.

Semalam, media melaporkan kes seorang peguam yang secara misteri telah menjadi pengundi di negeri lain.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59