Monday, 19 November 2007

Cerita Tamil : Adik dakwa VK Lingam sogok bekas Ketua Hakim, bekas Peguam Negara


PETALING JAYA : Kali ini cerita Tamil pula, sebelum ini banyak cerita Hindustan difilemkan di Malaysia termasuk kisah usung tilam Anwar, laporan rasuah Khir Toyo, Rafidah, kes Musa Hassan, Perwaja dan macam-macam lagi.

Kali ini kisah Video VK Lingam yang dikatakan merasuah hakim dan orang kenamaan lain.

Semalam tampil pula berita bahawa Adik peguam Dato' VK Lingam telah membuat dua laporan polis yang mendakwa berlakunya perbuatan rasuah dalam badan kehakiman serta mendedahkan maklumat mengenai hubungan baik peguam kanan itu dengan hakim-hakim berjawatan tinggi, setengah daripada mereka telahpun bersara.

Mengikut laporan malaysiakini, Thirunama Karasu Kandar Veluppillai, 49, juga mendakwa pihak polis enggan mengambil sebarang tindakan terhadap laporan pertamanya, menyebabkan dia membuat laporan kedua, tiga hari kemudiannya di balai polis yang lain.

Thirunama membuat laporan pertamanya di balai polis Kelana Jaya, Selangor pada 16 Mac tahun ini terhadap Lingam dan beberapa orang lagi yang didakwa terbabit melakukan rasuah. Laporan kedua pula dibuat di balai polis Brickfields pada 19 Mac kerana, menurut Thirunama, pegawai penyiasat di balai polis Kelana Jaya, enggan merakamkan kenyataannya secara terperinci.

Sudah nampak bayang-bayang laporan adik VK Lingam ini akan juga menjadi episod filem Tamil di mana akhirnya si pelapor iaitu adik VK Lingam yang akan disiasat manakalan orang yang didakwa melakukan kesalahan dilepaskan.

Di Malaysia memang sudah menjadi budaya bahawa orang yang membuat laporan samda kepada Polis atau BPR akan disiasat lebih teruk dari orang yang dilaporkan sepertimana yang berlaku ke atas Ezam dan Lutfi yang melaporkan kes-kes Khir Toyo dan Rafidah serta kes-kes lain.

Kita tunggu dan lihat sahaja apa kesudahan Filem Tamil VK Lingam ini.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59