Wednesday, 14 November 2007

SPR ADIL : HUJAH KETUA UMNO BAHAGIAN MACAM JKKK


PASIR PUTEH : Hujah Ketua Umno Pasir Puteh, Kamaruddin Mohd Nor bahawa Kerajaan Pas tidak mungkin boleh memerintah begitu lama di Kelantan sekiranya benar dakwaan para pemimpin parti itu bahawa Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) tidak adil dalam melaksanakan tanggungjawabnya, sama seperti hujah Pengerusi JKKK kampung.

Tidakkah Kamaruddin tahu bahawa sudah beberapa kali pengundi hantu di tangkap oleh ahli PAS pada Pilihanraya umum maupun Pilihanraya Kecil. Malah Mahkamah juga memutuskan terdapatnya pengundi hantu di DUN Likas, Sabah yang akhirnya menyebabkan ADUN Likas dilucutkan jawatannya beberapa tahun lalu.

Selain itu adakah Kamaruddin Mohd Nor buta atau pekak sehingga kita sedar betapa berat sebelahnya SPR sehingga membuat persempadanan kawasan pilihanraya yang tidak munasabah di mana ianya semata-mata untuk memberikan kelebihan kepada BN. Mengapa Kamaruddin buta hati, inilah akibat apabila bersama-sama duduk 'sekandang' dengan penipu dan penzalim, diri sendiri jadi buta kayu.

Malah SPR juga dilihat tidak mahu bersifat telus, adil dan demokratik apabila segala dakwaan rasuah semasa kempen pilihanraya tidak diendahkan walaupun bukti tersedia di depan mata seperti kes seorang tukang kempen BN yang ditangkap kerana cuba menyogok calon PAS pada PRU 2004. Pendek kata banyak sekali hujah dan fakta yang boleh ditulis disini yang menunjukkan dengan jelas bahawa SPR tidak telus. Kamaruddin sendiri sebenarnya mengetahui semuanya tetapi mungkin kerana untuk menjaga periuk nasi dan tamakkan kuasa beliau membutakan mata dan memekakkan telinga. Malang sungguh menjadi orang Umno.

Kamaruddin sebagai seorang yang terpelajar harus faham bahawa kalaulah tidak kerana ketidakadilan dan kerakusan SPR maka sudah tentu kerusi Kamaruddin sendiri, DUN Semerak itu pun belum tentu dimenangi oleh Kamaruddin. Bukan hanya 23 kerusi yang PAS boleh menang malah mungkin BN sendiri hanya tinggal batu nesan kalau semua adil dan telus.

Kamaruddin juga tak perlu dabik dada menyatakan bahawa 2,000 ahli PAS masuk Umno kerana ini taktik lama dan tradisi lebih-lebih dekat dengan pilihanraya umum ini. Kalau nak dikirakan bilangan orang PAS yang menyertai Umno pada setiap kali pilihanraya kita kira PAS sekarang hanya tinggal 2 orang ahli sahaja iaitu Tok Guru Nik Aziz dan Tok Guru Haji Hadi.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59