Monday, 5 November 2007

KES BEKAS ADUN SG RAMBAI : SATU LAGI CERITA HINDUSTAN


Bekas Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Sungai Rambai, Datuk Abdul Aziz Abdul Ghani menjelaskan bahawa beliau tidak pernah meminta sumbangan dari seorang pemaju untuk menyokong kelulusan bagi permohonan mendapatkan tanah seluas 30.71 ekar di Mukim Merlimau, Jasin untuk projek perumahan.

Sebaliknya, tegas beliau, pemaju tersebut - Lui Tong Lam, 44 - melalui syarikatnya Asas Fleksi Sdn Bhd, yang secara sukarela menyumbangkan RM130,000 untuk mengisi tabung Umno Melaka dan Umno bahagian Jasin pada tahun 2003.


Itulah pengakuan lucu bekas ADUN Sg Rambai itu yang seolah-olah membuat kenyataan di hadapan budak-budak tadika. Kenyataan beliau itu seolah-olah ingin memperbodohkan kita semua.Kenyataan itu juga sama juga dengan sebuah episod dalam filem hindustan bollywood.

Beliau membuat kenyataan itu setelah tersepit disebabkan satu laporan polis yang dibuat pada 30 Oktober lalu oleh Lui Tong Lam yang mendakwa telah menyumbang RM130,000 termasuk RM50,000 untuk tabung politik Umno bahagian Jasin berhubung permohonan tanah di atas.

Seterusnya Aziz mendakwa bahawa beliau dan Umno bahagian Jasin tidak pernah meminta derma atau sumbangan dari Lui, tetapi sebaliknya Lui yang beriya-iya mahu berbuat demikian.

Mana mungkin seorang ahli perniagaan sebodoh itu memberi hadiah secara sukarela jika tidak ada apa-apa keuntungan secara langsung atau tidak langsung kepada perniagaanya. Sudah tentu Lui sanggup mengeluarkan RM130,000 semata-mata kerana ada habuan besar sebagai pulangan.

Tidak perlu Aziz bermain silap mata dan memberi seribu alasan kerana semua orang tahu bahawa pemimpin Umno sebahagian besarnya memang kaki 'ngap' samada secara 'direct atau ' indirect'..

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59