Monday, 5 November 2007

MEDAN MEMBODEK, 'MENJILAT', MENYOGOK DAN MENJOLOK BERMULAKehadiran seramai 2,522 orang perwakilan Umno di Kuala Lumpur pastinya bukan setakat untuk menghadiri perhimpunan agung parti, mulai malam ini hinggalah Jumaat depan, malahnya akan menjadi membodek, menjilat, menyogok dan menjolok dengan lebih hebat dan agresif.

Barua-barua dan 'campaign manager' pemimpin yang tidak bermaruah dalam Umno akan menggunakan apa sahaja senjata untuk memenangkan boss mereka,walaupun ramai di kalangan mereka tidak layak untuk memimpin kerana pelbagai masalah laur dan dalam yang hanya diketahui secara tepat oleh Allah S.W.T

Kehadiran perwakilan itu amat dinanti-nantikan oleh barisan kepimpinan Umno, khususnya di peringkat tertinggi, kerana pemilihan parti akan diadakan selepas pilihanraya umum akan datang.

Dengan jangkaan pilihanraya umum akan diadakan awal tahun depan, maka pemilihan pucuk pimpinan Umno pula dijangka diadakan hujung tahun depan. Pemilihan Umno yang sepatutnya diadakan tahun ini tetapi ditangguhkan sehingga selepas pilihanraya umum akan datang.

Perlembagaan Umno membenarkan pemilihan parti itu ditangguhkan selama 18 bulan mulai perhimpunan kali ini. Ini bermakan Umno mempunyai sehingga awal 2009 untuk mengadakan pemilihan parti.

Bagaimanapun, seperti kebiasaannya, pemilihan Umno akan diadakan dalam perhimpunan yang akan datang, iaitu hujung tahun depan.

Oleh itu, ketika perhimpunan kali ini membahaskan isu-isu parti dan isu negara, di sebalik tabir pula, akan berlangsung kempen meraihkan sokongan daripada para perwakilan sebagai persedian menghadapi pemilihan Umno nanti. Sudah tentu wang merupakan senjata utama Barua-barua ini.

Macam-macam cara akan digunakan. Antaranya sponsor hotel, belanja makan di Hotel mewah, janji untuk melancong, janji untuk bagi projek, peluang perniagaan dan seribu satu macam sogokan yang sudah tentu membeliakkan mata para perwakilan yang juga sesetengah amat 'lapar' untuk membaham habuan tersebut walaupun ianya jelas berlawanan dengan agama dan etika demokrasi.

Mintalah apa sahaja sudah tentu ianya akan dipertimbangkan malah mungkin ianya boleh diluluskan on the spot, sebab semuanya di tangan Umno. Undang-undang letak tepi.

Sibuk 'luar dalam'

Oleh itu, pemerhati politik menjangkakan, perhimpunan kali ini akan sibuk 'luar dalam' bagi para pemimpin dan perwakilan Umno.

Menurut mereka, yang di dalam akan sibuk mendengar perbahasan, manakala yang di luar pula akan sibuk mengatur strategi masing-masing untuk meraihkan sokongan bagi 'bos-bos' masing-masing bagi menghadapi pemilihan parti akan datang.

Seorang pemerhati politik menjangka para perwakilan dari negeri-negeri yang ramai bilangan perwakilannya, berdasarkan kepada jumlah bahagian masing-masing, akan menjadi tumpuan para tukang kempen.

Setiap bahagian menghantar sebelas perwakilan. Antara negeri yang ramai jumlah bahagiannya ialah Johor (26 bahagian), Sabah (25), Perak (24), Selangor (22), Kedah (15), Kelantan (14), Pulau Pinang (14) dan Wilayah Persekutuan (13).

Pastinya 'orang' naib-naib presiden Umno - Datuk Seri Mohd Ali Rustam (kiri) dan Tan Sri Muhyiddin Yasin (kanan) - serta ahli Majlis Tertinggi Umno - perlu bekerja keras sepanjang empat hari perhimpunan agung Umno kali ini untuk mendapatkan sokongan maksimum dari para perwakilan.

Sehubungan itu, ada pihak yang berpendapat bahawa perhimpunan kali ini juga merupakan masa yang terbaik untuk Datuk Seri Hishammuddin Hussein untuk melancarkan kempennya bagi merebut jawatan naib presiden dalam pemilihan Umno yang akan datang.

Hishamuddin dilihat akan mendapatkan sokongan sepupunya Najib, bagi menguatkan kedudukan Najib untuk menentang Pak Lah. Khairy juga secara tidak langsung mahukan Hishamuddin bertanding jawatan Naib Presiden untuk memberinya laluan menjadi Ketua Permuda Umno dan seterusnya mengidamkan jawatan menteri bagi menjadikan perancangan lebih mudah di capai.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59