Wednesday, 14 November 2007

POLIS MULA NAK 'BERSIHKAN' BERSIH. 4 ORANG PIMPINAN BERSIH DIPANGGIL MENGADAP BESOKKuala Lumpur : Nampaknya Polis mula hendak 'memBERSIHkan' Gabungan Pilihanraya Bersih dan Adil (Bersih) apabila empat anggota jawatankuasanya telah diminta datang ke Jabatan Siasatan Jenayah Perdagangan di Bukit Aman, Kuala Lumpur pagi esok.

Mereka terdiri daripada Naib Presiden PKR, Sivarasa Rasiah; Ketua Jawatankuasa Biro NGO DAP, Ronnie Liu; Naib Presiden PAS, Mohamad Sabu dan ahli Jawatankuasa Pusat PAS, Dr Syed Azman Nawawi.

Ini jelas menunjukkan Polis mula mengaturkan gerak untuk menekan Bersih. Semua ini mungkin kerana kejayaan Bersih mengumpulkan kira-kira 100,000 rakyat dalam Himpunan Aman Sabtu lalu.

Ketika dihubungi, Liu mengesahkan telah menerima surat tersebut mengikut Seksyen 111 Kanun Prosedur Jenayah, yang membenarkan pegawai polis meminta kehadiran saksi.

“Ya, kita akan ke sana pada jam 10 pagi. Surat yang kita terima semalam tidak menyatakan apa yang mereka akan soal, tetapi kita tunggulah," katanya.

Mengikut anggota sekretariat Bersih, Medaline Chang, lapan anggota jawatankuasa gabungan tersebut telah menerima panggilan dan surat daripada polis, tetapi hanya empat orang saja yang dipanggil mengikut Seksyen 111.

“Mengiktu seksyen itu, mereka wajib menemui polis. Surat-surat yang lain tidak menyebut tentang seksyen tersebut, jadi kita percaya mereka tidak perlu hadir,” katanya ketika dihubungi.

Mereka terdiri daripada Ketua Penerangan PKR, Tian Chua (kiri); Khairul Annuar Zainuddin dan Johari Abdul, serta Ahli Parlimen DAP, Teresa Kok (kanan).

Pada 3 November lalu, lapan anggota jawatankuasa Bersih itu telah dihubungi untuk disoalsiasat oleh ASP Amran Jusin berhubung laporan polis yang dibuat oleh seorang individu di Setapak mengenai status organisasi tesebut yang didakwa sebuah pertubuhan haram.

Antara mereka telah diberi notis supaya menghadiri satu mesyuarat pada 9 November. Bagaimanapun, mereka sebulat suara enggan hadir kerana sedang sibuk membuat persiapan untuk mengadakan perhimpunan Bersih pada keesokan harinya.

Kata sepakat kemudiannnya dicapai untuk anggota jawatankuasa berkenaan menghadiri soal-siasat pada 12 November, iaitu selepas perhimpunan itu diadakan, tetapi ianya ditangguhkan.

Bersih - yang dilancarkan pada November 2006 - merupakan gabungan lima parti politik dan 67 badan bukan kerajaan (NGO) yang berkempen menuntut dilakukan pembaharuan dalam sistem pilihanraya di negara ini.

Kira-kira 100,000 orang berkumpul di luar Istana Negara Sabtu lalu dan kawasan sekitar Kuala Lumpur, menuntut diadakan pilihanraya bersih dan adil.

Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim turut menyerahkan memorandum kepada Yang di-Pertuan Agong, berhubung tuntutan tersebut dan diterima oleh pegawai istana, sebelum perhimpunan itu bersurai secara aman.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59