Monday, 19 November 2007

KHIR TOYO MENTERI BESAR PENYAPU KENA 'SINGGUNG' DENGAN IMAM AL HADHARIPerdana Menteri, Imam Al Hadhari telah menasihatkan Menteri Besar Selangor, Khir Toyo Penyapu supaya memikirkan kaedah lain bagi menilai Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) di negeri itu, mengikut cara yang tidak menyinggung mana-mana pihak.

Sejak isu pemberian anugerah penyapu kepada PBT disiarkan di dalam media, Imam Al Hadhari berkata, terdapat dua pandangan wujud dalam kalangan rakyat.

"Ada rakyat yang menerima cara itu dan ada rakyat tidak menerima pandangan itu," katanya kepada pemberita selepas melawat Masjid Kristal di Taman Tamadun Islam, di Kuala Terengganu semalam.

Imam Al HAdhari berkata, beliau sendiri telah menghubungi Mohd Khir Penyapu bagi mendapatkan penjelasan bagaimana keputusan pemberian anugerah itu dilakukan dan diberitahu keputusan itu dibuat setelah mengadakan mesyuarat dengan pegawai-pegawai kerajaan negeri.

Setelah mendengar penjelasan Khir Toyo (Penyapu), Imam Al Hadhari atau nama mesranya Pak Lah (Undur Lah) berkata, beliau meminta Menteri Besar Selangor itu memikirkan kaedah lain dengan membincangkan perkara itu dengan pegawai-pegawai kerajaan negeri, demikian menurut laporan Bernama.

Isnin lalu, pada majlis anugerah sempena Bulan Kualiti 2007 Dr Mohd Khir menghadiahkan penyapu kepada Majlis Daerah Hulu Selangor yang diwakili oleh Yang Dipertuanya, Tukiman Nail dan Pejabat Tanah dan Daerah Hulu Selangor kerana tidak mencapai sasaran kutipan cukai.

Beberapa pihak lain termasuk ulama dan kesatuan-kesatuan sekerja mengecam langkah itu dan menyifatkannya sebagai terlalu hina dan mengaibkan kakitangan awam.

Justeru itu, Khir Toyo berkata tidak akan memberikan penyapu sebagai anugerah kepada PBT yang gagal memperoleh tahap pencapaian minimum tahun depan, sebaliknya mengarahkan para pegawai atasan PBT melepaskan jawatan masing-masing dengan bersara awal atau mengambil VSS. (Sepatutnya Khir Toyo yang letak jawatan dulu kerana terlibat dengan pelbagai kontroversi seperti laporan yang dibuat oleh Lutfi Othman dan Ezam Mohd Nor).

Sementara itu di Shah Alam, Khir Toyo meminta supaya jangan anugerah penyapu dijadikan sebagai isu peribadi.

Beliau sekali lagi menegaskan bahawa anugerah penyapu itu disampaikan kepada jabatan dan bukan kepada Yang Dipertua Majlis Daerah Hulu Selangor Tukiman Nail secara peribadi.

"Penyapu itu diberi kepada Majlis Daerah Hulu Selangor, bukan kepada Tukiman (sebagai individu).

"Beliau sepatutnya beritahu kakitangannya bahawa kerajaan negeri bermaksud untuk beri tindakan tegas agar mereka sama-sama berusaha untuk meningkatkan mutu perkhidmatan," katanya dalam sidang media selepas melancarkan Jentera Pilihan Raya Wanita Barisan Nasional (BN) Selangor semalam.

Khir Toyo berkata demikian sebagai mengulas kenyataan Tukiman yang disiarkan sebuah akhbar semalam bahawa beliau lebih rela bersara awal atau mengambil Skim Pemberhentian Sukarela (VSS) daripada dihadiahkan penyapu.

Beliau mendakwa tindakan Menteri Besar yang menghadiahkan penyapu amat sukar untuk diterima sebagai kakitangan kerajaan yang telah berkhidmat selama 28 tahun.

Kenyataan Tukiman itu ternyata berbeza daripada kenyataannya sebelum ini yang mahu menjadikan penyapu yang diterimanya daripada Menteri Besar sebagai sumber inspirasi untuk bekerja keras.

Dr Mohd Khir berkata isu pemberian anugerah tersebut sudah lama dipersetujui dan diputuskan termasuk semua Yang Dipertua dan dilaksanakan berdasarkan persetujuan tersebut.

"Saya dah katakan mungkin akan dapat penyapu dan tiada seorang pegawai pun yang tulis surat atau jumpa saya termasuk Tukiman. Kita tak naklah orang yang cakap siang lain tapi malam cakap lain. Kita kena tegas, kalau tak setuju kena beritahu awal-awal sebab ini bukan benda baru."

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59