Monday, 5 November 2007

MAT SABU BAKAR SEMANGAT RAKYAT MELAKA UNTUK SERTAI HIMPUNAN RAKYATPermatang Pasir : Naib Presiden PAS, Haji Mohamad Sabu ‘turun padang’ mempromosi himpunan 100,000 rakyat pada 10 November ini di Melaka Jumaat lalu.

Haji Mohd Sabu yang berceramah di Surau Hj Ali dekat sini, memakai 'baju T' berwarna kuning berlogo ‘Bersih’ sebagai promosi kepada Himpunan Rakyat 10 November ini di Dataran Merdeka, Kuala Lumpur.

Dalam ceramahnya beliau sekali lagi menegaskan, pimpinan tertinggi PAS telah memutuskan untuk menyertai Pilihan raya sejak PAS ditubuhkan pada tahun 1951 lagi, tetapi malangnya ‘demokrasi’ di negara kita telah mati dan yang paling ‘teruk’ iaitu dalam pilihan raya umum ke-11 pada tahun 2004 lalu.

Katanya, dalam pilihan raya itu semua jentera kerajaan, jabatan-jabatan kerajaan telah diperalatkan oleh Umno/Barisan Nasional dan hasilnya BN telah memperolehi kemenangan besar.

Tegasnya ekoran daripada itu pimpinan PAS telah memutuskan untuk mendesak kerajaan supaya membersihkan sistem demokrasi dan bersama 64 pertubuhan termasuk NGO serta parti-parti politik pembangkang ditubuhkanlah Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil atau singkatanya ‘Bersih’.

PAS kata beliau, mempunyai dua wakil di dalam bersih, iaitu Dr Syed Azman Nawawi dan Dr Zulkifli Ahmad. Bersih sebagai sebuah NGO yang dianggotai oleh semua lapisan rakyat menjalankan pelbagai aktiviti untuk mendesakan kepada kerajaan supaya mengujudkan sistem demokrasi tulen di negara ini.

Empat tuntutan utama bersih ialah Menghapuskan Undi Pos, Mencelup / menandakan jari pengundi yang selesai membuang undi dengan dakwat , membersihkan daftar pemilih dan membebaskan media.

“Dari empat tuntutan utama Besih itu hanya satu yang diterima oleh kerajaan iaitu pengunaan dakwat sebagai penanda kepada pengundi yang sudah selesai membuang undi.

Menuntutnya kebebasan media cetak dan eletronik adalah antara perkara asas didalam sistem demokrasi tetapi dinegara ini kesemua media utama dikuasai oleh Umno/BN.

Justeru rakyat tidak dibekalkan dengan maklumat secukupnya bagi membolehkan mereka membuat penilaian sewajarnya terhadap parti politik yang menyertai pilihan raya.

“Negera kita jauh ketinggalan berbanding negara jiran seperti Indonesia dan Thailand dari segi bebasan media ini,” ujarnya.

Ceramah tersebut telah mendapatkan sambutan yang menggalakkan dari rakyat negeri Melaka yang dahagakan maklumat alternatif lebih-lebih mereka ingin tahu perkembangan tentang Himpunan 100,000 rakyat yang dijadualkan pada 10 November ini.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59