Monday, 5 November 2007

DOKTOR DAJAL


KUALA LUMPUR: Doktor tanggungjawabnya berusaha mengubati dan mengurangkan penyakit seseorang. Tetapi ada juga doktor yang boleh disifatkan dajal pemusnah masa depan anak muda sehingga sanggup berniaga barangan yang membinasakan seseorang. Apa yang penting bagi doktor ini ialah 'fulus'.

Ini mungkin disebabkan semua orang termasuk doktor diajar oleh Islam Hadhari supaya menjadi kaya dan mendapat duit banyak tetapi tidak diajar bagaimana menjadi kaya dengan hasil yang HALAL dan diredhai ALLAH S.W.T.


Harian Metrok menyiarkan cerita di bawah :-

Seorang doktor klinik swasta di Seremban dikesan mencampurkan cecair ubat batuk dengan dua pil psikotropik bagi pesakit kanser dan jiwa untuk menghasilkan ‘resipi lalok’ paling mudah dan cepat bagi penagih dadah dan pelajar.

Campuran itu yang dianggap ringkas di kalangan penagih dadah hanya memerlukan mereka memasukkan sebutir pil dihidrokodein dan diazepam dalam botol kecil ubat batuk dekstrometorfan sebelum digoncang berulang kali sehingga larut.

Kaedah itu yang mengambil masa antara dua hingga tiga minit apabila diminum membuatkan penagih khayal sepanjang hari.

Difahamkan, pil dihidrokodein digunakan sebagai ubat penahan sakit kepada pesakit kanser manakala pil diazepam digunakan untuk mengatasi masalah sakit jiwa atau sukar tidur.

Kegiatan licik doktor terbabit terbongkar selepas sepasukan pegawai Bahagian Penguat Kuasa Farmasi dibantu anggota polis Bahagian Narkotik Negeri Sembilan melakukan serbuan di kliniknya di Seremban, semalam.

Sumber Farmasi berkata, hasil maklumat orang ramai, pihaknya melakukan intipan bagi memastikan modus operandi doktor terbabit.

Katanya, berdasarkan tinjauan, pelajar dan penagih dadah yang ingin mendapatkan cecair khayal itu berpusu-pusu mendapatkan bekalan di klinik terbabit antara jam 3 petang hingga 10 malam.

“Penagih atau pelajar terbabit biasanya tidak perlu berjumpa doktor di bilik rawatan, sebaliknya hanya diminta menyerahkan wang di kaunter sebelum seorang pembantu klinik menyerahkan dua biji pil dan ubat batuk.

“Penagih terbabit keluar dari klinik dan membuka penutup botol ubat batuk itu sebelum memasukkan dua pil terbabit ke dalamnya,” katanya.

Menurutnya, botol ubat batuk itu digoncang sebelum diminum serta-merta di luar klinik terbabit.

“Sebaik membuang botol kosong itu ke kaki lima klinik, pelajar atau penagih yang mula khayal akan beredar,” katanya.

Menurutnya, kegiatan itu amat dikesalkan kerana klinik terbabit seolah-olah menjadi pusat pengedaran dadah berlesen kepada golongan bermasalah.

Dalam serbuan berkenaan, doktor berusia 40-an terbabit ditahan untuk disoal siasat.

“Hasil pemeriksaan mendapati dia menggunakan stor tersembunyi di belakang kliniknya sebagai lokasi untuk menyembunyikan pelbagai ubat khayal psikotropik selain puluhan ubat batuk.

“Sebanyak 85,000 pil diazepam dan 27,000 pil dihidrokodein dan lebih 50 botol ubat batuk dekstrometorfan dirampas,” katanya.

Siasatan mendapati pil dihidrokodein dijual pada harga RM2.50 sebiji dan pil diazepam dijual pada harga RM1 sebiji kepada penagih dadah.

“Namun, dua pil berlainan jenis itu dijual secara pakej bersama ubat batuk pada harga RM20. Difahamkan, pil dihidrokodein digunakan sebagai ubat penahan sakit kepada pesakit kanser manakala pil diazepam digunakan untuk mengatasi masalah sakit jiwa atau sukar tidur.

“Ketika ditanya berhubung penemuan botol ubat batuk yang berselerakan di luar klinik, doktor terbabit memberi alasan hanya membekal ubat khayal itu tanpa mahu mengambil risiko membancuhnya sendiri,” katanya.

Doktor terbabit, kata sumber itu, didapati tidak serik melakukan kegiatan sama walaupun pernah ditahan pihak berkuasa sebanyak empat kali.

“Jika sabit kesalahan, dia boleh dikenakan hukuman iaitu RM10,000 atau empat tahun penjara atau kedua-duanya sekali,” katanya.

Difahamkan sepanjang operasi itu, lebih 10 penagih dadah datang ke klinik terbabit untuk mendapatkan bekalan diberkas sebelum dibawa ke balai polis berhampiran untuk melakukan ujian air kencing.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59