Friday, 30 November 2007

MB PERAK LEBIH BERMARUAH DARI MB BN LAIN


Menteri Besar (MB) Perak, Tajol Rosli Ghazali jelas lebih bermaruah dari MB Barisan Nasional (BN) negeri lain.

Perkara ini dibuktikan apabila beliau meletakkan jawatan sebagai Pengerusi Perbadanan Taman Negeri Perak (PTNP) berkuat kuasa hari ini.

Beliau meletakkan jawatan bagi membolehkan penyiasatan kes berjalan lebih lancar terhadap kejadian kompleks dua tingkat milik PTNP yang runtuh sama sekali di Pulau Banding, Tasik Temenggor pada 12 November lalu. Tajol juga bersedia untuk memberi jawapan kepada pihak yang membuat siasatan.

Sementara itu, Mohd. Tajol pada sidang media semalam menjelaskan, siasatan mengenai runtuhan bangunan tersebut akan menjadi lebih sukar jika beliau masih memegang jawatan Pengerusi PTNP.

Menteri Besar percaya dengan tidak lagi memegang jawatan tersebut, siasatan akan menjadi lebih telus dan beliau sendiri bersedia untuk disiasat oleh mana-mana pihak ekoran kejadian itu.

Malah katanya, dengan berbuat demikian beliau juga mempunyai lebih banyak masa dan boleh memberi tumpuan untuk membuat pengawasan dan pengawalan pelbagai projek di bawah PTNP.

Mohd. Tajol memegang jawatan itu sejak PTNP ditubuhkan pada 2004 dan walaupun melepaskan jawatan, segala apa yang berlaku di Perak tetap di bawah tanggungjawabnya selaku Menteri Besar.

Kesediaan Tajol melepaskan jawatan ini jelas membuktikan beliau mempunyai maruah tidak sebagaimana MB BN negeri-negeri lain yang langsung tidak mahu bertanggungjawab terhadap apa juga masalah yang melanda kerajaan negeri dan agensi-agensi kerajaan negeri.

"Jangankan letak jawatan MB letakkan jawatan pengerusi agensi-agensi terbabit pun jauh sekali." kata Salleh seorang penyokong PAS di Taman Merdeka, Melaka.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59